ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δεύτερη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας στο Χ.Α.

03:12 - 22 Δεκ 2011 | Επιχειρήσεις
Σε έξι συνεδριάσεις ολοκληρώνεται η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική χρονιά για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 50%.
Το κακό νέο όμως, δεν είναι αυτό. Στατιστικά μιλώντας, πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη χρονιά σε αποδόσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Ακόμα και η χθεσινή παρέμβαση της ΕΚΤ κρίνεται ως μέτρο 'ασπιρίνη» από τις αγορές, αφού δεν «άρεσε» το γεγονός ότι τα κεφάλαια που θα διατεθούν στις τράπεζεςαπό την ΕΚΤ, ύψους 489 δισ. ευρώ δεν θα πάνε στις αγορές κρατικών ομολόγων. Επίσης, οι ξένοιαναλυτές ανησυχούν ότι τα κεφάλαια αυτά δεν θα πάνε ούτε στην πραγματική οικονομία, αλλά θα διατεθούν για την ενίσχυση της κεφαλιακής επάρκειας των τραπεζών. Οι αγορές, που, έχουν επίσης στραμμένα τα βλέμματά τους στην Ελλάδα, ανησυχούν και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αφού δεν είναι καθόλου βε΄βαιο ότι τα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση έχουν τη διάθεση να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί το πακέτο των 89 δισ. ευρώ. 

«O Γενικός Δείκτης», τονίζεται στην εβδομαδιαία ανάλυηση της Merit AXΕΠΕΥ, «κράτησε τις 650 μονάδες  λόγω της καλής πορείας της Coca Cola 3E που πλέον αποτελεί περίπου το 18% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, τη στιγμή που σημαντικές μετοχές υποχώρησαν σε νέα χαμηλά (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου, Αlpha Βank, Εurobank). Η αύξηση συμμετοχής κάποιων funds σε ορισμένες μετοχές (π.χ, Silchester-ΔΕΗ) δε φαίνεται να μπορεί να μεταβάλλει έστω βραχυπρόθεσμα την τάση σε θετική». Η χρηματιστηριακή είναι αισιόδοξη και προβλέπει πως, «η διάσπαση των 700 μονάδων στις επόμενες 2-3 εβδομάδες δε θα πρέπει να αποκλειστεί πάντως λόγω πιθανού window dressing του Δεκεμβρίου, του January effect και εφ' όσον βοηθήσουν και οι ξένες αγορές. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πιθανές νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους και στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά κάθε άλλο παρά υπάρχει εφησυχασμός λόγω της εορταστικής περιόδου».

Η Μerit διαπιστώνει, «ανεξαρτήτως με το εάν ο Δεκέμβριος κλείσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, ο μήνας αυτός θα ολοκληρώσει μια χρονιά που θα είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα και η 2η συνεχόμενη χρονιά σημαντικής πτώσης για την ελληνική αγορά. Η χρονιά αυτή θα είναι η 2η χειρότερη της τελευταίας εικοσαετίας μετά το 2008 (πτώση κατά 65,5%), με χαρακτηριστικότερα σημεία τα χαμηλά 19 ετών για το Γενικό Δείκτη, τα ιστορικά χαμηλά για το FTSE 20 και για τον τραπεζικό δείκτη στη σημερινή μορφή του. Ο συστημικός κίνδυνος έχει σαν αποτέλεσμα 2 μόνο μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν θετική απόδοση μέσα στο 2011 και συγκεκριμένα η ΕΛΒΑΛ και τα ΕΛΠΕ, παρά το ότι δεν έλειψαν τα σημαντικά εταιρικά νέα μέσα στο έτος.

Τα εταιρικά νέα αυτήν την εποχή δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά οι αποκρατικοποιήσεις €9 δις μέσα στο 2012 αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ορισμένες εισηγμένες εταιρείες που εμπλέκονται. Ξεχωρίζουν αυτήν την εποχή η συμμετοχή του ΟΠΑΠ και της Intralot στην ίδια κοινοπραξία για διεκδίκηση της άδειας διαχείρισης κρατικών λαχείων, η πιθανή πώληση του 20% της Telekom Serbia από τον ΟΤΕ στο Σερβικό Δημόσιο και η εξαγορά της European Goldfields, εταιρεία που μετέχει και ο Ελλάκτωρ, από την Εldorado Gold με ανταλλαγή μετοχών που εμπεριέχει κάποιο  premium.
Στις τράπεζες συνεχίζονται σταδιακά οι ειδήσεις σχετικά με την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Πρόσφατα είχαμε την απόφαση για έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών υπέρ του δημοσίου από ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το ΤΤ απορροφά τελικά μόνο τα καθαρά στοιχεία της T-Bank η οποία τίθεται σε διαδικασία εκκαθάρισης».
Τελευταία τροποποίηση στις 10:57 - 22 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.