ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Γάλλοι φοβούνται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πουλάνε την Emporiki Bank

01:25 - 03 Ιουλ 2012 | Επιχειρήσεις
Οι Γάλλοι φοβούνται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πουλάνε την Emporiki Bank
Θολώνει τα νερά η Γαλλική διοίκηση της Emporiki Bank, που ανήκει στον όμιλο Credit Agricole ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με “τραπεζικούς ομίλους”, τη στιγμή που έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη συνομιλιών από την ίδια την ΕΤΕ.

Πριν από την επιβεβαίωση της Εθνικής περίπου μία εβδομάδα πριν, είχε προηγηθεί η διάψευση της Alpha Bank. Και γενικότερα, σύμφωνα με την αγορά, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι αρχίζει ν' ανάβει σιγά – σιγά η σπίθα των συγχωνεύσεων ανάμεσα στις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα είχε από πλευράς της, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συνομιλιών με την Credit Agricole (μητρική της Emporiki Bank), καθιστώντας ξεκάθαρο τον πρώιμο χαρακτήρα των συζητήσεων. Αλλωστε, πρωτεύοντα λόγο έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του οποίου η σύμφωνη γνώμη είναι αναγκαία για την υλοποίηση μίας συγχώνευσης. Εξάλλου, το Ταμείο έχει επισημάνει ότι πέραν της αναγκαίας γνωμοδότησής του, θα πρέπει να προηγηθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις πριν από κάποιο deal.

 

Η Εmporiki από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τραπεζικούς οργανισμούς στην Ελλάδα καθώς και με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Πρόκειται για διερευνητικές συζητήσεις που δε βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κατά το οποίο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για τη σταθεροποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

 

Η απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι ένα βασικό επιχείρημα για τους Γάλλους της Credit Agricole, που επιθυμούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά και την επένδυσή τους στην Emporiki Bank. Φυσικά, στους λόγους που συνάδουν στην αποχώρηση από την Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια κεφαλαιακής ενίσχυσης εκ μέρους τους, καθώς έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές ενέσεις κεφαλαίων, αλλά και ρευστότητας.

 

 

Πιθανό σενάριο είναι ο γαλλικός όμιλος να διατηρήσει μία μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα, που θα μπορεί να προκύψει, αν κάποια στιγμή προχωρήσει μία συμφωνία συγχώνευσης με ελληνικό τραπεζικό όμιλο. Ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει ατύπως οι μεγάλοι όμιλοι της χώρας αν και μόνο η Εθνική το έχει επιβεβαιώσει.

 

 

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Credit Agricole αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός των συνομιλιών, όπως αναφέρει το Reuters, πηγές από το Παρίσι δήλωσαν ότι υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, πλην Εθνικής. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχος της Credit στο διεθνές πρακτορείο, «έχει υπάρξει ενδιαφέρον... και όχι μόνο από τρεις τράπεζες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.