ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΑΠ: Υπό διαπραγμάτευση η επέκταση στα "φρουτάκια"

01:26 - 15 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Με τα "προικιά" του ο ΟΠΑΠ στην κρίσιμη Γ.Σ. του Οκτωβρίου...
Τακτοποιεί τις απαραίτητες εκκρεμότητες προκειμένου να σταθμίσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τις επιλογές της για την αξιοποίηση του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε στη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ τον Οκτώβριο οι υπάρχουσες επιλογές να περάσουν "από κόσκινο".

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΠΑΠ υπέγραψε στις 12 Σεπτεμβρίου σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ελληνικό Δημόσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στην οικονομική και εμπορική θέση του οργανισμού προκειμένου να αποτιμηθούν οι συνιστώσες συγκεκριμένων επιδιωκόμενων δράσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η σύμβαση αφορά:

α) τη χορήγηση μίας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στην ΟΠΑΠ ΑΕ των 35.000 παιγνιομηχανημάτων κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 39 του ν. 4002/2011 (ΦΕΚ Α' 180),

β) τη διερεύνηση της δυνατότητας και των εναλλακτικών τρόπων για την πώληση έως και του συνόλου της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, ήτοι έως και 34% και

γ) τη δυνατότητα επέκτασης της διάρκειάς της από 15/12/2000 συμβάσεως της ΟΠΑΠ ΑΕ με το Ελληνικό Δημόσιο, δυνάμει της οποίας χορηγήθηκε στην ΟΠΑΠ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας συγκεκριμένων τυχερών παιγνίων για χρονικό διάστημα είκοσι ετών.

Επιτροπές για την επέκταση της σύμβασης και τις νέες άδειες


Οι φόβοι της αγοράς για ευρωπαϊκό "μπλόκο" στην ανανέωση της μονοπωλιακής σύμβασης του ΟΠΑΠ διαψεύστηκαν από τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη ο οποίος, όπως είχε μεταδώσει το "R" στις 9/9, αποκάλυψε στο περιθώριο του roadshow στο Λονδίνο ότι η Ε.Ε. εγκρίνει τελικά το σχέδιο επέκτασης της σύμβασης του ΟΠΑΠ για άλλα 20 χρόνια.

Η σημερινή σύμβαση είχε ως καταληκτική ημερομηνία τη 12η Οκτωβρίου του 2020.

Το ποσό στο οποίο αναμένεται να "κλείσει" η ανανέωση της σύμβασης, βάσει πληροφοριών από τις μέχρι τώρα συζητήσεις Lazard (ΟΠΑΠ) και Deutsche BankΕθνική Τράπεζα (Δημόσιο) αποτιμάται γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιάννης Σπανουδάκης, από το περίπτερο του Οργανισμού στη ΔΕΘ, μίλησε για προκαταρκτική συμφωνία για την παράταση της σύμβασης και για τις νέες άδειες για τα φρουτάκια μέχρι τα τέλη του μήνα.

"Πρόκειται για ένα προσύμφωνο που θα διασφαλίζει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Σπανουδάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ίσως να μην εισπράξει τα χρήματα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς η εταιρία θα πρέπει να εξασφαλίσει προηγουμένως την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ο ΟΠΑΠ αναμένεται να καταβάλει 750 με 925 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τις νέες άδειες, τα οποία θα εξασφαλιστούν πιθανόν μέσω της έκδοσης κοινοπρακτικού δανείου ή ομολόγου σε συνδυασμό με μείωση του μερίσματος που διανέμει στους μετόχους.

Για τις δύο παραπάνω διαδικασίες ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. αποφάσισε στην από 14 Σεπτεμβρίου 2011 συνεδρίασή του τη συγκρότηση:

α) Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την επέκταση της εικοσαετούς άδειας που της χορηγήθηκε με το Ν. 2843/2000 για μία περαιτέρω δεκαετία, ήτοι από 2021 έως 2030, και

β) Επιτροπής Αξιολόγησης της πρότασης του Ελληνικού Δημοσίου για την αξία του δικαιώματος λειτουργίας των 35.000 VLTs.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η σύνθεση αμφότερων των ως άνω Επιτροπών ορίζεται τριμελής και θα είναι κοινή, θα απαρτίζεται δε από τους κ.κ. Ιωάννη Σπανουδάκη, Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δημοσθένη Αρχοντίδη, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. και Γεώργιο Γανωτή, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ..

Η διαδικασία


Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα ο σύμβουλος αποτίμησης που θα επιλεγεί, θα αποτιμήσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό τα δεδομένα, λαμβάνοντας μέχρι τα τέλη του μήνα την απόφαση για το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για τις νέες άδειες αλλά το 34% που βάσει προγραμματισμού πρέπει να βγάλει στο σφυρί το Δημόσιο.

Εν συνεχεία το μπαλάκι θα περάσει στα χέρια Ειδικής Επιτροπής αποτελούμενης από τον γ.γ του υπ. Οικ. Ηλία Πλασκοβίτη, τον ειδικό γραμματέα του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων Γ.Χριστοδουλάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Κ. Μητρόπουλο.

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα θέσει τελικά προς έγκριση στην επερχόμενη γ.σ. το τίμημα που ζητηθεί, αλλά και τους όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι μνηστήρες.

Σημείωνεται ότι η κεφαλαιοποίηση του 34% που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο δεν ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ, ποσό υποτριπλάσιο αυτού στο οποίο αποτιμόταν πριν 1,5 χρόνο...

Για αυτό και η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει τα περίπου 1,2 δισ. από επέκταση σύμβασης και νέες άδειες, προκειμένου να πάρει ανάσα ως προς τους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να προβεί στην παραχώρηση του μεριδίου της στον ΟΠΑΠ, υπό καλύτερους οικονομικούς όρους.

Στους μνηστήρες που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα "γλυκοκοιτάζουν" τον ΟΠΑΠ συγκαταλέγονται η αμερικανική Scientific Games και η ιταλική Lottomatica (η οποία ελέγχει και την αμερικανική Gtech) καθώς και αγγλικές εταιρείες- κολοσσοί της αγοράς τυχερών παιχνιδιών όπως η Camelot, η William Hill, η Ladbrokes και η Paddy Power.

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 18:44 - 15 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.