ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς παίζουν στην αγορά των options τις ελληνικές εκλογές

00:28 - 07 Ιουν 2012 | Επιχειρήσεις
Πώς παίζουν στην αγορά των options τις ελληνικές εκλογές
Ή αλλιώς… η Ελλάδα και πάλι μπορεί να καθορίσει την κατεύθυνση των παγκόσμιων αγορών.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι αναλυτές, έχουν στο επίκεντρο της προσοχής τους τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι οποίες και θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για το εάν η χώρα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν στο σχέδιο διάσωσης, ή θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την έξοδό της από την ζώνη του ευρώ .

 

Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, όπως σημειώνουν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης θα εξασθενίσει περαιτέρω και μπορεί να οδηγήσει σε πάγωμα των παγκόσμιων πιστωτικών αγορών.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι σχεδόν μοιρασμένοι ανάμεσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Λαμβάνοντας

υπόψη αυτές τις δημοσκοπήσεις, ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά στρέφονται προς διάφορες επενδυτικές στρατηγικές και πιο εξειδικευμένες, και συγκεκριμένα στην αγορά των options. «χετζάροντας» το χαρτοφυλάκιό τους για την προσδοκώμενη μεταβλητότητα στις αγορές. Σε αντίθεση με τις μετοχές, τα options είναι συμβόλαια που δίνουν το δικαίωμα να αγοράσει ή να πουλήσει κανείς ένα χρεόγραφο, σε μια καθορισμένη τιμή μέσα στο διάστημα μίας συγκεκριμένης ημερομηνίας.

 

«Οι άνθρωποι είναι υπερβολικά ανήσυχοι ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα σημειώσουν σοβαρή βουτιά. Εγώ εκμεταλλεύομαι  αυτόν τον πανικό στην αγορά αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο Τyler Vernon, πρόεδρος της Biltmore Capital Advisors, συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης πλούτου με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

 

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τα exchange-traded funds που παρακολουθούν βασικούς δείκτες αναφοράς και ορισμένες μετοχές με ευρωπαϊκή έκθεση, θα μπορούσαν να κινηθούν έντονα στην αγορά, ανάλογα με την έκβαση των ελληνικών εκλογών.
Η ευρωπαϊκή κρίση είναι στη ρίζα της μια οικονομικής κρίση στο τραπεζικό της σύστημα, τονίζει ο Enis Taner, αναλυτής της RiskReversal.com και συμβουλεύει αγορά puts  σε τραπεζικές μετοχές, ως μέσο  αντιστάθμισης έναντι αρνητικού αποτελέσματος από τις ελληνικές εκλογές. Για όσους περιμένουν ένα θετικό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να αγοράζουν calls σε αυτές τις μετοχές. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει, οι μετοχές της Citigroup και της Morgan Stanley, έχουν παρόμοιες κινήσεις με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Αυτές αποτελούν ένα πολύ καλό trade στην αγορά των options αυτήν την περίοδο.

 

 Άλλοι στρέφονται στην αγορά των options ως έναν τρόπο για να προστατεύσoυν τις  long θέσεις τους σε ορισμένες μετοχές. Ο Vernon της Biltmore Capital, εφάρμοσε μια στρατηγική καλυμμένων calls στις αρχές Μαΐου για να αντισταθμίσει το μερίδιο αξίας περίπου 100 εκατ.  δολ. ου έχει η εταιρεία του σε μετοχές της United Parcel Service Inc η οποία έχει έκθεση στην παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτή την στρατηγική, τα calls πωλούνται ως έναν τρόπο παραγωγής «εισοδήματος» σε μια long θέση. Το trade αυτό θα φέρει περίπου 2 δολάρια ανά μετοχή στις μετοχές που κατέχει Biltmore, όπως εξηγεί.

 

Ο Mike Tosaw, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της συμβουλευτικής εταιρίας Know Your Options, έχει δημιουργήσει ένα put  trade για προστασία στο PowerShares QQQ Trust, ένα exchange-traded fund που παρακολουθεί τις 100 μεγαλύτερες μη χρηματοοικονομικές μετοχές του δείκτη Nasdaq. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, νιώθουμε πολύ άνετα, λόγω του γεγονότος ότι είμαστε αντισταθμισμένοι, υπογραμμίζει ο Tosaw.
Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της μεταβλητότητας, η οποία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για μια στρατηγική straddle στο SPDR S&P 500 fund, σημειώνει  ο Gareth Feighery, ιδρυτής της εταιρείας marketTamer.com .

 

Ενα  «long straddle trade» περιλαμβάνει την αγορά ενός call και ενός put στην ίδια τιμή εξάσκησης και ημερομηνία λήξης, και είναι ένα στοίχημα στη μεταβλητότητα της τιμής της μετοχής. Στην ουσία, ο επενδυτής δεν ενδιαφέρεται ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η μετοχή, αλλά απλά και μόνο για το ότι θα κινειθεί αρκετά εντυπωσιακά έτσι ώστε το στοίχημα να κριθεί κερδοφόρο. Για παράδειγμα, το trade μπορεί να στοιχηματίζει ότι μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, μία συγκεκριμένη μετοχή ή ένα fund, θα κινηθεί κατά 6%, είτε ανοδικά είτε καθοδικά. Εάν όντως κερδίσει ή χάσει πανω από 6%, τότε το trade θα είναι κερδοφόρο. Βέβαια, οι αγοραστές των straddle trades κινδυνεύουν να χάσουν το πριμ που καταβάλλεται - το κόστος αγοράς των options - εάν το fund ή η μετοχή, κλείσει στην τιμή εξάσκησης, στη λήξη.

Οι επενδυτές θα μπορούσαν να κοιτάξουν, επίσης, ένα hedge μεταβλητότητας, όπως σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλύτές της αγοράς παραγώγων της Credit Suisse , Mandy Xu και Dmitry Novikov. Για παράδειγμα, η αγορά  ενός call στον δείκτη μεταβλητότητας  CBOE (VIX), είναι ουσιαστικά η προσδοκία για μεγαλύτερη μεταβλητότητα προσεχώς και αποτελεί έναν άλλο τρόπο για να αντισταθμίσει κανείς το χαρτοφυλάκιό του έναντι μίας μεγάλης διόρθωσης στην αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.