ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα "φούσκα" οι "τοξικές" επιταγές!

02:39 - 02 Δεκ 2011 | Επιχειρήσεις
Βραδυφλεγής βόμβα στα "γκισέ" των τραπεζών αποτελούν οι ακάλυπτες επιταγές.

"Ασφυξία" έχει προκαλέσει στην εγχώρια αγορά η εκτίναξη των "τοξικών" επιταγών, επηρεάζοντας τόσο τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο όσο και τον τραπεζικό κλάδο εν μέσω έντονης οικονομικής δυστοκίας στο εσωτερικό της χώρας.

Και αυτό γιατί η νέα αυτή "φούσκα" που έχει ξεσπάσει δημιουργεί αλυσιδωτή "δυσκινησία" στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς οι μεν δεν μπορούν να "καλύψουν" και οι δε αδυνατούν να εξαργυρώσουν, αφού παράλληλα με την εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών κινούνται και τα ολοένα και περισσότερα "φέσια" στην αγορά.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους... Σύμφωνα με την Τειρεσίας, στα 1.777.519.962 ευρώ "εκτοξεύθηκε" η αξία των "τοξικών" επιταγών στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου δηλαδή στο 10μηνο του τρέχοντος έτους, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 150.182 ακάλυπτες επιταγές, τη στιγμή που τον Οκτώβριο μόνο οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 11.423, με την αξία τους να φτάνει τα 119.577.363 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η έλλειψη διακίνησης "ζεστού χρήματος" στην εγχώρια αγορά, τα υψηλά χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και κυρίως οι κλειστές "κάνουλες" τραπεζικής χρηματοδότησης αποτελούν τους τρεις κύριους παράγοντες αύξησης των "φεσιών" στην ελληνική αγορά, η οποία οδηγείται σταδιακά στην απόλυτη "απαξίωση".

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι επιχειρηματίες και έμποροι να προσθέτουν ακόμα ένα "τροχοπέδη" στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς οι πρώτοι λόγω οικονομικής δυσχέρειας αδυνατούν να καλύψουν τις επιταγές όποιας αξίας και συνεπώς, οι δεύτεροι δεν μπορούν έτσι να "εξαργυρώσουν" τα δεδουλευμένα.

Παράλληλα, εκτός των "κόκκινων" δανείων ή των χιλιάδων υπό αναδιάρθρωση, "κόκκινο" χτυπά ο συναγερμός στις ελληνικές τράπεζες και για τις "τοξικές" επιταγές, τη στιγμή που οι τρόποι καταπολέμησης της "φούσκας" αυτής είναι περιορισμένοι για τον εν λόγω κλάδο.

Κατά συνέπεια, "ουρά" σχηματίζουν οι οικονομικά "ανήμποροι" ή "εξαπατημένοι" στα δικηγορικά γραφεία, αφού επί καθημερινής βάσης προσφεύγουν εκεί πελάτες σχετικών υποθέσεων. Στην πρώτη περίπτωση ζητούν διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και στη δεύτερη την "τιμωρία".

Σταυρούλα Μαλαίνου

[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 13:48 - 02 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.