ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ανεκτίμητος Αστέρας Βουλιαγμένης: Είναι ακριβή η πολυτέλεια;

11:30 - 13 Ιουλ 2012 | Επιχειρήσεις
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης έρχεται στην επικαιρότητα κάθε τόσο, όταν μιλάμε για τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι το μοναδικό πραγματικό «φιλέτο» μεταξύ όλων των εταιριών που σκέπτεται κατά καιρούς να πουλήσει το ελληνικό κράτος σε ξένους επενδυτές. Και είναι ίσως ένα απο τα λίγα που πράγματι έχουν ενδιαφέρον για τους ξένους.


Το πρόβλημα είναι πως είναι δύσκολο να προσδιορισθεί η αξία αυτού του υπέροχου κομματιού γής  στο Λαιμό της Βουλαιγμένης.

Ο λογιστικός προσδιορισμός της αξίας του είναι δύσκολος διότι αν μετρηθεί ώς αξία γής, είναι ανυπολόγιστη. Το ωραιότερο κομμάτι της Αττικής, ένα απο τα ωραιότερα της Ελλάδος και της Ευρώπης, δεν αποτιμάται εύκολα.

Απο την άλλη μεριά, η περιορισμένη χρήση αυτής της γής μόνο με τα υπάρχοντα ξενοδοχεία δεν μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλα κέρδη στον ιδιοκτήτη τους. Και δεν επιτρέπται, ούτε πρέπει να χτιστούν άλλα. Η διαφορά λοιπόν μιας αποτίμησης με βάση την αξία και τη μοναδικότητα και μιας αποτίμησης με βάση τα μελλοντικά κέρδη, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ρεαλιστική αποτίμηση του Αστέρα.

Τα ποσά που ακούγονται απο τους ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι διάφορα. Απο αστεία, ακούστηκε το ποσόν των 166 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρείται «τσάμπα» μέχρι το ρεαλιστικότερο των 500 εκατομμυρίων που πάλι δεν αποτιμά της αξία του Αστέρα αλλά τουλάχιστον βάζει το χέρι στην τσέπη ο αγοραστής. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα πουληθεί και αν θα πουληθεί ο Αστέρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν πουληθεί πρέπει να πουληθεί ακριβά, διότι είναι αναμφίβολα πολύτιμος όπως είναι και αναμφίβολα πολύτιμη η διαμονή εκεί.

Και εδώ μπαίνει ένα γενικότερο ζήτημα με αφορμή τον Αστέρα. Η διαφορά ακριβού και πολύτιμου.

Ο Αστέρας είναι πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για εμάς και οι αγοραστές το θεωρούν ακριβό. Παράλληλα, η διαμονή στον Αστέρα είναι πολύτιμη για τον τυχερό ένοικο, αλλά θεωρείται ακριβή.

Στην Ελλάδα της κρίσης και της απαξίωσης όλων, πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε οτι κάποια πράγματα που θεωρούμε ακριβά σε απόλυτη τιμή, στην πραγματικότητα είναι υποτιμημένα σε σχέση με αυτό που προσφέρουν. Και η διαμονή στον Αστέρα είναι ένα απο αυτά.

 

Τι ορίζουμε ώς ακριβό ;


Για παράδειγμα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ένα δωμάτιο στο κεντρικό ξενοδοχείο του συγκροτήματος, στο Αρίων, κοστίζει περίπου 300 ευρώ το βράδυ. Μια «καμπάνα» στο ίδιο συγκρότημα, δηλαδή ένα σπιτάκι πάνω στη θάλασσα, κοστίζει 500 ευρώ περίπου. Οι τιμές αυτές είναι τιμές «πόρτας» δηλαδή μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των ημερών και ανάλογα με την πληρότητα του ξενοδοχείου.

Είναι ακριβές αυτές οι τιμές; Ανάλογα πώς θα το δεί κανείς. Μιλάμε για υπερπολυτελή δωμάτια, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, με εξαιρετικό σέρβις, ανακαινισμένα με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές της αισθητικής και της τεχνολογίας. Μιλάμε για πισίνες, για γήπεδα τεννις, για κλειστά γυμναστήρια, για spa.

Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι αποφασίζει κάποιος να περάσει ένα δεκαήμερο διακοπών στον Αστέρα. Το δωμάτιο θα του κοστίσει απο 3.000 έως 5.000 ευρώ. Ας πούμε οτι αν αποφασίσει να τρώει και να πίνει μέσα στο ξενοδοχείο και να καταναλώνει ότι υπάρχει στο μίνι μπαρ κάθε μέρα θα του κοστίσει επιπλέον απο 500 έως 2.000 ευρώ η κατανάλωση του για δέκα μέρες.

Ο Αστέρας ασφαλώς δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που τους λείπουν αυτά τα χρήματα. Απευθύνεται όμως σε ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τη σχέση κόστους και ποιότητας. Και δεν είναι λίγοι. Διότι το ίδιο ποσόν ή και αρκετά υψηλότερο ανάλογα τον προορισμό και το επίπεδο διαβίωσης του, θα πληρώσει κάποιος για να πάει ένα ταξίδι στο εξωτερικό για δέκα μέρες χωρίς απαραίτητα να καταφέρει να πετύχει το ίδιο επίπεδο απόλαυσης που προσφέρει αυτό το ξενοδοχείο. Περίπου το ίδιο ποσόν θα ξοδέψει για να πάει σε άλλα ξενοδοχεία της Ελλάδας, πιο μακρινά και χωρίς τα πλεονεκτήματα και την πολυτέλεια του Αστέρα που είναι ασφαλώς φθηνότερος απο τα αντίστοιχα πολυτελή ξενοδοχεία της Κρήτης και άλλων τουριστικών περιοχών που απευθύνονται κυρίως σε Ρώσσους μεγιστάνες.

Ο Αστέρας δεν είναι ένα απλό ξενοδοχείο. Έχει φτιαχτεί απο κορυφαίους αρχιτέκτονες της δεκαετίας του ’60, έχει ανακαινιστεί πλήρως χωρίς να χάσει την παλιά – μοντέρνα αισθητική του, διαθέτει τρείς (μια απο αυτές πραγματικά ερημική) υπέροχες παραλίες για τους ενοίκους- εκτός της γνωστής κοσμικής πλάζ.  Είναι κατάφυτος, βρίσκεται στο ακριβότερο κομμάτι γής της Ελλάδας και απέχει μισή ώρα απο το κέντρο της Αθήνας, ένα τέταρτο μακριά απο τη Γλυφάδα και το εμπορικό της κέντρο, πέντε λεπτά απο τη Βουλιαγμένη.

Ο Αστέρας είναι φορτωμένος με μνήμες που του δημιουργούν μια βαριά παράδοση και την εξυπηρετεί άψογα. Μνήμες απο τις χρυσές εποχές του ελληνικού κινηματογράφου, μνήμες απο τις ένδοξες βραδιές στο πιο κοσμικό κλάμπ της Αθήνας, τις Εννέα Μούσες, μνήμες απο τις διεθνείς προσωπικότητες που μένουν στο ξενοδοχείο, όποτε βρεθούν στην Αθήνα.

Το δε προσωπικό είναι πράγματι άψογο. Σπάνια βρίσκεις στην Ελλάδα τέτοια ανυπόκριτη ευγένεια και φιλοτιμία για εξυπηρέτηση και αυτού του επιπέδου τον επαγγελματισμό.

Για όσους λοιπόν έχουν την άνεση να ξοδέψουν λίγες χιλιάδες ευρώ για δέκα μέρες, ο Αστέρας είναι με μεγάλη διαφορά η καλύτερη επιλογή κοντά στην Αθήνα και μια απο τις καλύτερες της Ευρώπης.

Πέραν αυτών, ο Αστέρας έχει καλά εστιατόρια. Και όταν λέμε καλά, εννοούμε πράγματι καλά.

Η Γαλάζια Χύτρα με την παραλλαγμένη ελληνική κουζίνα έχει αστέρι Michelin. Το Matsuhisa είναι απο τα καλύτερα εστιατόρια ασιατικής κουζίνας στον κόσμο.

Είναι ακριβά αυτά; Ασφαλώς είναι ακριβότερα απο μια ταβέρνα. Όμως δεν είναι ακριβά σε σχέση με πολλά άλλα, πολύ υπερτιμημένα εστιατόρια της Αθήνας. Για παράδειγμα, στο Matsuhisa ένα ζευγάρι για να δοκιμάσει αρκετά απο τα προτότυπα πιάτα του και να πιεί ένα μπουκάλι κρασί και δυο κοκτέηλ, χρειάζεται περίπου 150 ευρώ. Είναι πολλά; Ας το κρίνει ο καθένας και ας το συγκρίνει με αυτά που πληρώνει σε άλλα πολύ υποδεέστερα στέκια της Αθήνας. 

Όσο για τον μπουφέ του ξενοδοχείου Westin που βρίσκεται μέσα στο ίδιο συγκρότημα, με 35 ευρώ καταναλώνεις απεριόριστη ποσότητα και ποικιλία φαγητών, φρούτων και γλυκών. Ακριβό; Εξαρτάται απο το πόσο πεινάς.

Με λίγα λόγια, για αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση να ξοδέψουν κάποια χρήματα χωρίς να τους λείψουν, ο Αστέρας προσφέρει και την εγγύτητα στην Αθήνα και στις δουλειές και την ανεμελιά της παραλίας και των διακοπών  και τη λάμψη της πολυτέλειας.

Ο Αστέρας είναι ανεκτίμητος, όπως είναι και η διαμονή σε αυτόν. Για όποιον μπορεί να τον εκτιμήσει πραγματικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.