ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προνόμια για την «Project Helios», την εταιρεία που θα τρέξει το μεγαλόπνοο σχέδιο εξαγωγής ενέργειας από φωτοβολταικά…

12:04 - 17 Φεβ 2012 | Επιχειρήσεις
Μια «προνομιούχο» εταιρεία που θα αναλάβει να τρέξει το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο «Ήλιος», δημιουργεί το ελληνικό Δημόσιο, και για την οποία θα ισχύσουν σειρά παρεκκλίσεων από τις υφιστάμενες διατάξεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επενδύσεις ελληνικών και κυρίως ξένων σχημάτων.

Θα ονομάζεται «Project Helios S.A.» και σε αυτήν θα εισφερθούν εκτάσεις ιδιοκτησίας Δημοσίου, ΟΤΑ, υπουργείων καθώς και άλλων νομικών προσώπων που είναι κατάλληλες για φωτοβολταικά και ηλιοθερμικά πάρκα, προκειμένου εκείνη στη συνέχεια να τις μεταβιβάσει στις θυγατρικές που θα δημιουργήσει, στις οποίες και θα εισέλθουν στρατηγικοί επενδυτές.

Τα παραπάνω προβλέπει το προσχέδιο του νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που διανεμήθηκε χθες προς ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, με βάσει τα άρθρα του προσχεδίου, τόσο η μητρική εταιρεία, όσο και οι θυγατρικές της, θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν για ομοειδείς επενδύσεις (π.χ. αδειοδότηση με διαδικασίες εξπρές), κάτι που δεν προβλέπεται για άλλους επενδυτές στον κλάδο των ΑΠΕ, οι οποίοι υφίστανται συχνά ταλαιπωρίες ετών για να φέρουν σε πέρας ένα έργο.

Έτσι, στην περίπτωση της «Project Helios S.A.» οι αρμόδιοι φορείς θα υποχρεούνται να έχουν εξετάσει τις αιτήσεις για φωτοβολταικά πάρκα που θα καταθέτει η εταιρεία και οι θυγατρικές της, μέσα σε... 10 εργάσιμες ημέρες, όταν σήμερα περνούν μήνες. Τυχόν υπέρβαση της προθεσμίας θα συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα του αρμοδίου υπαλλήλου, και αμέσως ο φάκελος θα ανατίθεται σε άλλον υπάλληλο.

Επενδύσεις με το «κλειδί στο χέρι»

Η μητρική εταιρεία θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, που θα εισφερθεί από το "Πράσινο Ταμείο", οργανισμό που ελέγχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αφού της εισφερθεί το δικαίωμα μακροχρόνιας χρήσης των εκτάσεων, εκείνη θα το μεταβιβάσει στις θυγατρικές της, στο όνομα των οποίων θα εκδίδονται και οι άδειες- εξπρές, δηλαδή με "το κλειδί στο χέρι". Εν συνεχεία στο μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών θα εισέλθουν στρατηγικοί επενδυτές για υλοποιήσουν τις επενδύσεις. Όσο για το ποσοστό συμμετοχής της μητρικής στο μετοχικό κεφάλαιο της κάθε θυγατρικής, θα εξαρτάται από την αποτίμηση της αξίας της έκτασης που θα μεταβιβάζεται και της αξίας της άδειας.

Το σχέδιο "Ήλιος" εκτιμώμενης αξίας γύρω στα 20 δισ. ευρώ, αφορά την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία ή και σε άλλη χώρα, συνολικής ισχύος 10 GW, ποσότητα ίση με τη κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού, με τα κλιματιστικά να δουλεύουν στο φούλ! Η ενέργεια αυτή δεν θα προσμετράται στην εθνικά παραγόμενη, αλλά είτε θα εξάγεται στη φυσική της μορφή (γι' αυτό όμως χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις δικτύων), είτε θα προσμετράται υπέρ της χώρας που έχει χρηματοδοτήσει την επένδυση (στατιστικός συμψηφισμός), σύμφωνα με σχετική κοινοτική οδηγία.

Ερωτήματα…

Πολλά ωστόσο είναι τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Για παράδειγμα, σε τι τιμή θα πωλείται η ενέργεια αυτή, και το κυριότερο τι θα συμβεί εφόσον απορροφάται από το σύστημα της χώρας όπου παράγεται (δηλαδή το ελληνικό), καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το τινάξει στον αέρα, αφού τις ώρες λειτουργίας των φ/κών θα έθετε εκτός λειτουργίας σχεδόν όλες τις άλλες ελληνικές μονάδες.  Άλλα πάλι ερωτήματα αφορούν στο ποια θα είναι η χάραξη για τη μεταφορά της ηλιακής ενέργειας εκτός Ελλάδας, ποιος θα τη χρηματοδοτήσει, καθώς επίσης ποιος θα χρηματοδοτήσει την ενίσχυση των υφιστάμενων ελληνικών δικτύων, και πόσο.

Γιώργος Φιντικάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.