ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H τράπεζα που θα πάρει την Εμπορική θα έχει συνέταιρο και το... κράτος;

01:26 - 09 Αυγ 2012 | Επιχειρήσεις
H τράπεζα που θα πάρει την Εμπορική θα έχει συνέταιρο και το... κράτος;
Υποβλήθηκαν οι προσφορές, στις 27/8 συνεδριάζει το Δ.Σ. της Credit Agricole, η αγορά "βλέπει" Αlpha Bank.

Για τα καλά έχει ανοίξει το παιχνίδι στις τράπεζες, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Με την Emporiki Bank να έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με 2,5 δισ. ευρώ από την μητρική γαλλική τράπεζα, που σημαίνει ότι η θυγατρική στην Ελλάδα διαθέτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ, φαντάζει σαν τη πολύφερνη νύφη. Στις 28/8 πάντως, η Credit Agricole αναμένεται να επιέξει ποιά από τις τρεις προσφορές είναι η συμφερότερη.

 

Η Εμπορική πάντως, ήταν μία τράπεζα, που όταν το Δημόσιο είχε στην κατοχή του πριν από πέντε - έξι χρόνια οι υπόλοιπες τράπεζες ούτε καν είχαν μπει στη διαδικασία να την αποκτήσουν. Τα πλεονεκτήματα για τις τρεις ελληνικές τράπεζες που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά είναι μεγάλα. Κι αυτό διότι θα μειώσουν την εξάρτησή τους από το ΤΧΣ κατά 1 δισ. ευρώ ή μπορεί να μην χρειστούν καν τη βοήθεια του ΤΧΣ για να επανέλθουν στον ενάρετο κύκλο. Η διοίκηση της Εθνικής, η οποία συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στις 3, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσε για μία προσφορά που θα είναι κάτι περισσότερο από ανταγωνιστική και θα πείθει για τη συμφωνία την Credit Agricole.

 

Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι οι πραγματικές προθέσεις του Γαλλικού ομίλου. Δηλαδή, το αν η Εμπορική θα αποτελέσει το όχημα για να πάρει θέση σε άλλη μεγάλη ελληνική τράπεζα, παραμένοντας εμμέσως στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό όμως, τρόικα και Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Δηλαδή, το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με την αγορά, είναι αν το deal της Emporiki Bank με την όποια άλλη τράπεζα θα γίνει μετά ή πριν την ανακεφαλαιοποίηση του όποιου επίδοξου μνηστήρα από την Ελλάδα. Δηλαδή, αν οι Eurobank, Alpha και Εθνική πρώτα ανακεφαλαιοποιηθούν και μετά προχωρήσουν στη συμφωνία. Ή αν πρώτα προχωρήσουν σε συμφωνία και ηανακεφαλαιοποίηση ακολουθήσει.

 

Αυτό σημαίνει ακόμα, ότι ο γαλλικός όμιλος θα βρει μπροστά του και πάλι το Δημόσιο, έστω και ως μέτοχος μειοψηφίας. Πάντως, τραπεζικές πηγές, αναφέρουν στο 'R' ότι τα θέματα αυτά αναμένεται να ξεκαθαριστούν γρήγορα, πριν το τέλος Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει καταλήξει και η Credit Agricole στην τράπεζα εκείνη με την οποία θέλει να συνεργαστεί. Η αγορά θεωρεί ότι η διοίκηση της Alpha Βank δεν θέλει στην πραγματικότητα να συνεργαστεί με ελληνική τράπεζα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και στην περίπτωση συνεργασίας με την Εθνική, αλλά και με την Eurobank.

 

Προσπάθειες, οι οποίες κατέληξαν σε ναυάγιο. Έχοντας στη μετοχική της σύνθεση αραβικά κεφάλαια, ησυνεργασία με την Credit Agricole ανοίγει το δρόμο για την εξεύρεση κεφαλαίων στη διεθνή αγορά. Το ερώτημα που τίθεται είναι το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες τράπεζες και το Τ.Τ. για το οποίο,φήμες κατά το παρελθόν, ήθελαν να ακολουθεί τον δρόμο προς την Λεωφόρο Αμαλίας και το ακίνητο του άλλοτε ιδρύματος Μποδοσάκη, την Eurobank.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:30 - 09 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.