ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι και γιατί ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ…

09:43 - 21 Μαρ 2012 | Επιχειρήσεις
Ποιοι και γιατί ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ…
Γεωπολιτικοί λόγοι που σχετίζονται με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως τμήμα του λεγόμενου «Νοτίου Διαδρόμου» για τη μεταφορά προς την Ευρώπη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Καυκάσου, προκαλούν το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ.

«Δεν είναι τόσο το μέγεθος της μικρής αγοράς, όσο το γεγονός ότι όποιος αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, θα μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την απεξάρτησή της Γηραιάς Ηπείρου από τη Ρωσία», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι «Financial Times» σε πρόσφατο δημοσίευμά τους. Γι’ αυτό και όπως σημείωνε η εφημερίδα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Gazprom, το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, η καταληκτική ημερομηνία για την α’ φάση του οποίου λήγει μετά και την παράταση που δόθηκε, στις 4 Απριλίου.

 

Παράταση που κρίθηκε απαραίτητη καθώς αρκετές εταιρείες ζήτησαν διευκρινίσεις επί των όρων συμμετοχής στο διαγωνισμό, δείγμα και του ζωηρού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει.

 

Σύμφωνα άλλωστε με τους «FT», παρ’ ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μια μεγάλη αγορά, εντούτοις η πώληση της ΔΕΠΑ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών διεθνών ομίλων, λόγω του ρόλου που πρόκειται να διαδραματίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων της Ε.Ε. για τη δημιουργία του λεγόμενου «Νοτίου Διαδρόμου», δηλαδή της μεταφοράς μέσω αγωγών που θα διέρχονται από τη Νότια Ευρώπη των ποσοτήτων αερίου της Κασπίας, (μη ρωσικής προέλευσης), με προορισμό τη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

 

Ρώσοι, Ιταλοί, Αζέροι, Αλγερινοί…


Αλλά και η Gazprom για τους δικούς της λόγους ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ. Αποκτώντας την, θα μπορεί να προωθήσει το δικό της σχέδιο, τον αγωγό South Stream. Στόχος του φιλόδοξου ρωσικού σχεδίου είναι να ενισχύσει μέσω του Νότου τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας παράλληλα το εμπόδιο της Ουκρανίας, και τμήμα του South Stream περνά από την Ελλάδα.

 

Πέραν των Ρώσων, για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρονται και άλλοι όμιλοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Τέτοια είναι η ιταλική ENI, ο συνεταίρος της Gazprom στον South Stream, η Socar από το Αζερμπαϊτζάν τη κύρια χώρα τροφοδοσίας του Νοτίου Διαδρόμου με μη ρωσικό αέριο, η αλγερινή Sonatrach, ο βασικός τροφοδότης της Ελλάδας σε υγροποιημένο αέριο LNG μέσω πλοίων, ενώ ενδιαφέρον αναμένεται και από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.