ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επέστρεψαν τα σενάρια για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες

01:47 - 13 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Tι θα βγάλει ο έλεγχος της Blackrock και τα σενάρια για το haircut.
Ο μεγάλος ασθενής παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που και χθες κατέγραψε μεγάλες απώλειες, ξεπερνώντας το 7%. Οι ξένοι διαχειριστές παραμένουν επιφυλακτικοί, αφού ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα ενσωματώνει όλο το ρίσκο που υπάρχει για τη χώρα μας. Το ενδεχόμενο των αυξήσεων κεφαλαίου είναι περισσότερο ορατό από ποτέ, αφού οι εξελίξεις και τα γεγονότα πιέζουν. Ξένοι οίκοι κάνουν λόγο για αδύναμο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα πια, το οποίο αν έχει υποπέσει στο «σφάλμα» των μεγάλων επισφαλειών κατά την Blackrock, αλλά και εφόσον το «κούρεμα» των ομολόγων είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 21%, η επιλογή της κρατικοποίησης είναι κοντά. Όπως, επίσης, το ίδιο κοντά είναι και η επιλογή των αυξήσεων κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στην αγορά και στις αγορές είναι απαγορευτικές.

Οι φόβοι αυτοί είναι που αποτρέπουν τους ξένους να ανοιχτούν στην ελληνική αγορά, αφού, όπως τόνιζαν στο Λονδίνο εκπρόσωποι των ξένων funds, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της ελληνικής αγοράς. Για πρώτη φορά, ανέφεραν χαρακτηριστικά, αν έρθει η αλλαγή της τάξης, αυτό θα γίνει από μη τραπεζικές μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι επιχειρηματίας ερωτηθείς σχετικά από ξένους στο πλαίσιο του roadshow του Χ.Α. είπε ότι, «το συντριπτικό ποσοστό του τζίρου μου γίνεται σε ξένο νόμισμα, κάτι που ευνοεί τις δουλειές μου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, αλλά ούτε και πατριωτικό».

Κάτι άλλο που προβληματίζει Έλληνες και ξένους αναλυτές είναι η διγλωσσία της Γερμανίας, όπου τη μία η Καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει ότι χρειάζεται χρόνος για να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα και την άλλη σύμβουλοί της δηλώνουν σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα τους προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Κι αν το παιχνίδι παίζεται για να συνεχίσει η κυβέρνηση να λαμβάνει σκληρά μέτρα, τα spreads και τα CDS απογειώνονται σε ιστορικά υψηλά, με την 5ετία να αγγίζει τις 3.400 μονάδες βάσης! Εξέλιξη, η οποία επιβαρύνει τα επιτόκια δανεισμού των αδύναμων χωρών του Νότου, αλλά και την καρδιά της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά, η Ιταλία δανείστηκε χθες με συνολικό επιτόκιο... 4%!

Οι Γαλλικές τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα, όπως η Societe Genetrale δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε πωλήσεις παγίων 4 δισ. ευρώ, ενώ η Γαλλική οικονομία απειλείται ήδη με υποβάθμιση.
 
Σ.Κ.Χ.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 13 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.