ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aνάσα για την κυβέρνηση η διατήρηση του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές

01:09 - 21 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Εργαλείο για τις αποκρατικοποιήσεις θα καταστεί η Λεωφόρος Αθηνών και μάλιστα με καλούς όρους, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Εργαλείο για τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί η διατήρηση του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές από τον οίκο FTSE. Aργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι το Χ.Α. δεν υποβαθμίζεται. Εκεί που «βρέχει» υποβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία και ο διεθνής Τύπος αναφέρεται με τα χειρότερα λόγια για την Ελλάδα, οι ξένοι οίκοι μειώνουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και προβλέπουν χρεοκοπία, το Χ.Α. αντιστέκεται. Για μία ακόμα φορά το Χ.Α. μπαίνει σε λίστα παρακολούθησης για έξι μήνες. Ο οίκος FTSE που αξιολογεί τα Χρηματιστήρια διεθνώς θα ασχοληθεί με το Χ.Α. σε έξι μήνες, τον ερχόμενο Μάρτιο και του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία ακόμα αξιολόγηση.

Ο λόγος που η αγορά τελεί υπό παρακολούθηση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ξένοι ανησυχούν για τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως είναι η αύξηση πάλι του φόρου συναλλαγών ή η επιβολή κάποιου άλλου φόρου. Πάντως, η διατήρηση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς στις αναπτυγμένες αγορές αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η αξιοπιστία της αγοράς μας, σχολιάζουν παράγοντες του Χ.Α., μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αποκρατικοποιήσεις σε καλύτερες αποτιμήσεις και βεβαίως με την παραμονή των ισχυρών παικτών που παραδοσιακά επιλέγουν την αγορά μας. Fidelity, Capital, Templeton, Amberdin, Silchester είναι από τους πλέον επιφανείς «παίκτες» της αγοράς. Σημειώνεται άλλωστε, ότι ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης εγκαίρως είχε πει ότι οι αγορές είναι αυτές που θα κατατάξουν το Χ.Α...

Εκτός στόχου κινδυνεύουν να βρεθούν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το γ΄ τρίμηνο λόγω της μετάθεσης της ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων και των μικρότερων των αναμενομένων εσόδων από τον ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή επήλθαν νέες αλλαγές στο πρόγραμμα της περιόδου 2011 - 2015.

Μέχρι τα τέλη του μήνα προβλέπεται, πέραν του ΟΠΑΠ, να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Από τις τρεις κινήσεις το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει λιγότερα κεφάλαια από το 1,3 δισ. που χρειάζεται για να καλύψει τον στόχο των εσόδων του 1,7 δισ. που χρειάζεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τροποποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά τους τελευταίους μήνες, αφού μετατίθενται για το 2012 από φέτος η πώληση του 34% του Τ.Τ., η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης για ΟΛΠ ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Πέραν της πώλησης των κρατικών λαχείων, που αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα υψηλότερα των 800 εκατ. ευρώ μετά τον Σεπτέμβριο, προγραμματίζονται η πώληση ποσοστών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και η δημοπρασία συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.