ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ «αλά ιταλικά»

10:51 - 04 Ιουλ 2012 | Επιχειρήσεις
Αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ «αλά ιταλικά»
Δεν είναι μόνο το τίμημα, πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες στις αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα όπως η εθνική ενεργειακή στρατηγική, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας συνέχεια στις δηλώσεις που έκανε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Α. Παπαγεωργίου στη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου.

Πολλοί μάλιστα, μιλούν για το «ιταλικό μοντέλο», όπου τόσο η ENEL (ιταλική ΔΕΗ), όσο και η ENI (ιταλική ΔΕΠΑ), αξιοποίησαν τα έσοδα από την πώλησή τους για να εισβάλλουν σε ξένες αγορές, και από εταιρείες συγκεκριμένης – τοπικής δυναμικότητας, να μετατραπούν σε παίκτες διεθνούς βεληνεκούς.

Σύμφωνα πάντως με τον Α. Παπαγεωργίου, ειδικά σε τομείς όπως το φυσικό αέριο, οι εταιρείες του Δημοσίου έχουν αναλάβει την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που αφορά τόσο σε διεθνείς συνεργασίες, όσο και στην εσωτερική ανάπτυξη υποδομών και δικτύων αλλά και στην εφαρμογή ευρωπαϊκών στρατηγικών όπως η ασφάλεια τροφοδοσίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου εκτός από τα ποσοτικά κριτήρια, για τις αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα τίθενται και ποιοτικά κριτήρια. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερα ότι αναλυτικά οι εταιρείες που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό.

 

Σε κάθε περίπτωση στον τομέα της ενέργειας, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει και την προηγούμενη ευρωπαϊκή εμπειρία, από αποκρατικοποιήσεις που έγιναν σε κρατικές εταιρείες άλλων χωρών.

 

Η ΔΕΠΑ και η πολιτική των αγωγών


Φυσικά, όπως ξεκαθαρίζει το κυβερνητικό επιτελείο, το τίμημα αποτελεί μια βασική παράμετρο των αποκρατικοποιήσεων και θα πρέπει να είναι ανάλογο της αξίας των εταιρειών αυτών. Ωστόσο, μαζί με τους ποσοτικούς όρους, στον τομέα της ενέργειας, θα πρέπει να ικανοποιούνται και ποιοτικοί όροι.

Ποιοι είναι αυτοί; Στην ομιλία του χθες ο κ. Παπαγεωργίου ανέλυσε ότι ο στρατηγικός στόχος να αποτελέσει η Ελλάδα μέρος του νοτίου διαδρόμου (μέσω των σχεδιαζόμενων αγωγών ITGI, TAP ή και του ρωσικών συμφερόντων South Stream), αλλά και πύλη της Ε.Ε. γενικότερα για αέριο από κάθε πιθανή και διαθέσιμη πηγή παραμένει σταθερός. Αλλά και στον τομέα του ηλεκτρισμού, παραμένει σταθερός ο στόχος για τη ΔΕΗ, η αποκρατικοποίηση ή πιθανή πώληση παγίων της, να συνδυαστεί με πιθανή ικανοποίηση του διαχρονικού στόχου για επέκταση των δραστηριοτήτων της και διεθνοποίηση της παρουσίας της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.