ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις λόγοι που το Χ.Α. δίνει ψήφο εμπιστοσύνης

02:12 - 11 Νοε 2011 | Επιχειρήσεις
…στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Τι λένε οι χρηματιστές.
Μόνο οι traders και μάλιστα με το ιδιαίτερο δικό τους ύφος, γιόρτασαν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λ. Παπαδήμο. Για του λόγου το αληθές: Με υψηλό στις 794 μονάδες, ο γενικός δείκτης γύρισε κάνοντας χαμηλό στις 760 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 762 και με απώλειες 0,64%. Το Τ.Τ. από τα 0,59 ευρώ έκλεισε στα 0,5260, ενώ βρέθηκε και χαμηλότερα στα 0,49 ευρώ. Η ΕΤΕ από τα 2,32 ευρώ έκλεισε στα 2,04 ευρώ με κέρδη 0,49% και όγκο 10,2 εκατ. τεμαχίων! Η Eurobank από τα 0,86 ευρώ έκλεισε στα 0,78, ενώ βρέθηκε και χαμηλότερα στα 0,7550 ευρώ. Ο συνολικός όγκος ανήλθε σε 2,5 εκατ. τεμάχια, ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν μόλις σε 0,38%. Πτώση 5,41% κατέγραψε η Alpha, στο 1,05 ευρώ με όγκο 6,2 εκατ. τεμαχίων.

Η τοποθέτηση Παπαδήμου και η ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ίδιο μόνο αισιοδοξία γεμίζει την αγορά, η οποία δεν στέκεται στην... κακοστημένη φάρσα της χθεσινής ημέρας συναλλαγών. Σύμφωνα με την αγορά, ο κ. Παπαδήμος πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αλλάξει σελίδα η οικονομία. Ακόμα και για τις τράπεζες, θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να κρατήσουν τον ελληνικό τους χαρακτήρα, χωρίς να κρατικοποιηθούν και στη συνέχεια ιδιωτικοποιηθούν με πιθανότερους αγοραστές άλλες ξένες ευρωπαίκές τράπεζες. Κι επειδή η οικονομία πάνω απ' όλα είναι ψυχολογία, θεωρείται βέβαιο ότι το Χ.Α. θα κινηθεί προς την κτεύθυνση αυτή. Η αγορά ελπίζει, γιατί

Πρώτον: Δεν σέρνεται η υπόθεση των εκλογών ή του δημοψηφίσματος. Με δεδομένο ότι οι Μέρκελ - Σαρκοζί είχαν δώσει προθεσμία ως τις 4 Δεκεμβρίου, πολύ πιο πριν η Ελλάδα επιλύει τα πολιτικά της θέματα.

Δεύτερον: Ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος πέρασε αισιόδοξο μήνυμα από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του λέγοντας ότι τα προβλήματα της οικονομίας μπορεί να είναι σοβαρά, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπιστούν.

Τρίτο: Ενδεχομένως και να «γλιτώνει» η Ελλάδα το ενδεχόμενο εκλογών στην ασφυκτική προθεσμία της 19ης Φεβρουαρίου. Ο κ. Παπαδήμος μίλησε για σημείο αναφοράς χθες,αλλά όχι για κάτι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι και η Ν.Δ. που ζητούσε επίμονα εκλογές, μάλλον βάζει νερό στο κρασί της.

Τέταρτον: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Γιατί; Ταυτόχρονα με την Ελλάδα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Ιταλία, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν κλυδωνισμοί. Ήδη, τα ομόλογα της περιφέρειας και τα ιταλικά, πήραν την ανηφόρα, με τα τελευταία να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997.

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση είναι αρκετά και έχουν να κάνουν κυρίως με τις αποκλίσεις στους Δημοσιονομικούς στόχους και τυχόν νέα μέτρα για να καλυφθούν αυτές. Επίσης, οι Τραπεζικοί όμιλοι θα κληθούν σύντομα να προβούν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις με αφορμή το "κούρεμα" 50% στα χαρτοφυλάκια τους.  Παρά την θετική αντίδραση του κλάδου από τις 26 Οκτωβρίου με σημαντικές αποδόσεις για τις περισσότερες Τραπεζικές μετοχές, λόγω μάλλον της επιστροφής της σταθερότητας, το θέμα των κεφαλαιακών ενισχύσεων μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στις τιμές των μετοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τραπεζα Κυπρου που μετά την ανακοίνωση νέας ΑΜΚ απέκλινε από το θετικό κλίμα του κλάδου των τελευταίων ημερών. Η Γενική Τράπεζα ήταν η πρώτη Τράπεζα που κατέγραψε τις απώλειες από το νέο "haircut", κάτι που οδήγησε τις ζημιές της σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Οι Τραπεζικές καταθέσεις έχουν πληγεί αρκετά από την αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων και έφτασαν σε οριακό σημείο, κάτι που είναι πολύ αρνητικό για την σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος και την πιστωτική επέκταση, τονίζει ο κ. N. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Κλασσική συνεδρίαση "sell the news" αποδείχθηκε η χθεσινή, κατά τον κ. Εμ Χατζηδάκη, υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή αφήνοντας ιδιαίτερα πικρή γεύση, αφού εκτονώθηκε ανέλπιστα γρήγορα ο "ενθουσιασμός" των αρχικών αγοραστών. Λόγω των πολύ σοβαρών εξελίξεων στο θέμα της Ιταλικής κρίσης χρέους εκτιμάται ότι προοδευτικά η εγχώρια Αγορά θα επανέλθει εντός των επιρροών της διεθνούς τάσης αποκτώντας υψηλότερο βαθμό συσχέτισης με τα ξένα Χρηματιστήρια. Ως εκ τούτου, για πολλούς, η χθεσινή ανοδική συνεδρίαση αποτέλεσε ευκαιρία μερικών ρευστοποιήσεων στην λογική της μείωσης ρίσκου όσο η κατάσταση στην Ιταλία εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδο διαφορικών επιτοκίων (spreads) σε ιστορικά υψηλά. Προτείνεται ακόμα η αποφυγή υπέρβαρων κινήσεων ειδικά σε επίπεδο τοποθετήσεων, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.