ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενδιαφέρον Βαρδινογιάννη για την ιδιωτικοποίηση της ΕΠΑ

21:04 - 08 Νοε 2011 | Επιχειρήσεις
Η ιδιωτικοποίηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής ενδιαφέρει τον όμιλο Βαρδινογιάννη, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Όιλ Ελλάς Πέτρος Τζαννετάκης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα από τη θυγατρική του ομίλου, Coral, η οποία ελέγχει τα πρατήρια υγρών καυσίμων με το εμπορικό σήμα της Shell.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΠΑ Αττικής ανήκει κατά 51% στη ΔΕΠΑ και κατά 49% στη Shell, η οποία κατέχει και το μάνατζμεντ της εταιρίας. Εν όψει, λοιπόν, μιας ενδεχόμενης αποκρατικοποίησης της ΕΠΑ και με δεδομένη τη στενή συνεργασία με τη Shell, ο όμιλος Βαρδινογιάννη βλέπει με ενδιαφέρον την πιθανή εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, που ελέγχεται από την κρατική ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι η ΕΠΑ δεν έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναφέρεται ρητά στην αναγκαιότητα μείωσης της κρατικής συμμετοχής στις εταιρείες παροχής αερίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζαννετάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τα πρατήρια με το σήμα της Shell θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ένα ευρύ και καλά οργανωμένο δίκτυο πώλησης «πακέτων φυσικού αερίου» σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις εταιρειών του τομέα ενέργειας, ο κ. Τζαννετάκης σχολίασε ότι ο όμιλος παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το μέλλον των ΕΛΠΕ, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η οποία ανήκει κατά 42% στον όμιλο Λάτση και ως εκ τούτου θεωρείται δύσκολο να συμμετάσχει σε αυτή δεύτερος ιδιώτης επενδυτής. Επιφυλακτικός δήλωσε και για την περίπτωση της ΔΕΠΑ, την οποία επίσης παρακολουθεί στενά ο όμιλος, δεδομένου ότι μαζί με τον όμιλο Μυτιληναίου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου μετά τη ΔΕΗ.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά υγρών καυσίμων, οι επιτελείς της Coral σημείωσαν ότι καταγράφεται μείωση πωλήσεων κατά 20% από το 2009, ενώ σε ό,τι αφορά στα πρατήρια της εταιρείας ανέφερε ότι επί συνόλου 700 πρατηρίων, τα 207 είναι ιδιόκτητα με τον αμέσως επόμενο παίκτη να είναι η ΕΚΟ, με 50 ιδιόκτητα πρατήρια.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαννετάκης, «σε τέτοιες δύσκολες εποχές κοιτάς να αντέχεις και να μην χάνεις λεφτά», ενώ σχολιάζοντας την αδράνεια που παρατηρείται από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν μπορούν να τα καταφέρουν τα στελέχη που υπάρχουν στην ελληνική διοίκηση, ας φέρει η κυβέρνηση απέξω στελέχη, που να αναλάβουν να σταματήσουν αυτή τη διαρροή για την ελληνική οικονομία».

Η συνέντευξη Τύπου είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση των νέων καυσίμων Shell, FuelSave στην ελληνική αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.