ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Forthnet: Ενέργειες για άρση επιτήρησης

16:57 - 10 Απρ 2012 | Επιχειρήσεις
Τις ενέργειες στις οποίες προέβη προκειμένου να αρθεί η επιτήρηση των μετοχών της, ανακοίνωσε η εταιρεία Forthnet ΑΕ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία:

 

(α) συγκάλεσε Γενική Συνέλευση με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάθρωσης της Εταιρίας προτείνοντας άντληση συνολικών κεφαλαίων με μετρητά ύψους περίπου €30 εκατ. και με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων δεν αποδέχτηκε την ανωτέρω πρόταση.

 

(β) προχώρησε σε εκτεταμένο πρόγραμμα περιστολής εξόδων με άμεσα αποτελέσματα αλλά και πολυετή μελλοντικό χαρακτήρα προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω τη λειτουργική κερδοφορία και να μειώσει τις επιπτώσεις της απομείωσης της υπεραξίας στα λογιστικά αποτελέσματα και την καθαρή θέση του Ομίλου

 

(γ) βελτίωσε την πολιτική διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης προκειμένου να διαφυλάξει και να ενισχύσει τη ρευστότητα του Ομίλου

 

(δ) διαμόρφωσε μια νέα ολοκληρωμένη εμπορική πολιτική που να ανταποκρίνεται στις επιδεινούμενες συνθήκες της αγοράς με στόχο τη δρακράτηση της πελατειακής βάσης και την αύξηση του κύκλου εργασιών.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη 4.1.4.4. του Κανονισμού του Χ.Α., οι μετοχές της Forthnet Α.Ε., με την από 24.11.2011 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. μεταφέρθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης λόγω της μείωσης της υπεραξίας που εγγράφεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συγκεκριμένα αυτής που εγγράφηκε στις οικονομικές καταστάσεις του Δεκεμβρίου 2010 (ύψους €18,7 εκατ.), στην οποία ο Όμιλος Forthnet έκρινε σκόπιμο να προβεί λόγω της δυσμενούς και διαρκώς επιδεινούμενης μακροοικονομικής συγκυρίας.

 

Η υπεραξία στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ελέγχεται από τη Διοίκηση και τους Ανεξάρτητους Λογιστές του Ομίλου ανά έτος ή όταν υπάρχουν ενδείξεις απομείωσης.

 

Ο έλεγχος γίνεται στη βάση των επιχειρηματικών προοπτικών του Ομίλου, όπως αυτές αποτυπώνονται σε παρούσες αξίες βάσει των εκάστοτε συνθηκών της αγοράς (προεξοφλητικών επιτοκίων).

 

Παρότι οι επιχειρηματικές προοπτικές δεν έχουν επηρεαστεί ουσιωδώς από την οικονομική συγκυρία, το επιτόκιο προ φόρου που χρησιμοποιήθηκε για την προεξόφληση των προβλεπόμενων ταμειακών ροών αυξήθηκε σε 14,70% (31 Δεκεμβρίου 2010: 12,02%) για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, και σε 14,80% (31 Δεκεμβρίου 2010: 12,06%) για τον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

 

Αυτό επηρέασε δυσανάλογα την αποτίμηση της υπεραξίας που αναλογεί στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova) οδηγώντας σε διαδοχικές απομειώσεις (Δεκέμβριος 2010: €18,7 εκατ., Ιούνιος 2011: €38,2 εκατ., Δεκέμβριος 2011: €90,3 εκατ.), σωρευτικά, δε, σε απομείωση ύψους €147,2 εκατ.

 

Η ανωτέρω απομείωση δεν επηρέασε ούτε τα ταμειακά διαθέσιμα ούτε τη διαρκώς βελτιούμενη και αναπτυσσόμενη λειτουργική πορεία του Ομίλου.

 

Στο βαθμό όμως που επηρέασε τη λογιστική κερδοφορία και καθαρή θέση του Ομίλου, οδήγησε σε τεχνικές υπερβάσεις μιας συγκεκριμένης χρηματοοικονομικής παραμέτρου του Κανονισμού του Χ.Α., το οποίο αποφάσισε την υπαγωγή της Forthnet Α.Ε. στην Κατηγορία Επιτήρησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.