ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Έρχονται ξένοι εμπειρογνώμονες στις διοικήσεις τους

01:38 - 30 Μαϊ 2012 | Επιχειρήσεις
Τράπεζες: Έρχονται ξένοι εμπειρογνώμονες στις διοικήσεις τους
Η βοήθεια των 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τις τράπεζες έχει και το αντίτιμό της.

 Αυτό που θα κληθούν να πληρώσουν Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς είναι ότι περιορίζεται η ελευθερία και η αυτονομία των διοικήσεων και των γενικών συνελεύσεων (δηλαδή των μετόχων) για τις αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για την Τράπεζα, αφού ο ίδιος ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα αυτή στο Ταμείο. Για παράδειγμα, το ΤΧΣ θα μπορεί να μπλοκάρει μια απόφαση για πώληση ή διατήρηση θυγατρικής ή δικτύου. Επίσης, στο πλαίσιο της δυνατότητας για έλεγχο του κόστους, το Ταμείο θα μπορεί ενδεχομένως να παρέμβει και για θέματα εργασιακά ( π.χ. προτείνοντας μειώσεις).

 

Από τη στιγμή πάντως που τα κεφάλαια που εισέρευσαν στις τράπεζες με τη μορφή ομολόγων από το ευρωπαϊκό Ταμείο European Financial Stability Fund, θεωρείται πιθανό να λάβουν τα ηνία ξένοι εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με το νόμο, την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου την απαρτίζουν πέντε μέλη ( τα δύο τα ορίζουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών). Για τα υπόλοιπα 3 μέλη διενεργείται διαγωνισμός με προκύρυξη θέσεων, στις οποίες έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όσοι έχουν καταγράψει και διεθνή καριέρα. Προσωρινός πρόεδρος είναι σήμερα ο κ. Π. Θωμόπουλος και διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Χαρ. Κύρκος.

 

 

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των τριών θέσεων στην Εκτελεστική Επιτροπή λήγει στις 11 Ιουνίου.

 

 

Η Εθνική έλαβε 7,43 δισ. ευρώ, η Τρ. Πειραιώς 4,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,97 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:14 - 30 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.