ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέμα ωρών η εκταμίευση των 18 δις. ευρώ στις τράπεζες

10:04 - 23 Μαϊ 2012 | Επιχειρήσεις
Θέμα ωρών η εκταμίευση των 18 δις. ευρώ στις τράπεζες
Στις τράπεζες σήμερα η Σύμβαση Προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση.

Όλη η αγορά, εντός και εκτός Ελλάδος, περιμένει την ολοκλήρωση, ίσως έως την Παρασκευή, της εισροής των 18 δισ. ευρώ στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, ώστε να ξανακινηθεί η διαδικασία χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα 18 δισ. ευρώ αποτελούν το πρώτο μέρος των 25 δισ. ευρώ που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ, όπως αυτό συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011.

 

Στην ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρεται πως "κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε ομόφωνα το οριστικό κείμενο της Σύμβασης Προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

 

Η εκκρεμότητα σε βασικά θέματα ανακεφαλαιοποίησης έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους τραπεζίτες αλλά και σε παράγοντες της αγοράς, που «βιώνουν» και τις διάφορες πιέσεις από το εξωτερικό. Από τις πιο σοβαρές «αναμονές» είναι η εισροή των 18 δισ. ευρώ στις Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, η οποία μόλις ολοκληρωθεί, θα επανενεργοποιήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εκ των πραγμάτων παύει να χρηματοδοτεί, αν τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια μίας τράπεζας είναι κάτω από τα ελάχιστα όρια.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι αυτό ακριβώς συνέβη στις ελληνικές τράπεζες τη χρήση 2011, λόγω των ζημιών του PSI, αλλά με την εγγύηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη δέσμευσή του να συμβάλει στις ανακεφαλαιοποιήσεις με το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ο πήχης της κεφαλαιακής επάρκειας, αυτομάτως, ανεβαίνει στα επιτρεπτά όρια. Μόνο που πρέπει και πρακτικά να γίνει αυτό, να μπουν δηλαδή τα κεφάλαια στις τράπεζες με τη μορφή της υψηλής αξιολόγησης ομολόγων του EFSF.

 

 

Σύμφωνα, πάντως, με όσα δήλωσαν στο Reuters δύο υψηλόβαθμοι τραπεζίτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, «οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν το αργότερο έως την Παρασκευή 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Με τα 18 δισ. ευρώ που θα λάβουν σε ομόλογα EFSF θα ξανασυμμετάσχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ». Μέχρι τότε, οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν τις ανάγκες τους δανειζόμενες από τον ELA (Εκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.