ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλή «κραχ» για την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου…

10:50 - 25 Απρ 2012 | Επιχειρήσεις
Απειλή «κραχ» για την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου…
Κίνδυνο «κραχ» αντιμετωπίζει περισσότερο παρά ποτέ η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου εξαιτίας του ντόμινο των καθυστερήσεων πληρωμών στο χώρο της ενέργειας, και ο μόνος τρόπος για να μην συμβεί αυτό είναι να ενισχυθεί εντός του Απριλίου ο ΛΑΓΗΕ με 350 εκ. ευρώ, είτε μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε από άλλες πηγές.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη της «Price Waterhouse Coopers» (PWC) που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ, και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στην οποία επισημαίνεται πως το δάνειο θα δώσει προσωρινή μόνο «ανάσα» στο πρόβλημα, ότι δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, και ότι χρειάζονται άλλα, ριζικά μέτρα αναδιάρθρωσης της αγοράς.

 

Κι αυτό καθώς η «μαύρη τρύπα» του λειτουργού και διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρισμού (ΑΛΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ) στο τέλος Μαρτίου ήταν 400 εκ. ευρώ (από τέλος ΑΠΕ, χρέη εταιρειών που έκλεισαν, κλπ), ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς ηλεκτροπαραγωγούς, εισαγωγείς, και παραγωγούς ΑΠΈ έφταναν τα 330 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια «βόμβα» 730 εκ. ευρώ με συνεχώς αυξητικές τάσεις, με τις καθυστερήσεις πληρωμών να μετακυλίονται σαν υιός από τους καταναλωτές στους προμηθευτές (ΔΕΗ, κ.ά.) που με τη σειρά τους καθυστερούν να πληρώσουν το ΔΕΣΜΗΕ, κι εκείνος με τη σειρά του καθυστερεί να πληρώσει τους ηλεκτροπαραγωγούς για την αγορά ενέργειας που του πούλησαν. Με τη σειρά τους οι τελευταίοι, αργούν να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ, κι εκείνη δυσκολεύεται να εξοφλήσει τους προμηθευτές της (Gazprom, Botas).

 

Η προσπάθεια της ΔΕΠΑ


Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον Απρίλιο η ΔΕΠΑ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των πελατών της, προκειμένου να εξοφλήσει τους προμηθευτές της (Gazprom, Botas), οπότε για ένα μήνα ακόμη η τροφοδοσία της αγοράς θα γίνεται κανονικά. Άγνωστο ωστόσο είναι το τι θα γίνει στη συνέχεια. Τι σημαίνει αυτό ; Ότι, όσο καθυστερεί η ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ με ρευστό, κι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι- οπότε και η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί λόγω των κλιματιστικών - τόσο κινδυνεύει να «τιναχτεί» το σύστημα στον αέρα.

 

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το δάνειο


Πάντως, για να χορηγηθεί το δάνειο χρειάζεται έγκριση της τρόικας, και σύμφωνα με κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν χθες, το έχει «μπλοκάρει» αφενός επειδή ζητά συγκεκριμένο πλάνο χρηματοδότησης της αγοράς ενέργειας, αφετέρου επειδή αμφισβητεί επί της ουσίας το τι θεωρείται κρατική βοήθεια. Τις φήμες διαψεύδει ο υπ. ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, τονίζοντας ότι ακόμη το θέμα δεν έχει κλείσει και πως "βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση". Το θέμα είναι ότι η «βόμβα» αυτή φουσκώνει καθημερινά από νέα χρέη, όπως το κανόνι των 13 εκ. ευρώ της βουλγαρικής εταιρείας εμπορίας Vivodi Power που φαίνεται πως θα έχει συνέχεια. Μέχρι και 15 εταιρείες του χώρου της εμπορίας (κυρίως χονδρική, και εξαγωγείς ρεύματος) απειλούνται από τη ΡΑΕ με κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμη και στην αφαίρεση αδειών, είτε επειδή έχουν διογκούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε επειδή δεν έχουν καταβάλει τις εγγυητικές επιστολές (διαφορετικές για κάθε μία αναλόγως του πελατολογίου τους), υποχρεωτικές για να συνεχίσουν να λειτουργούν. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.