ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α: Κρεμασμένο από το… τηλέφωνο

01:03 - 14 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Περιμένει στο ακουστικό της η αγορά περιμένοντας να προκύψει κάτι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια και όχι η «κλήση της να προωθείται»…
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ έχει στραμμένη την προσοχή της η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, προσδοκώντας μήπως προκύψει κάτι ενθαρρυντικό για την τάση. Είναι ενδιαφέρον δε, σχολιάζουν χρηματιστές, ότι οι οικονομικές εξελίξεις έρχονται σε μία πολύ δύσκολη σύγκυρία, όχι μόνο για το Χ.Α., αλλά και για τις αγορές, αφού την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι τριπλές σειρές των παραγώγων για το 3ο 3μηνο του έτους. Που σημαίνει ότι παραδοσιακά στις αγορές, η νευρικότητα λογίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τη νέα παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος αδειάζοντας την Ευρώπη και κυρίως τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας, είπε ότι οι πολιτικές που ασκούνται στην Γηραιά Ήπειρο πρέπει να έχουν σαν στόχο όχι την επιβράδυνση της κρίσης, αλλά την ανακοπή της, προτάσσοντας ως κυρίαρχο ζήτημα την αντιμετώπιση και μάλιστα δραστικά του ελληνικού προβλήματος. Η αγορά είδε με πολύ ενδιαφέρον την ανακοίνωση της επίσκεψης του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών κ. Τιμ Γκάιτνερ στο EcoFin της επόμενης Παρασκευής που διεξάγεται στην Πολωνία. Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γκάιτνερ, θα ζητήσει το αυτονόητο δηλαδή την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF. Επιπρόσθετα, ενώ η αγορά έδειξε ψυχολογικά αποθέματα, τα ήξεις αφίξεις περί συνάντησης ή μη του κ. Σαρκοζί με την κυρία Μέρκελ, έστειλαν τον δείκτη και πάλι στον... κουβά, τσαλακώνοντας τη διάθεση των επενδυτών. Η αγορά περιμένει σήμερα από τις σημερινές επαφές του πρωθυπουργού, αλλά και την επόμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ να αλλάξει σημαντικά το κλίμα στην αγορά.

Σε ανάλυση της JP Morgan αναφέρεται πως, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική από ότι στα τέλη Ιουλίου που έγινε η πρόταση. Στα τέλη Ιουλίου, τα ομόλογα με τη μικρότερη διάρκεια διαπραγματευόταν υψηλότερα από τιμές που πρότεινε το PSI, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι τους να είχαν μεγαλύτερο όφελος να τα πουλήσουν παρά να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Η κατάσταση ωστόσο έχει αλλάξει άρδην από τότε, αφού πλέον τα ομόλογα με τη μικρότερη διάρκεια πλέον διαπραγματεύονται σχεδόν στις τιμές που προτείνει το πρόγραμμα ανταλλαγής και εκείνα που λήγουν αργότερα να διαπραγματεύονται με 15 περίπου πόντους φθηνότερα, οπότε η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι προς όφελος των κατόχων.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σχολίαζαν στο «R» ότι τα μηνύματα που έρχονται από το rollover είναι ενθαρρυντικά. Για να συμμετάσχουν όμως, οι ξένοι θα πρέπει να δουν δείγματα γραφής από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να κάνει όσα δεν έκανε μέσα σε δύο χρόνια. Από την άλλη, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που θεωρούν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας που συντηρούν οι ξένοι, ενδεχομένως και να γίνεται σκόπιμα από τους Γερμανούς, μήπως και «τρομάξουν» οι ξένοι που δεν συμμετάσχουν στο PSI και σπεύσουν να μετακυλίσουν τις θέσεις τους.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.