ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ: Ποιες τράπεζες πήραν, ποιες τα αγνόησαν και γιατί

14:25 - 07 Φεβ 2012 | Επιχειρήσεις
Μεγάλος αριθμός κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών υποστηρίζουν πως δεν δανείστηκαν, και δεν πρόκεται να δανειστούν, το φθηνό χρήμα που παρέχει η ΕΚΤ μέσω τριετών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, φοβούμενες πως η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί "διάσωση" από την ΕΚΤ και θα τις καταστήσει ευάλωτες σε εξωτερικές πιέσεις.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα χαμηλότοκα δάνεια έλαβαν 523 ευρωπαϊκές τράπεζες ύψους 489 δισ. ευρώ, ενώ στην επόμενη αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΚΤ το ποσό θα διαμοιραστεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα αγγίξει σύμφωνα με πληροφορίες το 1 τρισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι τράπεζες φοβούνται πως η παροχή της εν λόγω βοήθειας ενδέχεται να τις καταστήσει ευάλωτες και πολιτικές ή κανονιστικές πιέσεις. Οι περισσότερες τράπεζες διευκρινίζουν αν έλαβαν τα εν λόγω δάνεια με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, και ήδη έχει γίνει γνωστό πως το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ απαρνήθηκαν η Deutsche Bank, αλλά και η Barclays και άλλα κορυφαία αγγλικά τραπεζικά ιδρύματα όπως η Lloyds και η Standard Chartered.

Από την άλλη μετά χαράς προσέτρεξαν στον μηχανισμό οι γαλλικές BNP Paribas, η SocGen, η ιταλικά Unicredit, οι ισπανικές BBVA και Santander και η HSBC.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:50 - 07 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.