ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εταιρείες διαδικτυακού τζόγου για την φορολόγηση

20:21 - 15 Φεβ 2012 | Επιχειρήσεις
Αντισυνταγματική και παράνομη είναι η φορολόγηση - και μάλιστα αναδρομικά - του ηλεκτρονικού-διαδικτυακού τζόγου, υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αλλοδαπή «Ένωση Τυχερών Παιγνίων Εξ' Αποστάσεως» και τέσσερις, αλλοδαπές επίσης, εταιρείες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω Internet.
Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Remote Gambling Association (Λονδίνο) και οι εταιρείες WHG (International) Limited (Γιβραλτάρ), Hillside (New Media) Limited (Αγγλία), Hillside (Gibraltar) Limited (Γιβραλτάρ) και Betfair Counterparty Services Limited (Μάλτα).

Οι αλλοδαπές εταιρείες ζητούν να ακυρωθεί η από 13.12.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία υπάγονται σε φορολογικό καθεστώς οι εταιρείες παροχής στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατ' επιταγήν των διατάξεων του Ν. 4002/2011, οι οποίες ρυθμίζουν και θέματα τυχερών παιγνίων.

Σύμφωνα με τις επιταγές της νομοθεσίας, φορολογούνται πλέον οι εταιρείες του ηλεκτρονικού τζόγου αναδρομικά από το 2010, όπως και τα κέρδη των παικτών από τον τζόγο του Ίντερνετ με συντελεστή 10%.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές φορολογούνται σε ποσοστό 30% επί του μεικτού κέρδους, όπως επίσης φορολογούνται και με τις γενικές περί φορολογίας εισοδήματος διατάξεις. Επίσης, υποχρεούνται να καταβάλουν για μία διετία πίσω (2010-2011) φόρο 30% επί των μεικτών κερδών τους.

Πλέον αυτών οι εταιρείες ηλεκτρονικού τζόγου υποχρεούνται να καταβάλουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 τον φόρο των παικτών τους (10% επί των κερδών των παικτών).

Στην προσφυγή τους (αίτηση ακύρωσης) οι αλλοδαπές εταιρείες υπογραμμίζουν ότι η επιβολή των επίμαχων φόρων και μάλιστα αναδρομικά είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 5, που αφορά την ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας και του άρθρου 78 το οποίο καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις επιβολής φόρων.

Παράλληλα, όμως, η υπουργική απόφαση είναι αντίθετη και στο άρθρο 28 του Συντάγματος (επικύρωση διεθνών συμβάσεων κ.λπ.), το οποίο δεν επιτρέπει τη διπλή φορολόγηση τη στιγμή που οι επίμαχες εταιρείες έχουν έδρα στην αλλοδαπή. Κατά συνέπεια πρέπει να φορολογηθούν μόνο για τα εισοδήματα που απέκτησαν από την παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα και υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, σημειώνουν οι εταιρείες.

Επιπρόσθετα, τονίζουν οι εταιρείες ότι η επιβολή φόρου που προβλέπει ο Ν. 4002/2011 αντίκειται και στο άρθρο 78 του Συντάγματος, γιατί οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ εταιρείες, μέχρι την έκδοση της από 13.12.2011 προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, «δεν είχαν έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα, δεν διεξήγαγαν τυχερά παίγνια ή στοιχήματα στην Ελλάδα μέσω κάποιας εταιρείας ή μέσω μόνιμης εγκατάστασης, δεν εκμεταλλεύονταν παιγνιομηχανήματα στην Ελλάδα, δεν αποκτούσαν εισόδημα από δραστηριότητα στην Ελλάδα, δεν ήταν υποκείμενες σε φόρο στην Ελλάδα και δεν όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με ημερομηνία 1.1.2010».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς φορολογικά μέτρα δεν μπορούν να επιβληθούν με υπουργική απόφαση παρά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.