ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος εποχής για τα χρηματιστηριακά γραφεία της …πλάκας

19:30 - 26 Ιουλ 2006 | Επιχειρήσεις
ΤΟ νέο περιβάλλον που οραματίζεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος δεν έχει περιθώρια για «γκρίζες περιοχές»…

Αυτό το κατάλαβαν κάποιες ιδιωτικές (μη τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες) που υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν πολύ μεγάλα ποσά στο νέο Συνεγγυητικό των ΑΧΕ, αυτό το κατάλαβαν και οι περίπου 300 ΕΛΔΕ που πίστευαν ότι «έχει ο Θεός» και δεν υπέβαλαν αίτηση για να μετατραπούν σε ΑΕΕΔ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβαλε λουκέτο, ανέστειλε τη λειτουργία 299 ΑΕΛΔΕ επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να μετατραπούν σε ΑΕΕΔ, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων χρηματιστηριακών κύκλων, με το νέο σύστημα του Επικουρικού και του Συνεγγυητικού, αναμένεται ότι θα κλείσουν αμέσως περίπου 10 μικρές ΑΧΕ που σήμερα φυτοζωούν περιμένοντας τις περίφημες επιστροφές του παλαιού Επικουρικού. Οι άνθρωποι αυτοί θα πάρουν τα λεφτά τους (ή τα λεφτά που πλήρωσαν οι πελάτες τους στο παρελθόν) και θα αποχωρήσουν. Στο νέο σκηνικό ΔΕΝ υπάρχει χώρος για μεγάλες ιδιωτικές (μη τραπεζικές) χρηματιστηριακές εταιρείες. Όσες μείνουν είτε θα είναι θυγατρικές εταιρειών του εξωτερικού (remotemembers) είτε θα μετατραπούν σε επενδυτικές τράπεζες. Τέλος εποχής για τα μικρά χρηματιστηριακά γραφεία.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της στήλης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντοπίσει αρκετούς εισηγμένους επιχειρηματίες που έχουν ιδρύσει offshore εταιρείες ή εταιρείες με έδρα την Κύπρο και το Λουξεμβούργο και μέσω αυτών των εταιρειών πραγματοποιούν συναλλαγές ως «ξένοι». Ο κ. Πιλάβιος έχει βρει τον τρόπο να εντοπίσει τα φυσικά πρόσωπα πίσω από αυτές τις εταιρείες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα υποχρεωθούν και οι ΑΧΕ να γνωρίζουν «μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου» τις εταιρείες που πραγματοποιούν χρηματιστηριακές συναλλαγές… Ήδη οι μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες όταν πρόκειται για διερεύνηση παρανομιών γνωστοποιούν χωρίς δυσκολία τα ονόματα και τους λογαριασμούς υπόπτων πελατών….

Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.