ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερκέρδη για τις τράπεζες σε πέντε συνεδριάσεις

02:30 - 09 Νοε 2011 | Επιχειρήσεις
Υπέρ του ελληνικού χαρακτήρα των τραπεζών ο Νότης Μηταράκης (Ν.Δ.).
Σημαντικές αποδόσεις παρουσιάζουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να σηκώσουν εύκολα κεφάλι στις κεφαλαιοποιήσεις. Η Εθνική από την πέμπτη θέση μέχρι και χθες ενδοσυνεδριακά, τερμάτισε τις συναλλαγές στην τρίτη θέση και με κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ. Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τις μετοχές της Αγροτικής (αθροιστικά κέρδη 80%), της Εθνική (αθροιστικά κέρδη 47,68%), του Ταχ. Ταμιευτηρίου (αθροιστικά κέρδη 65,23%), και της Τρ. Αττικής (αθροιστικά κέρδη 40,5%). Από κοντά και ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αθροιστικά κέρδη 15,15% και τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 302 εκατ.  ευρώ. Τουλάχιστον εντυπωσιακή συμπεριφορά από τον τίτλο της TBank που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 164,71%. Στην τελευταία περίπτωση πάντως, οι αγοραστές κάτι άλλο πρεπει να έχουν στο μυαλό τους, αφού συμπεριφέρονται σα να έχουν ξεχάσει τηναναλογία στη σχέση ανταλλαγής με το Τ.Τ., 50 προς μία. Μόνο χθες, κέρδη 13,41% για το Τ.Τ., στα 0,4990 ευρώ, 12,16% ενισχύθηκε η Eurobank, στα 0,83 ευρώ, 11,93% η Alpha, στο 1,22 ευρώ και 11,86% η μετοχή της Εθνικής, στα 2,17 ευρώ.

Οι επενδυτές πάτησαν χθες σε δύο δεδομένα: Πρώτον, ότι είναι θέμα χρόνο η συγκρότηση νέας κυβέρνησης και δεύτερον, ότι επιταχύονται οι πολιτικές εξελίξεις στηνΙταλία, με διαφαινόμενη την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη περίπτωση, η περίοδος της αβεβαιότητας στην πολιτική κονίστρα αρχίζει να εκλείπει, αφού μία νέα κυβέρνηση πρόκειται να βάλει την υπογραφή της στη νέα δανειακή σύμβαση και ταυτόχρονα να υλοποιήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, τον προϋπολογσιμό του επόμενου έτους. Οι πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώη της αγοράς, θέλουν η Νέα Δημοκρατία να έχει συναινέσει τόσο στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, που όπως όλα δείχνουν (σ.σ. τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) θα είναι ο κ. Λ. Παπαδήμος. Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα συναίνεσε στο να έχει θητεία μεγαλύτερη από τις 19 Φεβρουαρίου, κατά την οποία αρχικά είχε συμφωνηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές. Επίσης, φαίνεται ότι η Ν.Δ. έχει δώσει το «πράσινμο φως» για τη στελέχωση κατά το δοκούν εκ μέρους του κ. Παπαδήμου, του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τις όποιες αντιρρήσεις να τίθενται απότην πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Η αγορά όμως, προεξοφλεί ότι ο νέος πρωθυπουργός, που, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Παπαδήμος, πρόκειται να αξιοποιήσει εγνωσμένου κύρους Έλληνες οικονομολόγους και υψηλόβαθμα στελέχη εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων με μεγάλη απήχηση στις αγορές και στο εξωτερικό.

Αυτό είναι το καλό σενάριο, διότι το κακό σενάριο, σύμφωνα με την αγορά, είναι τελικά ο νέος πρωθυπουργός να υποκύψει σε πιέσεις των κομμάτων και να έχει μικρά περιθώρια ευελιξίας. Η αντίδραση των τραπεζών χθες, έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση στο «R» του αναπληρωτή του Τομέα Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκη ότι το κόμμα του, «έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ελληνικού χαρακτήρα των τραπεζών».

Στα καλά νέα της ημέρας εξάλλου, περιλαμβάνεται και η δρομολογημένη αποχώρηση Μπερλουσκόνι από την ιταλική πολιτική σκηνή, κάτι που οι αγορές εξέλαβαν θετικά, αφού τυχόν νέα κυβέρνηση και στη γειτονική χώρα θα προωθήσει, όπως εκτιμάται, ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων.


Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.