ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ ζήτησε η Τράπεζα Κύπρου

11:51 - 27 Ιουν 2012 | Επιχειρήσεις
Βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ ζήτησε η Τράπεζα Κύπρου
Την πρόθεσή της να αποταθεί στο κυπριακό κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε η Τράπεζα Κύπρου, καθώς, όπως εξηγεί, δεν θα μπορέσει να καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. «Όλα ανοιχτά» για την οικονομία της Κύπρου, σύμφωνα με τον Χριστόφια

Η τράπεζα διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της πως η προσπάθεια για πώληση ή και σύναψη στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών δεν έχει καταλήξει και θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του Συγκροτήματος και των μετόχων του.

 

Αναφέρει επίσης ότι στο τρίμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου 2012, το Συγκρότημα προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για το δανειακό του χαρτοφυλάκιο, κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, λόγω του συνεχιζόμενου δυσμενούς οικονομικού κλίματος στις χώρες αυτές.

Το Συγκρότημα προτίθεται επίσης να περιλάβει στα αποτελέσματά του ζημιές περαιτέρω απομείωσης των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με πρόσφατη θέση των κύριων διεθνών ελεγκτικών οίκων.

 

Στη σχετική ανακοίνωση η τράπεζα αναφέρει πως ζήτησε παράταση χρόνου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για ολοκλήρωση των προσπαθειών για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, όμως, το αίτημα αυτό δεν κατέστη δυνατό να της παραχωρηθεί.

Ως αποτέλεσμα, το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου έχει κατ' αρχήν ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

 

«Λόγω του σχετικά χαμηλού ποσού στήριξης, επιδίωξη της τράπεζας είναι όπως η στήριξη παραχωρηθεί μέσω αξιών μη μετοχικού χαρακτήρα (ειδικών αξιογράφων), όπως έγινε με τράπεζες σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έτυχαν στήριξης μέσω τέτοιου τύπου αξιών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

Η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαιώνει πάντως ότι η κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος παραμένει υγιής και σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις τα βασικά ίδια κεφάλαια στις 30 Ιουνίου 2012 αναμένεται να είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και ο δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων (tier 1) στο 8% περίπου. Τονίζει επίσης πως παραμένει υγιής με σημαντική προ-προβλέψεων κερδοφορία και σημαντικά βασικά ίδια κεφάλαια.

 

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 1.560 εκατ. ευρώ, εν όψει της προθεσμίας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που τέθηκε από τη ΕΑΤ.

 

«Με τις ενέργειες αυτές, η Τράπεζα Κύπρου έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος του πιο πάνω ποσού και συνεχίζει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων», σημειώνει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

 

«Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα» λέει ο Χριστόφιας

 

Ανοιχτό φαίνεται πως αφήνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το ενδεχόμενο να αποσύρει την αίτηση προσφυγής της Λευκωσίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

 

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων την Τρίτη, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το θέμα διακρατικών δανείων από Ρωσία και Κίνα είναι ανοικτό και σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δεν αποκλείει ακόμα και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον Μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ήδη η Λευκωσία έχει ενημερώσει τις ευρωπαϊκές Αρχές για το ενδεχόμενο των διακρατικών δανείων, κυρίως από την Κίνα, γι' αυτό και ενδέχεται να μην ανακοινωθεί σήμερα το αρχικό ποσό για το οποίο γίνεται η προσφυγή στον μηχανισμό.

 

Σιαρλής: Ελπίζουμε σε μη αρνητικούς όρους


Την ελπίδα ότι οι όροι που θα ισχύσουν για την Κύπρο, μετά την ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, δεν θα είναι οδυνηροί εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλή, επικαλούμενος τις επαφές που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Σιαρλή επισήμανε ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι τα προβλήματα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, «αφού το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο επλήγη από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα». Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση, με βάση και τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα επηρεασθεί το εταιρικό φορολογικό σύστημα στην Κύπρο.

Το τελικό ποσό του δανείου, ανέφερε ο κύριος Σιαρλή, θα αποφασισθεί μέσω των διαδικασιών του Μηχανισμού Στήριξης. Επισήμανε πως, αν τελικά η Κύπρος καταφέρει αν εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία ή την Κίνα, τότε ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο το συνολικό ποσόν που θα παραχωρηθεί από τον Μηχανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει ένσταση για χώρα- μέλος της Ευρωζώνης να εξασφαλίσει διακρατικό δάνειο, δεδομένου ότι αυτό θα είναι με ικανοποιητικούς όρους.

 

Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος


Η σύσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία και η απόφαση για την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με την «Χαραυγή» ωστόσο να μην έχει τα θέματα αυτά ως τα κύρια στην πρώτη σελίδα της.

Η «Αλήθεια» προαναγγέλλει ότι έρχεται την ερχόμενη βδομάδα η τρόικα και γράφει για Μνημόνιο με «σκληρούς όρους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για συνολικό πακέτο ύψους 8-10 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα των οποίων, η Κύπρος θα πρέπει να υλοποιήσει μέτρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα δημοσιονομικά και την ανταγωνιστικότητα. Για τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση σημειώνεται ότι έχουν στόχο την εξοικονόμηση 188 εκ. ευρώ.

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στο ταξίδι του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο Βερολίνο, ο οποίος είχε επαφές με τους υπουργούς Βεστερβέλε και Σόιμπλε, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει για την Κύπρο ήπιους όρους και μέτρα ενόψει μνημονίου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Πανικός Χριστόφια για σκληρό μνημόνιο», γράφει ότι ο Κύπριος πρόεδρος έστειλε επιστολή στον Πούτιν και περιμένει νέο δάνειο. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρόεδρος Χριστόφιας εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή για την αναφορά του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι οι εταίροι, μας υποδεικνύουν ότι η Κύπρος έχει σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες. Επίσης, γίνεται αναφορά σε μήνυμα από Βρυξέλλες «μην έλθετε εδώ για ανατολίτικο παζάρι» και στην πρόκληση Γερμανού δημοσιογράφου, ο οποίος ρώτησε τον Δημήτρη Χριστόφια «εάν η Κύπρος βγαίνει προς πώληση».

Η «Σημερινή» γράφει ότι όροι και ποσό δανεισμού θα αποφασιστούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξει και εμπλοκή του ΔΝΤ, εάν το δάνειο θα καλύπτει και τον δημοσιονομικό τομέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνολική στήριξη θα αφορά οκτώ με δέκα δισ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» καλύπτει τα θέματα της οικονομίας κάτω από τους τίτλους «Η Κύπρος δεν είναι προς πώληση» , που αναφέρεται στην απάντηση του Δημ.Χριστόφια σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, και «Πακέτο μέτρων 188 εκ. ευρώ», το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση για μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων του κράτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:38 - 27 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.