ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για Χ.Α.

02:40 - 03 Οκτ 2011 | Επιχειρήσεις
Η κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 715 μονάδες...

Μήπως όλα δεν είναι μαύρα; Το τελευταίο διάστημα, όσο και να είναι πρώιμο να σχηματισθεί άποψη παρατηρείται μία μικρή κάμψη στις τιμές των ομολόγων και βελτίωση των αποδόσεων. Το ενδιαφέρον στο Χ.Α., όπως προκύπτει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις εστιάζεται στις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, με τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ να δίνουν κέρδη στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ, που τα «βρήκε» με την κυβέρνηση για τα επόμενα 20 χρόνια, βρίσκεται σε φάση συσσώρρευσης, που σημαίνει ότι το έξυπνο χρήμα βλέπει οφέλη για το μέλλον. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως με τις ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε. την Γερμανία και τη Γαλλία, προκειμένου να σταματήσει να υφέρπεται η κρίση χρέους στην Ελλάδα, ικανή να διαλύσει την ευρωζώνη, σύμφωνα άλλωστε και με τα σχόλια του μεγαλο/επενδυτής Τζορτζ Σόρος. Παρ' όλ' αυτά το Χ.Α. δεν αντιδρά και παραδέρνεται μέσα στο πέλαγος της αμφιβολίας για την Ελλάδα και βεβαίως τις παλινωδίες της κυβέρνησης.

Για τις 18 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία θα καθορίσει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και βεβαίως θα ασχοληθεί με το πρόβλημα της Ελλάδας. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. συνέδεσαν νωρίτερα τις εκτιμήσεις της τρόικα με το πρόγραμμα PSI. Δηλαδή, αν οι προβλέψεις της τρόικα είναι δυσοίωνες για την Ελλάδα, σημαίνει ότι το haircut, μέσω του PSI για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες θα είναι μεγαλύτερο.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ανοιχτά. Δηλαδή, είναι ανοιχτό το πόσες ζημιές θα εγγράψουν, αν μπορούν να ανταπεξέλθουν, αν θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, κάτω του δείκτη 8%, αν μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και βεβαίως, αν αυτές κρατικοποιηθούν. Τα εφιαλτικά αυτά σενάρια έχουν υπ' όψιν του οι ξένοι επενδυτές και διαρκώς βρίσκονται πωλητές, ενώ η απροθυμία για αγορές είναι έκδηλη.

Η Emporiki Bank σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της ότι σημεία-κλειδιά για τον δείκτη είναι η αντίσταση των 810 μονάδων και το πρόσφατο χαμηλό των 777 μονάδων. Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει η Εμπορική, την εβδομάδα που πέρασε ο Γ.Δ. αρχικά κινήθηκε πτωτικά, σημειώνοντας νέα χαμηλότερη τιμή έτους στις 777 μ. (26/9). Στη συνέχεια, αφού σημείωσε μικρή παλινδρόμηση γύρω από τις 792 μ., εμφάνισε μικρή ανοδική αντίδραση μέχρι τις 810 μ. Έως το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχε διαφοροποιηθεί η προαναφερόμενη τεχνική εικόνα και ο Γ.Δ. βρισκόταν στις 797 μ., δηλαδή περίπου στη μέση του προαναφερόμενου εύρους τιμών. Στην παρούσα φάση, ο Γ.Δ. φαίνεται να διατηρεί την πτωτική τάση των προηγούμενων μηνών, αλλά βραχυπρόθεσμα φαίνεται πως εκτονώθηκαν οι πιέσεις στη περιοχή των 780 - 777 μ. Πιθανότατα το σημείο-κλειδί -για την ερχόμενη εβδομάδα- είναι η αντίσταση των 810 - 813 μ.

Το θετικό σενάριο

Ο Γ.Δ. ξεπερνά την πρώτη αντίσταση των 810 - 813 μ., με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, προξενώντας επιτάχυνση της ανοδικής αντίδρασης προς τις επόμενες αντιστάσεις των 844 μ. και των 863 μ., όπου θα κριθεί εκ νέου η δυναμική της αγοράς. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, αλλά με τις ισχύουσες τεχνικές ενδείξεις θα αποτελέσει θετική έκπληξη η επέκταση της ανοδικής κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα τιμών (βραχυπρόθεσμα). Επόμενες αντιστάσεις στις 885 και στις 932 μ.

Το αρνητικό σενάριο

Καθοδική διάσπαση των 777 μ. με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, πιθανότατα θα προξενήσει επιτάχυνση της πτωτικής τάσης προς τη ζώνη τιμών των 715 - 690 μ., που αποτελεί την επόμενη αξιόλογη στήριξη. Αν υποχωρήσει ο Γ.Δ. με μέτριους ή χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ενδεχομένως οι πιέσεις να εκτονωθούν -βραχυχρόνια- στη ζώνη των 750 - 740 μ.

 
Στ.Κ.Χαριτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.