ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γ. Ζανιάς νέος πρόεδρος της Εθνικής

18:58 - 28 Ιουν 2012 | Επιχειρήσεις
Ο Γ. Ζανιάς νέος πρόεδρος της Εθνικής
Ο Αλ. Τουρκολιάς αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος

Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς εξελέξη νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος προσωρινά αναλαμβάνει και τη θέση του προέδρου της τράπεζας, μέχρι να επικυρωθεί η τοποθέτηση του Γεωργιου Ζανιά στην προεδρία της Τραπέζης.

Για την τοποθέτηση του κ. Ζανιά στη θέση του θα χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος, καθώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αποφάσισε την τοποθέτηση του κ. Πέτρου Χριστοδούλου στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας.

Οι παραπάνω αλλαγές θα επικυρωθούν με γενική συνέλευση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 20 ημερών.




Βιογραφικό Γ. Ζανιά

Ο Γιώργος Π. Ζανιάς είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Έχει θητεύσει, επίσης, στις ακόλουθες θέσεις: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Πανεπιστήμιο του Reading (M.Sc.) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Διδακτορικό Δίπλωμα). Έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά άρθρα, δημοσιευμένα στα μεγάλα διεθνή οικονομικά περιοδικά, και συλλογές άρθρων σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, την Αγροτική Πολιτική και τη Διεθνή Ανάπτυξη. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια τράπεζα. Υπήρξε αρθρογράφος της εφημερίδας «Κυριακάτικο ΒΗΜΑ».


Βιογραφικό Αλ. Τουρκολιά

Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.

Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών , Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση ναυτιλιακών εταιρειών , στις ναυτιλιακές ασφαλίσεις και στο ναυτιλιακό δίκαιο. Επίσης είναι κάτοχος MA in Shipping Economics, του Πανεπιστημίου Wales της Μεγάλης Βρετανίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος ναυτιλιακών χορηγήσεων στην Bank of America το 1977 .Μετετέθη στο Λονδίνο ως Αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου , Μόντε Κάρλο και Γενεύης. Επέστρεψε στον Πειραιά ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων και αποχώρησε από την Bank of America το 1988 για να αναλάβει την θέση του Βοηθού Γενικού Διευθυντή για την Ελλάδα, στην Τράπεζα NOVA SCOTIA.

Στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας εισήλθε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.

Το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών και το 2004 του ανατέθηκαν καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής.

Είναι:

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας

Πρόεδρος ΔΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΚΥΠΡΟΥ) LTD

Πρόεδρος της Ένωσης Στελεχών Χρηματοδότησης Ναυτιλίας

Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΑΕΓΑ Εθνική Ασφαλιστική

Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕ ΕΘΝΙΚΗ LEASING

Μέλος ΔΣ της Επιτροπής Ναυτικής Διαιτησίας

Επίσης, συμμετέχει , ως μέλος, σε Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών Τραπεζών και Εταιρειών του Ομίλου.


Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΕ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, εξέλεξε στη θέση του παραιτηθέντος Προέδρου της Τράπεζας κ. Βασίλη Ράπανου ως νέο Πρόεδρο τον μέχρι σήμερα Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά. Στη θέση αυτή  θα τον διαδεχθεί ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, μετά την παραίτησή του από τη θέση του Υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών, αφού προηγουμένως εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του ο μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης και εξελέγη ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Αλέξανδρος  Τουρκολιάς.
Νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος εξελέγη ο μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εξωτερικού της Τράπεζας κ. Πέτρος Χριστοδούλου.
Επίσης, υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Λεωνίδας Θεόκλητος.
Παράλληλα, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης παραιτήθηκε και από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΑΞΕ, της οποίας ήταν Πρόεδρος, ενώ ο κ. Λεωνίδας Θεόκλητος παραιτήθηκε ταυτόχρονα από τις θέσεις που κατείχε ως Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής και ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΑΞΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς  τα παραιτηθέντα μέλη του για το έργο που επιτέλεσαν στην Τράπεζα και στον Όμιλο της, σε ιδιαίτερα μάλιστα κρίσιμες περιόδους, και ευχήθηκε σε κάθε έναν προσωπικά ατομική και οικογενειακή υγεία κι επιτυχία στις επόμενες επαγγελματικές ενασχολήσεις τους.



Νωρίτερα το "R" ανέφερε:

Ταμβακάκης: Στο 15,58% τα επισφαλή δάνεια της Εθνικής


«Θα ήταν καταστροφή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΤΕ

Ο κ. Ταμβακάκης, ο οποίο αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του μετά τη Γ.Σ., έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες και δεν θα πάνε».

«Η Ελλάδα θα αλλάξει το παραγωγικό της πρότυπο, παραμένοντας μέσα στην ευρωζώνη. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει. Γιατί κάθε άλλη εξέλιξη ισοδυναμεί με καταστροφή που θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Το ζοφερό παρελθόν δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.

Προέβλεψε πάντως ότι το 2012 θα είναι χρονιά με σημαντικές δυσκολίες για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. Αναπόφευκτα, είπε, στο επίκεντρο των προσπαθειών της ΕΤΕ θα παραμείνουν η διαχείριση των θεμάτων ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας, διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων.

Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, η στρατηγική της ΕΤΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στην προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας, περιορίζοντας κατά το δυνατόν την ανάγκη κρατικής στήριξης, με την υλοποίηση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μειοψηφικού πακέτου της υπό ίδρυση νέας θυγατρικής που θα ενσωματώνει τις μονάδες του Ομίλου στις βαλκανικές χώρες, την πώληση μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα και τη βέλτιστη διαχείριση των λοιπών στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της τράπεζας.

«Κεντρική μας επιδίωξη είναι με τις δράσεις αυτές, η Εθνική Τράπεζα να παραμείνει ο βασικός πόλος σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ικανός να προσελκύσει τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, η οποία πρέπει να γνωστοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης.

Η στρατηγική της ΕΤΕ θα εστιάσει επίσης στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και στη συνέχιση της στήριξης των βιώσιμων πελατών μέσω προϊόντων ρυθμίσεων οφειλών, στη διατήρηση της ρευστότητας και στη στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.



«Αλλαγή φρουράς» στην ΕΤΕ


Με την παραίτηση σήμερα του κ. Ταμβακάκη, ολοκληρώνεται η αλλαγή διοίκησης στο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Χθες το απόγευμα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, ο οποίος αναφέρεται στην επιστολή του προς το δ.σ. σε λόγους υγείας, οι οποίοι δεν του επέτρεψαν να αποδεχθεί και την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Μετά τη Γ.Σ. ο κ. Ταμβακάκης θα υποβάλει τη δική του παραίτηση στο δ.σ. και αναμένεται η εκλογή του Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ πιθανολογείται ότι θα διατηρήσει και τη θέση του προέδρου.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:36 - 28 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.