ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντόμινο πιστωτικής ασφυξίας και «δεν πληρώνω» στην αγορά ενέργειας από τη ΔΕΗ ως τη ΔΕΠΑ!

19:30 - 27 Ιαν 2012 | Επιχειρήσεις
«Κίνδυνος ακόμη και για πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας»
Στο φαύλο κύκλο της πιστωτικής ασφυξίας έχει εισέλθει για τα καλά η ενεργειακή αγορά, με τη ΔΕΗ να προειδοποιεί το ΔΕΣΜΗΕ ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της απέναντί του, εκείνον με τη σειρά του να έχει ενημερώσει τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς πως δεν θα καταφέρει να τους εξοφλήσει, και τους τελευταίους να έχουν δηλώσει στη ΔΕΠΑ πως αδυνατούν να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα προς αυτήν !

Σαν αποτέλεσμα, η ΔΕΠΑ έφτασε να προειδοποιεί σε επιστολή της προς τα υπ. Οικονομικών και ΠΕΚΑ πως εφόσον δεν πληρωθεί από τους πελάτες της θα αναγκαστεί να διακόψει τη τροφοδοσία τόσο τη δική τους όσο και της βιομηχανίας !

Τα παραπάνω προκάλεσαν συναγερμό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ευρεία σύσκεψη σήμερα το πρωί υπό τον κ. Γ. Παπακωσταντίνου με παρουσία όλων των φορέων της αγοράς, όπου η διοίκηση της ΔΕΗ ζήτησε να της καταβληθεί έστω το μισό της οφειλής προς αυτήν από το Δημόσιο (συνολικού ύψους 180 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες λύση δεν βρέθηκε, και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπ. Οικονομικών τη Δευτέρα και αφού προηγουμένως υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Σαχινίδη για να βρεθούν χρήματα και να εξοφληθεί μέρος των οφειλών αυτών.


Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη…



Στη σύσκεψη, η ΔΕΗ έθεσε για μια ακόμη φορά επί τάπητος το εκρηκτικό θέμα των υποχρεώσεων της, και πιο συγκεκριμένα ότι εντός του α’ 3μηνου του 2012 λήγουν δάνεια ύψους 700 εκ. ευρώ, τα οποία και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Το θέμα ξεκίνησε έπειτα από ενημέρωση στις αρχές της εβδομάδας του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, ότι λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, των περιορισμένων αυξήσεων στα τιμολόγια και της δυσκολίας αναχρηματοδότησης του χρέους της (σσ : χωρίς τα παραπάνω να συνδέονται με τα πρόσφατα φέσια των δύο εναλλακτικών παρόχων), ενδέχεται να μην μπορέσει να εξοφλήσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της προς το ΔΕΣΜΗΕ, του οποίου είναι και ο βασικός «χρηματοδότης».

«Καθυστερήσεις όλο και μεγαλύτερες παρατηρούνται πλέον στις πληρωμές των μελών μας από το ΔΕΣΜΗΕ, γεγονός που μας αναγκάζει να αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τη ΔΕΠΑ, πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό καθίσταται πλέον αδύνατη. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών στην επιστολή που απέστειλε τη Τρίτη ο ελληνικός σύνδεσμος ανεξάρτητων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΗ), ζητώντας να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο χώρο.


«Κίνδυνος ακόμη και για πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας»



Στη δική της επιστολή η ΔΕΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, επισημαίνει ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί – πελάτες της επικαλούμενοι τις όλο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις από το ΔΕΣΜΗΕ να τους εξοφλήσει τα οφειλόμενα, δηλώνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους αδυναμία να καταβάλλουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντί της, ύψους σήμερα γύρω στα 170 εκ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΠΑ προειδοποιεί ότι δεν έχει περιθώρια να περιμένει το πότε ο ΔΕΣΜΗΕ θα αποπληρώσει τους πελάτες της και πως αν η κατάσταση επιδεινωθεί δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές της (Gazprom, κ.ά), «με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με αέριο, που θα πλήξει τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή» (σσ : οι ΕΠΑ θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται κανονικά, επομένως οι πελάτες τους δηλαδή τα νοικοκυριά, οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο).

Υπενθυμίζουμε ότι και το Νοέμβριο η πιστωτική ασφυξία στην αγορά ηλεκτρισμού είχε κάνει μετάσταση από το ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΠΑ, αναγκάζοντάς την να προειδοποιήσει τους ηλεκτροπαραγωγούς ότι θα τους κλείσει τις στρόφιγγες, προφανώς όμως τότε το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο σήμερα. Όσο για την αδυναμία εξόφλησης των παραγωγών από το ΔΕΣΜΗΕ, οι καθυστερήσεις έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο…

Γιώργος Φιντικάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.