ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σενάρια κρατικοποίησης των τραπεζών «παίζει» η αγορά

01:53 - 13 Δεκ 2011 | Επιχειρήσεις
Σε κατάσταση πανικού οι τραπεζίτες
Κεφάλαια δέκα φορές πιο πάνω από τη σημερινή τους κεφαλαιοποίηση θα χρειαστούν οι τράπεζες προκειμένου να επιστρέψουν σε υγιή βάση και επίπεδο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Αυτός ήταν και ο λόγος της χθεσινής μεγάλης βουτιάς του τραπεζικού κλάδου κατά 9.3%, αρκετό για να επιστρέψουν οι τράπεζες σε χαμηλό 22 ετών! Με την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα 30 δις. ευρώ, ο κλάδος και ειδικά οι μεγάλες τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια κοντά στα 30 δις. ευρώ για να μην κρατικοποιηθούν. Με τις τιμές στα επίπεδα αυτά, πώς θα ριψοκινδυνεύσουν αυξήσεις κεφαλαίου, διερωτώνται οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, αλλά και οι ίδιοι οι τραπεζίτες σε μεταξύ τους συζητήσεις. Επιμέρους στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες δεν δόθηκαν από την EBA, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα, κάτι που ήταν αναμενόμενο, λόγω και του ότι η χώρα είναι υπό το καθεστώς  επιτήρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αντίστοιχα και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν προέβη σε συγκεκριμένη ανακοίνωση, καθώς τα συγκεκριμένα stress tests επί της ουσίας δεν αφορούν τις ελληνικές τράπεζες . Και αυτό το παραδέχεται και η ίδια η ΕΒΑ, η οποία αφενός μεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στον πίνακα των κατά χώρα κεφαλαιακών αναγκών (με διαπιστωμένες κεφαλαιακές ανάγκες 30 δισ ευρώ), όμως, σε χωριστή επισήμανση, διευκρινίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν το πρόγραμμα της τρόικας και έχουν ήδη προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα στοχεύοντας σε σημαντική ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, σε ποσοστά που υπερβαίνουν τα απαιτούμενα όρια που έχει θέσει η EBA . Εξ ου και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για ύψος αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως, η  εποπτεύουσα αρχή της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος, συνειδητοποιώντας από καιρό τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έχει  ήδη προνοήσει, «προικοδοτώντας» με 30 δισ ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι κυπριακές τράπεζες από πλευράς τους, συμμετείχαν στα ευρωπαϊκά stress tests. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), στην άσκηση συμμετείχαν οι τράπεζες Κύπρου και της Marfin Popular, εμφανίζοντας όπως αποδείχθηκε έλλειμμα κεφαλαίου 3,531 εκατ. ευρώτο οποίο πρέπει να εκμηδενιστεί  μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Το έλλειμμα αυτό υπολογίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη υφιστάμενα μετατρέψιμα αξιόγραφα ενισχυμένου κεφαλαίου ύψους 1 δις ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη του ελλείμματος.

Ετσι, η  ΚΤΚ,απαιτεί από τις δύο τράπεζες να διαμορφώσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012  ελάχιστο δείκτη κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9%.
Σε αυτό το πλαίσιο, τους ζητείται  να υποβάλουν στην ΚΤΚ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012,  τους σχεδιασμούς τους για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους  θέσης,  ούτως ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2012  να συμμορφωθούν με τον απαιτούμενο ελάχιστο δείκτη 9% και συνεπώς, να εκμηδενίσουν το έλλειμμα κεφαλαίου. 

Σ.Κ.Χ.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:50 - 13 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.