ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&B: Αύξηση 52,8% στα καθαρά κέρδη

16:51 - 03 Αυγ 2012 | Επιχειρήσεις
Στα 15,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της S&B το α΄ εξάμηνο του 2012 καταγράφοντας άνοδο 52,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Σε συγκρίσιμη βάση τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 13,09 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 25,9%. Οι πωλήσεις της S&B σημείωσαν αύξηση 3,6%, στα 238,02 εκατ. ευρώ.

 

Ο Κρίτων Αναβλαβής, Διευθύνων Σύμβουλος της S&B, σχολίασε:

 

«Στο πρώτο εξάμηνο του έτους πετύχαμε αύξηση των πωλήσεων παρά την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας διεθνώς. Οι θέσεις μας στις αγορές, στις γεωγραφικές περιοχές δραστηριοποίησής μας, παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές, ενώ μέσω των πρωτοβουλιών μας για την ανάπτυξη των πωλήσεων διατηρούμε ισχυρά τα περιθώρια κέρδους αλλά και υψηλότερη την κερδοφορία μας.

 

Οι τάσεις της ζήτησης εξακολουθούν να διαφέρουν μεταξύ γεωγραφικών περιοχών ευθυγραμμιζόμενες με τους πλέον πρόσφατους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την αστάθεια στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδίως στην Ευρώπη και στην Ασία, και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το υπόλοιπο το έτους. Κατά τα τέλη του πρώτου εξαμήνου ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αναχρηματοδότηση των αναγκών μας εν μέσω προκλήσεων, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα την προέλευση των πηγών δανεισμού σύμφωνα με τη γεωγραφική μας εξάπλωση.

 

Με τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής να εκτείνεται στα 4 χρόνια πλέον, μπορούμε να επικεντρωθούμε απερίσπαστα στη στρατηγική μας για επέκταση της διεθνούς παρουσίας μας και να πετύχουμε βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξη προς όφελος όλων των συμμετόχων μας.»

 

Επιχειρηματική επισκόπηση

 

Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2012, η S&B διατήρησε τη δυναμική των αρχών του έτους και κατέγραψε σε γενικές γραμμές υψηλότερα μεγέθη α’ εξαμήνου ως προς το α’ εξάμηνο του 2011. Στους πρώτους έξι μήνες του 2012, η ζήτηση μειώθηκε σταδιακά σε πολλές από τις αγορές μας αλλά με διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή.

 

Η διεθνής παραγωγή χάλυβα σημείωσε οριακή ανάπτυξη και κυμάνθηκε από περιοχή σε περιοχή, με σημαντική μείωση στην Ευρώπη και τη Βραζιλία, αλλά παρουσιάζοντας αύξηση στη Β. Αμερική και στην Κίνα. Στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία διατηρήθηκαν γενικά οι ευνοϊκές συνθήκες, αλλά όπως και προηγουμένως, παρουσιάζοντας διαφοροποιήσεις, με πολλές περιοχές στην Ευρώπη να καταγράφουν μειώσεις αλλά με τη Β. Αμερική να βρίσκεται σε άνοδο.

 

Η ασθενική κατασκευαστική δραστηριότητα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα στο α’ εξάμηνο, και πάλι με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από είδος σε είδος σχετικών εφαρμογών. Στο σύνολο της ευρύτατης διεθνούς της δραστηριότητας, η S&B κατάφερε να πετύχει αύξηση των πωλήσεων κατά 2%, 7% και 6% στους κλάδους Μεταλλουργίας, Κατασκευών και Χυτηρίων αντιστοίχως, ενώ είδε οριακή μείωση κατά 1% στην αγορά Ειδικών Εφαρμογών.

 

Οι ενοποιημένες πωλήσεις για τον Όμιλο ανήλθαν στα € 238 εκατ. που αντιπροσωπεύουν αύξηση 3,6% ως προς τα € 229,8 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2011. Αυτή η αύξηση ήταν κυρίως αποτέλεσμα σχετικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών που αντιστάθμισαν σταθερούς όγκους πωλήσεων ως προς το α’ εξάμηνο του 2011 και ένα λιγότερο ευνοϊκό προϊοντικό μίγμα. Συνολικά, τα κόστη παρέμειναν αμετάβλητα στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του έτους συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2011, με τις τιμές του αργού πετρελαίου να είναι οριακά υψηλότερες κατά 2% και των θαλασσίων ναύλων μειωμένες κατά 32%.

 

Ωστόσο, οι δείκτες θαλάσσιων ναύλων δεν είναι αντιπροσωπευτικοί των ναύλων που αντιστοιχούν στους τύπους πλοίων και στους προορισμούς των δραστηριοτήτων μας, οι οποίοι διατηρήθηκαν σταθεροί σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του προηγουμένου έτους. Η παραγωγή βωξίτη βελτιώθηκε περαιτέρω στο α’ εξάμηνο του 2012 και το γεγονός αυτό συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του κόστους συνολικά σε επίπεδο Ομίλου. Ως συνέπεια όλων των προαναφερθέντων παραγόντων, το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 12,3% στο α’ εξάμηνο και ανήλθε στα € 63,1 εκατ. σε σύγκριση με € 56,2 εκατ. την ίδια περίοδο του 2011.

 

Παράλληλα, το μικτό περιθώριο 26,5% αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης από το πρώτο τρίμηνο του 2012 και κατά 210 μονάδες βάσης από το α’ εξάμηνο του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως αποτέλεσμα των προβλεπόμενων από τα ΔΠΧΑ (IFRS 5) διατάξεων για τα περιουσιακά στοιχεία διακρατούμενα προς πώληση, τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2012 δεν περιλαμβάνουν αποσβέσεις ποσού € 4,2 εκατ. για τη δραστηριότητα του βωξίτη στην Ελλάδα.

 

Το ποσό αυτό είναι επιπλέον των μη αναγνωρισμένων αποσβέσεων ποσού € 1,9 εκατ. για την περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011. Πιθανή αναγνώριση των προαναφερθέντων ποσών θα είχε σχετική επίδραση σε όλα τα μεγέθη κερδοφορίας πλην του EBITDA.

 

Στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2012, τα περιθώρια EBITDA και λειτουργικού κέρδους αυξήθηκαν κατά 19,3% και 42,6% στα €41,3 εκατ. και €29,9 εκατ. αντίστοιχα ως προς το α’ εξάμηνο του 2011, ενσωματώνοντας μείωση κατά 5,7% των καθαρών λειτουργικών δαπανών. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της κερδοφορίας εξακολουθεί με ταχύτερους ρυθμούς από ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων, αντικατοπτρίζοντας σημαντικές αυξήσεις στα περιθώρια. Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 17,3% από 15,1% στην ίδια περίοδο του 2011, ενώ τα περιθώριο λειτουργικού κέρδους αυξήθηκε κατά 350 μονάδες βάσης, στο 12,6% από 9,1%.

 

Τα καθαρά έξοδα τόκων ήταν υψηλότερα κατά 57% ως προς το πρώτο εξάμηνο του 2011 και ανήλθαν στα €4 από €2,6 εκατ., Περισσότερο από τα 2/3 αυτής της αύξησης είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων περιθωρίων επιτοκίου των δανείων που αναχρηματοδοτήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2011. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους του Ομίλου ανήλθαν για το α’ εξάμηνο του 2012 στα € 15,9 εκατ. (€0,31 ανά μετοχή) έναντι των € 10,4 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2011 (€0,20 ανά μετοχή), σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 50%.

 

Οι προ φόρων ελεύθερες ταμειακές ροές του α’ εξαμήνου του 2012 ανήλθαν σε € 8,9 εκατ., σημαντικά υψηλότερες από τα € 4,1 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2011, με το αυξημένο EBITDA και τις χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες να εξισορροπούν την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης. Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 11,3%, αντανακλώντας υψηλότερες απαιτήσεις λόγω υψηλότερων πωλήσεων στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2012 ενώ ενσωματώνουν και μέρος απαίτησης ΦΠΑ από το ελληνικό κράτος ύψους €12 εκατ.

 

Η καθαρή δανειακή μας θέση βελτιώθηκε κατά 2% περίπου, στα 129,7 εκατ. από €132,1 εκατ. στα τέλη του 2011.

 

Προοπτικές

 

Η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες προοπτικές της διεθνούς οικονομίας προδιαγράφουν από κοινού ένα ιδιαίτερα ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Οι προσδοκίες ποικίλουν ανά γεωγραφική περιοχή, με τις αναδυόμενες οικονομίες να παραμένουν ο καταλύτης ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βασικοί δείκτες για τις δραστηριότητές μας έχουν αρχίσει να ευθυγραμμίζονται με τις προαναφερόμενες τάσεις, επιδεικνύοντας παρεμφερείς διακυμάνσεις ανά γεωγραφική περιοχή.

 

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής μεταστράφηκε σε ύφεση στην Ευρώπη στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2012, ενώ στις ΗΠΑ εξακολουθεί να εξελίσσεται δυναμικά. Παρομοίως, τα στοιχεία για τη διεθνή παραγωγή χάλυβα στο α’ εξάμηνο του 2012 προμηνύουν μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη και στη Βραζιλία, ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά μετριοπαθή ανάπτυξη στην Κίνα και στην Ινδία.

 

Η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη φθίνει σταδιακά, με την εξαίρεση της Γερμανίας, όπου διατηρείται ανθεκτική. Η κατασκευαστική δραστηριότητα διεθνώς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ασθενική, φθίνουσα στη Νότια Ευρώπη και μετρίως βελτιούμενη στις ΗΠΑ, όπου, παρά τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στις εκδόσεις οικοδομικών αδειών και στις ενάρξεις νέων κατοικιών, παραμένει άτονη.

 

Στην Κίνα, όπου η οικοδομική δραστηριότητα υπήρξε στιβαρή τα προηγούμενα χρόνια, το α’ εξάμηνο του 2012 έδειξε σημάδια υποχώρησης. Ωστόσο, πρωτοβουλίες που ανέλαβε πρόσφατα η Κινεζική κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα κόστη πρώτων υλών και ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν στα τρέχοντα επίπεδα αλλά τα έξοδα τόκων θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, όπως αναμέναμε και ενσωματώσαμε στο σχεδιασμό μας.

 

Εν μέσω ενός οικονομικού περιβάλλοντος γεμάτου προκλήσεις και γενικότερα εξασθενημένων αγορών, επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στους παράγοντες εκείνους που προσθέτουν αξία στις δραστηριότητές μας, διατηρώντας τις θέσεις μας στις αγορές, βελτιώνοντας τη βάση κόστους ώστε να διατηρήσουμε τα περιθώρια και την κερδοφορία μας, και αυξάνοντας την απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων.

 

Παράλληλα, ενώ εκτιμούμε τους σχετικούς κινδύνους, συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες και μελλοντικές προοπτικές που μπορεί να αναδείξει η ευρύτατη γεωγραφική μας εξάπλωση, έχοντας την πεποίθηση ότι η οργανωτική μας δομή και η κεφαλαιακή μας διάρθρωση είναι βασικοί μοχλοί για την αξιοποίηση μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης, όταν αυτές διαφανούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.