ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσοχή: Δοκιμάζεται η σχέση εργοδότη - εργαζόμενου

01:12 - 14 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Στα «μαχαίρια» αναμένεται να βρεθούν εντός του επόμενου έτους εργοδότες και εργαζόμενοι, αφού οι μαζικές απολύσεις και τα συνεχή «ψαλίδια» ή ακόμα και το «πάγωμα» των μισθών θα αποτελέσουν τα «αγκάθια» των εργασιακών σχέσεων.

Αυτό επισημαίνει σχετική έρευνα της Αon Hewitt, σύμφωνα με την οποία οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δεν αρκούνται μόνο στις περικοπές προσωικού εντός του τρέχοντος έτους, αλλά παράλληλα έχουν κάνει το πρόγραμμά τους και για το 2012, με «μπούσουλα» το «κόψιμο» των δαπανών από το εργατικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 33% των εταιρειών πάγωσε τους μισθούς σε όλους τους εργαζομένους το 2011, ενώ το 16% έχει ήδη αποφασίσει πάγωμα μισθών και για το 2012. Επίπλέον, μία στις δύο εταιρείες πάγωσε τους μισθούς τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων.

Ωστόσο, ικανοποιητικός, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ποσοστό των εταιρειών που προχώρησαν σε αυξήσεις, το οποίο προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 3,2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις (5,5%) δόθηκαν στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, και ακολούθησαν οι κλάδοι της Υψηλής Τεχνολογίας (3,8%) και του Φαρμάκου (3,3%). Αυξήσεις αλλά σε μικρότερα ποσοστά έδωσαν και οι κλάδοι των Καταναλωτικών Προϊόντων (2,3%), της Ενέργειας (1,8%) και του Λιανικού Εμπορίου (1,0%).

Τα δυσοίωνα στοιχεία αφορούν στις μειώσεις προσωπικού, στις οποίες έχει προβεί ήδη το 45% των εταιρειών. Ένα επιπλέον 25% θα προβεί σε μειώσεις προσωπικού τους επόμενους έξι μήνες, γεγονός που υποδηλώνει πως κλείνοντας το 2011, 7 στις 10 εταιρείες θα έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 14 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.