ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σενάρια δημόσιας πρότασης της D.T. στον ΟΤΕ (πάλι)

01:25 - 10 Ιουλ 2012 | Επιχειρήσεις
Σενάρια δημόσιας πρότασης της D.T. στον ΟΤΕ (πάλι)
Οι αποκρατικοποιήσεις κινητήριος μοχλός της αγοράς. Επανήλθαν τα σενάρια εξόδου του ΟΤΕ από το ταμπλό με τη μετοχή να έχει επιστρέψει στα προεκλογικά επίπεδα και να συνεχίζει, ενώ όσο διαρκεί η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις ευνοούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ων λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Αυτό είναι και το μοτίβο πάνω στο οποίο αναμένεται να κινηθεί το Χ.Α. το επόμενο διάστημα. Ή μάλλον, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, αυτή είναι η ελπίδα πάνω στην οποία μπορούν να βασίζονται οι επενδυτές για να δικαιολογήσουν το ρίσκο τους, δεδομένων των υφεσιακών προβλημάτων που πλήττουν την ελληνική οικονομία εδώ και τέσσερα χρόνια. Άλλωστε, η εκτίμηση του ΙΟΒΕ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η πρόβλεψη για ύφεση και φέτος της της τάξης του 6,9% αποθαρρύνει ακόμα και τους πιο τολμηρούς. Σημειωτέον, ότι τα στοιχεία για την κίνηση των κεφαλαίων στο Χ.Α. (σ.σ. στοιχεία Ιουνίου) δείχνουν ότι οι ξένοι παραμένουν εκτός αγοράς αναμένοντας κατ' αρχήν τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης για να θέσει τις βάσεις εξόδου της χώρας από την κρίση.

 

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές έγινε με την ανάδειξη κυβέρνησης και με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την Βουλή την περασμένη Κυριακή. Το δεύτερο και ουσιαστικότερο βήμα είναι αν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως θετική μπορεί να εκληφθεί η ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και ειδικά ως προς το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων βάζοντας στο «καλάθι» των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ. Σημειωτέον, ότι οι αρχικές εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ήταν ότι λόγω των χαμηλών ποτιμήσεων που έχουν στο ταμπλό οιεισηγμένες ΔΕΚΟ η κυβέρνηση δεν θα ασχολούνταν με αυτές. Θα επέλεγε πρώτα να προχωρήσει στην πώληση είτε ακινήτων του Δημοσίου, είτε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, φτιάχνοντας κλίμα και για τις υπόλοιπες εισηγμένες ΔΕΚΟ. Πάντως, Έλληνες διαχειριστές στο εξωτερικό, σε ξένες τράπεζες δεν έχουν πάρει ακόμα τo οk για περαιτέρω τοποθετήσεις στο Χ.Α. Άποψη που εκφράζουν και πηγές προσκείμμενες στη διοίκηση του Χρηματιστήριου. Ότι δηλαδή, οι ξένοι είναι έτοιμοι να μπουν, αρκεί πρώτα να φανεί ότι η κατάσταση ομαλοποιείται.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]


 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:54 - 10 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.