ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για Εμπορική

01:00 - 14 Σεπ 2012 | Επιχειρήσεις
Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για Εμπορική
Συνεδριάζουν τα Δ.Σ. των Alpha, Εurobank και ΕΤΕ. Φήμες για ελαφρύ προβάδισμα της Eurobank.

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των ΕΤΕ, Alpha και Eurobank, ενώ θα προηγηθεί η σύγκληση των διοικητικών συμβουλίων προκειμένου να δοθεί η έγκριση στο επιτελείο του κάθε ομίλου για την κατάθεση της τελικής προσφοράς, τηρώντας έτσι και το χρονοδιάγραμμα της 15ης Σεπτεμβρίου. Αυτό που μεσολάβησε από τις 7 Αυγούστου, ημέρα που κατατέθηκαν οι πρώτες προσφορές ( και οι οποίες λήγουν αύριο Σάββατο) είναι η διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων μεταξύ των πιθανών αγοραστών της Εμπορικής και του σημερινού μεγαλομετόχου της, του γαλλικού ομίλου Credit Agricole ο οποίος αποφάσισε να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στην ελληνική θυγατρική του, αντισταθμίζοντας τις τεράστιες ζημιές που επωμίσθηκε σε ενοποιημένη βάση, ο Ομιλος διεθνώς.

 

Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως βασικό θέμα της ατζέντας την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους των μνηστήρων προς την Credit σχετικά με το θέμα της επιστροφής των κεφαλαίων που κλήθηκαν οι Γάλλοι να βάλουν στην Τράπεζα, ενισχύοντας τη ρευστότητά της και καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κοινό (funding gap) που προκύπτει. Ειδικότερα, στις προσφορές περιλαμβάνεται η μορφή της εγγύησης που ο κάθε ένας από τους ενδιαφερόμενους πιστοποιεί ότι θα παρέχει ( οι εγγυήσεις μπορεί να ποικίλουν, από στοιχεία περιουσιακά ή ακίνητα έως ρευστότητα).

 

Αφού παραλάβει αύριο τις προσφορές η Credit, θα αρχίσει να τις χτενίζει για να δει πού θα καταλήξει. Θεωρητικά, δεν θα καθυστερήσουν πολύ οι Γάλλοι στο να επιλέξουν την πρόταση που τους πάει περισσότερο, κρίνοντας όχι το τίμημα, το οποίο άλλωστε έιναι συμβολικό, αλλά τις παραμέτρους και τις άλλες συνθήκες που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι στις προσφορές τους.

 

Στο μεταξύ, στελέχη της αγοράς σχολίαζαν χθες ότι η Credit Agricole μπορεί να κάνει...την έκπληξη με την προσφορά που θα επιλέξει, διαψεύδοντας όσους ήδη στοιχηματίζουν σε συγκεκριμένη πρόταση τράπεζας....υποννοώντας ότι κανένα «στοίχημα» δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, με βάση το μέγεθος ή το προχωρημένο των συζητήσεων ή την ένταση του ενδιαφέροντος...Το σίγουρο έιναι ότι η Credit δεν θέλει να διατηρήσει παραπάνω από 10% (ακόμη καλύτερα αν υπολείπεται του ποσοστού αυτού) , καθώς δεν θέλει να επιβαρύνει περαιτέρω τον Ομιλο από το ζημιογόνο αποτέλεσμα της Εμπορικής. Αν οι Γάλλοι διατηρήσουν κάτω του 10%, δεν θα απαιτείται η ενοποίηση στα αποτελέσματα του Ομίλου Credit.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.