ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνηση - ματ με τον ΟΠΑΠ ετοιμάζει η κυβέρνηση

01:31 - 16 Ιουλ 2012 | Επιχειρήσεις
Κίνηση - ματ με τον ΟΠΑΠ ετοιμάζει η κυβέρνηση
Άμεση προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου χρειάζεται η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα των αποκρατικοποιήσεων

Στον ΟΠΑΠ φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση ωστε να κάνει την κίνηση - ματ που θα αλλάξει το κλίμα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, μιας και οι στόχοι του 2012 φαίνεται ότι όχι μόνο είναι μακρινοί αλλά φαντάζουν και μη ρεαλιστικοί.

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, η πώληση του 29% της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ φαίνεται ότι μπορεί να "τρέξει" αν μάλιστα επισπευθούν οι νομοθετικές διαδικασίες που απαιτούνται. Ο κ. Στουρνάρας, όπως και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, θέλουν μία εντυπωσιακή κίνηση ώστε να αλλάξει το κλίμα. Αλλά για να γίνει αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να προωθήσει την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο εγχώριο θεσμικό πλαίσιο, όπως η φορολόγηση του Οργανισμού και των παιχνιδιών που ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα χαμηλή στην Ελλάδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα εκκρεμεί ακόμα η απελευθέρωση της ιντερνετικής αγορά στοιχήματος, έχοντας ο ΟΠΑΠ το μονοπώλιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει για να θεσμοθετήσει τα σχετικά με την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου. Με την κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα έπιανε σήμερα κοντά στα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το όποιο discount προς τον όποιο ενδιαφερόμενο λόγω αγοράς.
Σημειώνεται εδώ ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει στο μυαλό του ένα φιλόδοξο σχέδιο μέσα από το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα πουλήσει ή θα παραχωρήσει κρατική περιουσία προκειμένου να υπάρξει αφενός αλλαγή του υφεσιακού κύκλου και αφετέρου να μπορέσει το Δημόσιο να «ξεφορτωθεί» παραδοσιακά επιχειρήσεις που έχουν ελλείμματα. Όλοι
γνωρίζουν καλά ότι η πώληση ή η αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν έχει μόνο την οικονομική διάσταση, το πόσα δηλαδή θα εισπράξει το Δημόσιο, αλλά κυρίως το πώς αυτή η επιχείρηση ή το ακίνητο θα μπορέσει να δημιουργήσει πλούτο και να φέρει νέες θέσεις εργασίας.
Την ιδια ώρα η τρόικα θέλει να δει έργα από την ελληνική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα και αναμένει από τον υπουργό Οικονομικών και τη διοίκηση του Ταμείου να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς και απτές αποδείξεις για το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Οι ελληνικές παλινωδίες είναι πολλές οπότε μάλλον θα πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω για να μην υπάρξουν κωλύματα.
Oι εκπρόσωποι της τρόικας και ειδικά αυτοί της Κομισιόν ζητούν από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην απελευθέρωση της αγοράς του στοιχηματισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.