ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd)Συνωστισμός στο... Ταμείο για τον ΟΠΑΠ - Διαψεύδουν ότι ο συντελεστής φορολογίας θα διαμορφωθεί στο 30%

01:03 - 14 Σεπ 2012 | Επιχειρήσεις
(upd)Συνωστισμός στο... Ταμείο για τον ΟΠΑΠ - Διαψεύδουν ότι ο συντελεστής φορολογίας θα διαμορφωθεί στο 30%
Σε διάψευση της φημολογίας ότι ο ΟΠΑΠ θα φορολογείται με συντελεστή 30% επί των μεικτών κερδών του από τα τυχερά παιχνίδια, προκειμένου να διατηρηθεί το μονοπώλιο, κυβερνητικοί παράγοντες. Η φήμη αυτή οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες που ξεπέρασαν το 16,5%. Στο μεταξύ, στο προσκήνιο βγαίνει ένα… μεταγραφικό σίριαλ που φαίνεται πως θα απασχολήσει πολύ κόσμο, και πώς να μην γίνει αυτό από τη στιγμή που το απόκτημα για το οποίο ερίζουν τόσοι είναι ο ΟΠΑΠ…

Μετά την κοινή απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών για πώληση του πολυτιμότερου στοιχείου που διαθέτει το Δημόσιο, με τις σχετικές διαδικασίες έναρξης να τοποθετούνται μέσα στον Σεπτέμβριο, δόθηκε το σύνθημα στους μεγάλους εγχώριους και ξένους παίκτες να λάβουν θέσεις στην διεκδίκηση του 29% (ποσοστό το οποίο έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ) του Οργανισμού. Το υπόλοιπο 5%- από το 34% που κατέχει συνολικά το κράτος- θα παραμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του Δημοσίου για να μην υπάρξει πρόβλημα με το καθεστώς του μονοπωλίου.

 

Μπορεί για πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες η πώληση του ΟΠΑΠ να μην θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή, όμως, αποτελεί… φιλέτο για τους ενδιαφερόμενους  «μνηστήρες», καθώς πρόκειται για τον πιο πλούσιο κρατικό Οργανισμό, σε μια περίοδο που ακόμη και οι ισχυρότεροι οικονομικοί παράγοντες της χώρας δίνουν μάχη επιβίωσης.

 

Τα επιχειρηματικά ονόματα που έχουν ακουστεί για τον ΟΠΑΠ τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό είναι πολλά και ηχηρό. Μεταξύ αυτών «δεδηλωμένο» ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης με την ιταλική Lottomatica και η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο κ. Μελισσανίδης είναι εταίρος των Ιταλών στην Ελλάδα, ενώ θυγατρική της Lottomatica κέρδισε διαγωνισμό για τον ιντερνετικό συνεργάτη του ΟΠΑΠ τόσο σε εγχώριες δραστηριότητες όσο και σε τυχόν επεκτάσεις στο εξωτερικό. Η συνεργασία της Lottomatica με τον Οργανισμό δεν εξαντλείται εδώ: ταυτόχρονα είναι στην ίδια κοινοπραξία με τον ΟΠΑΠ για την διεκδίκηση της άδειας των κρατικών λαχείων.

 

Από την άλλη, ο Σωκράτης Κόκκαλης επίσης δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ. Επιχειρηματικοί κύκλοι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο μεγαλομέτοχος της Intralot, θεωρούσαν από την πρώτη στιγμή που ακούστηκαν τα περί αποκρατικοποίησης του Οργανισμού σίγουρη την συμμετοχή του, δεδομένης και της μακρόχρονης συνεργασίας που έχει η Intralot στο κομμάτι του τεχνολογικού εξοπλισμού με τον ΟΠΑΠ.

Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΑΠ και άλλοι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, όμως, προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής.

Μεταξύ αυτών φέρονται ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Δημήτρης Κοπελούζος, οι οποίοι ανάλογα με τους τελικούς όρους του διαγωνισμού και τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες, θα κριθεί αν τελικά θα ενδιαφερθούν για τον Οργανισμό αυτόν καθ' αυτόν.

Από τη λίστα των «μνηστήρων» δεν λείπουν και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούν συμμαχίες για να κατέλθουν στον επικείμενο διαγωνισμό είτε στην Ελλάδα, είτε και στο εξωτερικό.

 

 

Η αντίδραση μετά... τη συνεδρίαση

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει εφεξής φόρο 30% στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από τα τυχερά παιχνίδια, προκειμένου να διατηρηθεί το μονοπώλιο.

Έως τώρα ο Οργανισμός φορολογείται επί των καθαρών κερδών του, όπως οι λοιπές ΑΕ και αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης θα καθιστούσε λιγότερο ελκυστικό τον Οργανισμό για τους υποψήφιους επενδυτές.


«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το θέμα αυτό» ανέφεραν στελέχη του υπουργείου. Αλλά και ο ΟΠΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ΟΠΑΠ ΑΕ καμιά ενημέρωση περί αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της».


Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, για να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ποσοστού 29% του ΟΠΑΠ.

Η διαδικασία  ίσως ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Όταν πωληθεί το 29% του ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα κατέχει περίπου το 5% του Οργανισμού.

 

 

Ορέστης Βέλμαχος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 16 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.