ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμο διήμερο για το Χ.Α.

01:43 - 30 Μαϊ 2012 | Επιχειρήσεις
Κρίσιμο διήμερο για το Χ.Α.
Οι τράπεζες μπορεί να πήραν τα 18 δισ.ευρώ, αλλά το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα κρίσιμο για την τάση αποτελεί το τρέχον διήμερο για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Έπειτα από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, το ράλι άνω του 6% την Δευτέρα και το 1,86% (στις 528,14 μον.) την Τρίτη, η αγορά εξακολουθεί να κινείται σε ένα δρόμο στρωμένο με γυαλιά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν χρηματιστές. Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο, από τα οποία θα προκύπτουν και πάλι μεγάλες ζημιές, λόγω PSI. Σε δεύτερο χρόνο από την Πέμπτη πρόκειται να ισχύσουν οι αλλαγές στους νέους δείκτες της Morgan Stanley με την Εθνική και τον ΟΤΕ να «υποβιβάζονται» από τον δείκτη standard του αμερικανικού οίκου στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

 

 

Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στον ΟΤΕ, αλλά και στην Εθνική, ενώ ακολούθησαν και τα υπόλοιπα χαρτιά του 20άρη, στα οποία το Δημόσιο έχει συμμετοχή, όπως στη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ. Οι εντολές πώλησης που ξεκίνησαν με ένταση στις 7 Μαίου, αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές, συνεχίστηκαν μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνουν χρηματιστές. Οι ίδιοι θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την τάση της αγοράς, που παραμένει πτωτική λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας μήπως συμβεί κανένα... ατύχημα πριν από τις εκλογές.

 

 

Σύμφωνα με την αγορά ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι πολύ μεγάλος για την αγορά. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι τα επίπεδα εκείνα στα οποία θα πατήσει η αγορά για να κάνει το rebound. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι το 1985, διότι μέχρι εκεί φτάνουν τα στοιχεία των χρηματιστηριακών εταιρειών, η αγορά δημιούργησε ως βάση τις 100 μονάδες. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες ο δείκτης έχασε 200 μονάδες με πωλήσεις όχι τόσο στις τράπεζες, όσο στα λεγόμενα blue chips.

 

 

Οι ξένοι, όπως αναφέρουν οι παράγοντεες της αγοράς φοβούμενοι το ρίσκο επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή αδειάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους με όποιο κόστος. Οι τράπεζες μπορεί να πήραν τα 18 δισ.ευρώ, αλλά το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει ο οίκος Fitch, ο ΟΤΕ είναι «θύμα» των αρνητικών επιπτώσεων από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο οίκος, οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλλαγής νομίσματος θα αποδειχθούν ανεπαρκείς για να προστατεύσουν τις Επιχειρήσεις, στην περίπτωση της διάσπασης της Ευρωζώνης.

 

 

ΟΤΕ

 

 

"Στα περισσότερα σενάρια, ένα νόμισμα που θα διαδεχθεί το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει και εάν αυτό υιοθετηθεί για τις υποχρεώσεις της κάθε Επιχείρησης, η Fitch θα θεωρήσει με βάση τα κριτήριά της ότι υπάρχει distressed ανταλλαγή χρέους και κατ΄ επέκταση αξιολόγηση default", αναφέρει ο οίκος. Όπως αναφέρει, η τύχη του ΟΤΕ, μαρτυρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Επιχειρήσεις που επιβαρύνονται από τα προβλήματα των Κρατών τους.

Ο OTE βρέθηκε από την επενδυτική κατηγορία στο "junk" μέσα σε λίγους μήνες και οι οίκοι προειδοποιούν ότι με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του. Προς το παρόν όμως, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ο Οργανισμός ανταποκρίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα στις υποχρεώσεις του, ενώ τα αποτελέσματα τριμήνου δείχνουν τη δυναμική του ομίλου.

Από την άλλη, σχολιάζουν οι ίδιοι, δεν είναι δυνατόν η αγορά να «ποντάρει» στις δημοσκοπήσεις που αυτή τη φορά φέρνουν πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., ή να στηρίζεται σε αυτές. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους και τους δανειστές για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης στη χώρα μας θα εντείνονται, ενώ δεν αποκλείεται και η ανάληψη δράσης από την ίδια την Ε.Ε. προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα χρεοκοπίας της Ελλάδας ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.