ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χ.Α.

00:21 - 28 Μαϊ 2012 | Επιχειρήσεις
Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χ.Α.
Αχνά σημάδια κερδοφορίας σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του πρώτου τριμήνου που έχουν δημοσιεύσει οι εισηγμένες.

Κι ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα των τραπεζών, τα οποία στο πρώτο τρίμηνο εκτιμάται ότι έχουν περάσει όλες τις ζημιές από το PSI. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης προκύπτει μηδενική αύξηση του κύκλου εργασιών, οριακή μείωση των λειτουργικών κερδών (-3,8%) και αύξηση 114% στα καθαρά κέρδη στα 822 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά στην τελική γραμμή αποδίδεται στα έκτακτα αποτελέσματα του ΟΤΕ (πώληση Telecom Serbia 211 εκατ. ευρώ) και της Τράπεζας Κύπρου (Αναβαλόμενος φόρος 197 εκατ. ευρώ) τα οποία έχουν μεγάλη επίδραση στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Μετά την αφαίρεση των έκτακτων παραγόντων η αύξηση περιορίζεται στο 5,7% στα 408 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισε υψηλά κέρδη στο ά τρίμηνο του 2012 τηρουμένων των αναλογιών. Τα μη επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 300%, λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας που προέκυψε από τη διαγραφή των ελληνικών ομολόγων κατά την περσινή χρήση, ενώ τα πραγματικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 99 εκατ.(+33%). Η τράπεζα πλέον εμφανίζει ανάγκη για κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου.

Θετικά μηνύματα υπήρξαν και από άλλες σημαντικές εταιρείες που ανακοίνωσαν πρόσφατα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να μπορέσει όμως να δώσει κάποια χρηματιστηριακή ώθηση στις μετοχές τους.

Ειδικότερα, η Merit AXEΠEY, σημειώνει από την πλευρά της πως η Coca Cola 3E εμφάνισε οριακή αύξηση πωλήσεων παρά τη μείωση του όγκου κατά 2% και αύξηση των συγκρίσιμων ζημιών στα 19 εκατ. Το Α τρίμηνο βέβαια χαρακτηρίζεται από σημαντική εποχικότητα και οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε πολλές χώρες επηρέασαν τη ζήτηση. Τα ζητήματα της αδύναμης ζήτησης σε ορισμένες χώρες παραμένει όπως και οι υψηλές τιμές Α υλών, ενώ θετικά ήταν τα μηνύματα από την αύξηση μεριδίου της εταιρείας σε πολλές χώρες.

Για τον ΟΤΕ του οποίου τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν και έκτακτα έσοδα από την πώληση της Telecom Serbia, η πραγματική κερδοφορία βρέθηκε στα 95,3 εκατ. αυξημένη κατά 52%. Η περικοπή εξόδων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ τα νέα από τις πωλήσεις τουλάχιστον της κινητής τηλεφωνίας ήταν θετικά.

Στη Frigοglass αρκετά θετικά ήταν τα νέα σχετικά με τις πωλήσεις σε ορισμένες περιοχές εκτός της Δυτικής Ευρώπης αλλά η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε κατά 11%, λόγω ακριβότερων πρώτων υλών και υψηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων.

Για το Πλαίσιο πολύ θετικά ήταν τα μηνύματα από την κερδοφορία παρά τη μείωση των πωλήσεων κατά 16% λόγω περικοπής εξόδων και καλύτερου μίγματος προϊόντων.

Για την S&Β θετικά ήταν τα μηνύματα από την αύξηση των πωλήσεων κατά 2,3% και από τη διατήρηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 2011, παρά τους αυξημένους φόρους και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η πτώση σε τζίρο και κέρδη για την ΕΧΑΕ (-24,3% και -47,7% αντίστοιχα), αλλά η εταιρεία ξεχωρίζει για ένα ακόμη τρίμηνο για το υψηλό καθαρό ταμείο της.

Στα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο Μυτιληναίος εμφάνισε μια οριακή πτώση κερδοφορίας αφού η εξαιρετική κερδοφορία της ΜΕΤΚΑ για ένα ακόμη τρίμηνο και η επιστροφή σε κέρδη του τομέα ενέργειας αντισταθμίστηκαν από τις ζημιές του Αλουμινίου λόγω χαμηλότερων όγκων και τιμών αλλά και υψηλότερου κόστους παραγωγής.

Από την άλλη η κερδοφορία του ΟΠΑΠ παραμένει σε πτωτική τροχιά κάτι που δεν προξενεί έκπληξη καθώς η ύφεση έχει προξενήσει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τυχερά παιχνίδια με αποτέλεσμα μια πτώση των πωλήσεων κατά 5%. Παράλληλα, τα μειωμένα περιθώρια λειτουργικών κερδών και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος οδήγησαν τα καθαρά κέρδη στο -21%. Η καθυστέρηση των επενδύσεων της εταιρείας στα VLTs, η καθυστέρηση στην αποκρατικοποίηση της και οι πωλήσεις συγκεκριμένου fund έχουν οδηγήσει τη μετοχή στα ιστορικά χαμηλά της παρά το ότι διαπραγματεύεται με μια καθαρή μερισματική απόδοση ύψους 14-15% αυτή τη στιγμή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.