ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως παίζεται η αγορά τον Αύγουστο

00:23 - 07 Αυγ 2012 | Επιχειρήσεις
Πως παίζεται η αγορά τον Αύγουστο
H ζώνη αντίστασης των 605-612 μονάδων είναι κρίσιμη αναφέρει η Εμπορική σε τεχνική ανάλυση. Βραχυπρόθεσμα, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια διάσπασης της κρίσιμης αντίστασης των 606-612μ, ώστε να ακυρωθεί το ισχύον πτωτικό κανάλι.

Σε αρνητική εξέλιξη, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα παραμονής υψηλότερα των 580μ ώστε να αποφευχθεί νέο πτωτικό κύμα προς τις 555μ, σημειώνει η Εμπορική. Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας o ΓΔ κινήθηκε ανοδικά, χωρίς όμως να ξεπεράσει κάποια αξιόλογη αντίσταση, ώστε να αλλάξει η ισχύουσα αρνητική τεχνική εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι από τις 05/07 που σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή του τελευταίου διμήνου στις 662μ, ο ΓΔ κινείται καθοδικά, με ενδιάμεσες βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις. Έχει σχηματισθεί ένα πτωτικό κανάλι που οριοθετεί την πτωτική τάση. Σύμφωνα με αυτό, αν ο ΓΔ κατορθώσει να ξεπεράσει τις 605-612μ θα αυξηθούν οι πιθανότητες μεταστροφής της βραχυχρόνιας τάσης σε ανοδική. Σε θετική εξέλιξη, ο όγκος των συναλλαγών θα καθορίσει αν η ανοδική κίνηση τερματισθεί στις επόμενες αντιστάσεις των 635μ και 662μ ή θα έχουμε ένα ανοδικό ράλι προς τις 700μ. Να επισημανθεί, σύμφωνα με την Εμπορική ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώθηκε κάποια αύξηση του όγκου των συναλλαγών (με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο), αλλά προς το παρόν είναι χαμηλότερος του όγκου που σημειώθηκε στην έντονα καθοδική συνεδρίαση της 23/07, όπου ο ΓΔ από τις 627μ υποχώρησε στις 582μ. Αν ξεπερασθούν οι 605-612μ αλλά με χαμηλές συναλλαγές, το πιθανότερο είναι να συνεχισθεί για κάποιες εβδομάδες η παλινδρόμηση μεταξύ των 580μ και 635μ, χωρίς να σημειωθεί σημαντική διαφοροποίηση. Αν διασπασθούν οι 580μ (πρόσφατο χαμηλό), ανοίγει ο δρόμος για υποχώρηση προς τις επόμενες στηρίξεις των 570μ, 556μ και 536μ. Ο όγκος συναλλαγών θα καθορίσει και πάλι το εύρος της ενδεχόμενης υποχώρησης.

Η Merit ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί πως, «παρά τον αναβρασμό στον τραπεζικό κλάδο η ελληνική αγορά δεν μπορεί να σημειώσει κάποια σημαντική αντίδραση. Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη που κυκλοφορούν στο διεθνή τύπο δρουν αρκετά αρνητικά. Αντίθετα τα σενάρια περί μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραιτήτως αρνητικά αφού σε ένα τέτοιο σενάριο με τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα δεν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες όπως οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών στο πρόσφατο PSI. Διαφαίνεται επίσης μια ψυχρή αντιμετώπιση από την αγορά των μέτρων που τείνουν να οριστικοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να βοηθήσουν ώστε να προσεγγιστούν οι στόχοι του ελλείμματος σε απόλυτους αριθμούς αλλά η ύφεση θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο πακέτο στήριξης ή μια νέα αναδιάρθρωση χρέους.
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι δύσκολα μπορεί να έχουμε κάποια σημαντική ανοδική αντίδραση μέσα στις 3 πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό. Προέχει η διατήρηση των στηρίξεων στις 580-585 μονάδες αρχικά και δεν αποκλείεται κάποια συσσώρευση εκ νέου σε εκείνα τα επίπεδα. Το βραχυπρόθεσμο momentum παραμένει αρνητικό παρά την αξιόλογη άνοδο της Δευτέρας, όπως δείχνουν οι ΚΜΟ 20 και 30 ημερών και ενδεχομένως να αλλάξει μόνο αν συντηρηθούν σενάρια τραπεζικών deals ή αποκρατικοποιήσεων εισηγμένων εταιρειών. Πάντως βραχυπρόθεσμα θεωρούμε δύσκολη την υπέρβαση των 620 μονάδων».


Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.