ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ζημιές 12 εκατ. ευρώ η Χαλκορ το α' 6μηνο

18:09 - 29 Αυγ 2012 | Επιχειρήσεις
Με ζημιές 12 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για τον όμιλο εταιρειών Χαλκόρ, έναντι κερδών 7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε 650,9 εκατ. ευρώ έναντι 649,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος μιας και επηρεάστηκε θετικά μεν από την αύξηση του συνολικού όγκου πωλήσεων κατά 11% αρνητικά δε από τις χαμηλότερες μέσες τιμές των μετάλλων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σε επίπεδο όγκων το πρώτο εξάμηνο του 2012, οι πωλήσεις καλωδίων αποτέλεσαν το 43% των συνολικών πωλήσεων, οι πωλήσεις σωλήνων το 24%, τα προϊόντα έλασης το 19%, οι λάμες χαλκού το 9% και οι ράβδοι ορείχαλκου το 5%.

Tα ενοποιημένα μικτά κέρδη σημείωσαν μείωση κατά 40,4% και ανήλθαν σε 25,5 εκατ. ευρώ, έναντι 42,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε 19,1 εκατ. ευρώ έναντι 38,9 εκατ. ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας μείωση κατά 51%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 5,8 εκατ. ευρώ  έναντι 24,5 εκατ. ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι μειωμένα κατά 76%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε ζημιές 14,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 8,7 εκατ. ευρώ  το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 12 εκατ. ευρώ  ή -0,1183 ευρώ ανά μετοχή έναντι κερδών 7 εκατ. ευρώ  ή 0,0686 ανά μετοχή το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η μεταβλητότητα και οι προκλήσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον διατηρήθηκαν και στο πρώτο εξάμηνο του 2012, με τις οικονομίες της Ευρωζώνης να εμφανίζουν περαιτέρω επιβράδυνση και την Ελλάδα να εισέρχεται σε βαθύτερη ύφεση. Ειδικότερα η ζήτηση για προϊόντα εγκαταστάσεων κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Όσον αφορά τα καλώδια, η γενική έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει σε αναβολή αρκετών επενδυτικών σχεδίων, κυρίως στον κλάδο της ενέργειας, καθώς και σε καθυστερήσεις παραδόσεων σε υπάρχοντα συμβόλαια. Επιπλέον, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη το πρώτο δίμηνο του έτους επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου. Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα παρέμεινε σταθερή, αυξήσαμε σημαντικά τον όγκο πωλήσεων και κερδίσαμε μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Η κερδοφορία του Ομίλου επηρεάστηκε αρνητικά και από το υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος, ως απόρροια του αυξημένου δανεισμού, λόγω των επιπλέον αναγκών σε κεφάλαια κίνησης καθώς και των υψηλότερων τραπεζικών περιθωρίων.

Για το υπόλοιπο του 2012, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο Όμιλος θα συνεχίσει να έχει ως κύριο στρατηγικό του στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε βιομηχανικά προϊόντα και την ενίσχυση της δραστηριότητάς του σε νέες αγορές οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.