ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισηγμένες με τα γεμάτα ταμεία

00:04 - 18 Σεπ 2012 | Επιχειρήσεις
Οι εισηγμένες με τα γεμάτα ταμεία
Μέχρι πότε θ' αντέξουν... Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στη χρηματιστηριακή αγορά για τις εταιρείες που έχουν στα ταμεία τους κεφάλαια που υπερβαίνουν τις δανεισκές τους υποχρεώσεις ή μόνο κεφάλαια χωρίς κανένα δάνειο.

Με δεδομένες τις συνθήκες παντελούς έλλειψης ρευστότητας που μαζστίζει την ελληνική οικονομία, το να διαθέτει μία εταιρεία μτρητά σε τούτη τη συγκυρία κρίνεται ικανοποιητικά από την αγορά, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει αν δεν μπει ένα φρένο στην ύφεση. Από την άλλη, υπάρχουν πραγματικά εισηγμένες στις οποίες η ρευστότητα λιμνάζει και οι μέτοχοι μειοψηφίας ζητούν από τις διοικήσεις να ξιοποιήσουν τη ρευστότητα, είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου, είτε με νέες επενδύσεις. Η μεγαλύτερη ρευστότητα παρατηρείται σε εταιρείες του Δημοσίου, όπως είναι ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΑΘ και ο ΟΛΘ, όπου στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις τα γεμάτια ταμεία τους θα πρέπει να προσμετρηθούν στο υπό διαμόρφωση τίμημα πώλησής τους.

 

Ως προς τις εισηγμένες με τα γεμάτα ταμεία ξεχωρίουν οι Καρέλιας με 196,4 εκατ. ευρώ, Aegean με 166 εκατ. ευρώ, ΕΧΑΕ με 117 εκατ. ευρώ, η οποία κάθε χρόνο επιστρέφει μετρητά στους μετόχους της, 88,9 εκατ. η ΜΕΤΚΑ, περίπου 80 εκατ. ευρώ ο ΟΛΘ, 60 εκατ. ευρώ η Eurobank Properties, 38,5 εκατ. ευρώ η ΑΓΕΤ Ηρακλής, 30,4 εκατ. ευρώ η ΕΥΑΘ και 20,5 εκατ. ευρώ (καθαρό ταμείο ) ο ΟΠΑΠ. Σημειωτέον, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένμων διαμορφώνουν το ποσό εκείνο που βρίσκεται "έτοιμο προς διάθεση" και το καθαρό ταμείο είναι ότι έχει απομείνει μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

 

 

Ρευστότητα

 

Σημαντικά προβλήματα ρευστότητας εμφανίζουν ακόμα πιο πολλές εταιρείες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο υπαγωγής στο άρθρο 99. Ενδεικτικό της πολύ άσχημης κατάστασης από πλευράς ρευστότητας που βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες είναι ότι 70 εταιρείες έχουν ταμείο κάτω από 1 εκ. ευρώ, Στον αντίποδα 34 εταιρείες έχουν καθαρό ταμείο, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού του ΟΤΕ.

Ο δανεισμός στο σύνολο εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος από τα επίπεδα της 31/12/2011, καθώς πολλές εταιρείες έχουν ακόμα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό λόγω μεγέθους, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών προβαίνει σε αναδιάρθρωση δανεισμού αφού δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό λόγω ταμειακών δυσχερειών. Πάντως αρκετές εταιρείες κατάφεραν και μείωσαν το δανεισμό τους λόγω καλύτερης διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δανεισμός σε σχέση με τις 31/12/2011 μειώθηκε στα 40,93 δις ευρώ από 41,24 δις στις 31/12/2011 (-0,7%). Το ταμείο στις 31/3/2012 ανήλθε σε 8,41 δις και επομένως ο καθαρός δανεισμός σε 32,5 δις, ελαφρώς μειωμένος από τις 31/12/2011.

Πολλές επιχειρήσεις επιπλέον μείωσαν πολύ τις τιμές για να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους σε σταθερά επίπεδα, κάτι που επηρέασε πολύ τα περιθώρια κέρδους τους. Μόνο το 31% των εταιρειών αύξησε τους τζίρους τους και αυτό συνέβη κυρίως στους κλάδους των Πετρελαιοειδών, της Υγείας λόγω έκτακτων εσόδων, των Πλαστικών, των Καλωδίων, κ.α., αλλά και σε εταιρείες που προσέθεσαν νέες δραστηριότητες μέσα στο 2011 (Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Ιντραλοτ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 6μήνου, τη σημαντικότερη πτώση τζίρου παρατηρούμε στον κλάδο των Κατασκευών, των Φαρμακευτικών, του Λιανεμπορίου, των Κλωστών, των Μεταφορών, αλλά και των Εκδόσεων.


Στ.Κ.Χαρίτος

 

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 18 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.