ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στρατηγικό επενδυτή βλέπει η κυβέρνηση για τη ΔΕΣΦΑ

02:12 - 16 Δεκ 2011 | Επιχειρήσεις
Ακτίδα αισιοδοξίας για τις αποκρατικοποιήσεις. Πακέτο με τη ΔΕΠΑ η πώληση εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος "μνηστήρας".
Στην τελική ευθεία μετά από μακρό χρονικό διάστημα διαβουλεύσεων σε οικονομικό, τεχνικό και νομικό επίπεδο έχουν μπει οι διαδικασίες για την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές για τις εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και διαχείρισης δικτύων ΔΕΣΦΑ, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στόχος είναι η επιτυχημένη πώληση των εν λόγω εταιρειών εντός χρονοδιαγράμματος (α' τρίμηνο 2012) να αποτελέσει μία «ηχηρή» κίνηση που θα τονώσει την αγορά και θα καθησυχάσει την τρόικα, που βλέπει τους στόχους του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να χάνονται ο ένας μετά τον άλλον.

Άγνωστο παραμένει για την ώρα το αν η διάθεση των δύο εταιρειών θα γίνει από κοινού ως όμιλος ή ξεχωριστά, καθώς προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση αναμένεται να συνεκτιμηθεί το όφελος του Δημοσίου σε κάθεμια από τις δύο περιπτώσεις. Στην περίπτωση φυσικά ενεργού ενδιαφέροντος για τον όμιλο από ένα δυνατό fund όπως αυτό του Κατάρ, η κυβέρνηση δε θα διστάσει να τον διαθέσει «πακέτο», όπως επισημαίνει στο "R" πηγή με ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω του γνωστού κοινοτικού κωλύματος που απαγορεύει η συμμετοχή εταιρειών εμπορίας στα δίκτυα οι πιθανοί μνηστήρες της ΔΕΣΦΑ είναι hedge funds, pension funds και τράπεζες.

Καθοριστική για την επιτάχυνση των εξελίξεων αποτελεί η διευθέτηση των εμποδίων που αφορούν το μερίδιο των ΕΛ.ΠΕ στη ΔΕΠΑ, το οποίο και αναμένεται να διατεθεί προκειμένου στους πιθανούς μνηστήρες να προστεθεί το δέλεαρ της εξαγοράς του 100%. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η αρχική συμφωνία με τη ΔΕΗ για την option που διατηρεί η τελευταία για το 30% της ΔΕΠΑ, για την οποία και συμφωνήθηκε αποζημίωση που μένει να εγκριθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών.

Δ.Κώτσος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.