ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To… λιγότερο «κούρεμα» αρέσει στην αγορά

01:17 - 13 Οκτ 2011 | Επιχειρήσεις
Παρ’ όλ’ αυτά συναγερμός υπό το φόβο του bear trap
Σε απόλυτη συνάρτηση βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τις πολιτικές εξελίξεις. Έπρεπε να περάσουν δύο ημέρες, δηλαδή δύο συνεδριάσεις, κατά τις οποίες το Χ.Α. βρέθηκε στα όριά του, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν πάνω από 20%, η περιφέρεια βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά και στην καλύτερη περίπτωση σε επίπεδα που παραπέμπουν στην δεκαετία του '80, για να «διαρρεύσει» ότι η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται το «μεγάλο κούρεμα» που ακούγεται τελευταίως (50 και 60%), αλλά μικρότερο, κοντά στο 35%. Μάλιστα, οι σχετικές διαρροές έγιναν από το χθεσινό υπουργίκό συμβούλιο, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους υπουργούς του που ζητούσαν ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν κούρεμα 35%.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος είπε την Τρίτη ότι, «δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη κρατικοποίηση τράπεζας», αναφερόμενος προφανώς στις τελευταίες εξελίξεις με την Proton Bank. Αυτό και μόνο, σύμφωνα με την αγορά, ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει εντολές αγορών στους τραπεζικούς τίτλους, αφού πρώτα έγινε η... σφαγή των αμνών στις μελανές για την αγορά συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης. Το κούρεμα 35%, είναι ένα ποσοστό το οποίο οι ελληνικές, αλλά και οι ξένες τράπεζες μπορούν να αντέξουν σε πρώτη φάση, σχολιάζουν στο «R» τραπεζικές πηγές.

Υποστηρικτικά προς την αγορά, ενισχύοντας τις «ελληνικές θέσεις» για μικρότερο κούρεμα ενισχύουν και οι δηλώσεις των Γερμανών βιομηχάνων που κόντρα στην πολιτική Μέρκελ για κούρεμα με την... ψιλή του ελληνικού χρέους αντιτείνουν το 21% ως την πλέον ασφαλή λύση για να μην ξεφύγει η κρίση στην Ε.Ε. και διεθνώς. Την περασμένη εβδομάδα δε, ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος είχε δηλώσει ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να δεχθεί κούρεμα ανώτερο του 21%, ενώ ο άλλοτε προϊστάμενός του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωνε χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Σημειωτέον, ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γαλλική στρατηγική της κυβέρνησης Σαρκοζί, με τις ΗΠΑ να πιέζουν συνεχώς για άμεση λύση.

Η αγορά, με τις τιμές στα τάρταρα, τις αποτιμήσεις διαλυμένες, κινήθηκε χθες σε θετικό μοτίβο, αν και ουκ ολίγοι ανησυχούν τόσο για τη σημερινή συνεδρίαση, όσο και για τις επόμενες. Κι αυτό, διότι η νωπή ιστορία της αγοράς δείχνει ότι υπάρχουν εγκλωβισμοί ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Άρα λοιπόν, ο κίνδυνος του bear trap βρίσκεται πάντα στην άκρη του μυαλού των επενδυτών, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος δεν είναι τόσο ισχυρός στο ταμπλό, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Άλλες μετοχές, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Coca Cola, που προηγούνται σε κεφαλαιοποίηση της... ΕΤΕ, επηρεάζουν καθοριστικότερα τη διαμόρφωση της τάσης. Οι επενδυτές πάντως, σύμφωνα με χρηματιστές, ανησυχούν για τους χειρισμούς των τραπεζών στο επίμαχο θέμα του κουρέματος, ενώ οι Eurobank - Alpha σε μία κίνηση διάλυσης των όποιων αμφιβολιών ανακοίνωσαν ότι τηρούνται αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα εκείνα που θα οδηγήσουν στη συγχώνευση.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.