ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην οικογένεια Μπόμπολα το ποσοστό των αδελφών Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ έναντι 47 εκατ. ευρω

01:14 - 20 Σεπ 2012 | Επιχειρήσεις
Στην οικογένεια Μπόμπολα το ποσοστό των αδελφών Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ έναντι 47 εκατ. ευρω
Ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ελλάκτωρ αναμένεται να γίνει η οικογένεια Μπόμπολα και οι άλλοι παλιοί μέτοχοι της εταιρίας ΑΚΤΩΡ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές και πληροφορίες που προέρχονται από την κατασκευαστική αγορά, μέχρι το τέλος του μήνα οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν έρθει σε συμφωνία .

 Οι κ.κ. Δ. και Α. Καλλιτσάντσης διατηρούν στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας περίπου 10%, ποσοστό λίγο πάνω από 15% διατηρεί ο κ. Λ. Μπόμπολας και 5,03% το εγχώριο fund Μitica.

 

Με δεδομένο ότι η μετοχή διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,3 ευρώ και με περίπου 177 εκατ. μετοχές διασπορά, το deal θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 20 - 22 εκατ. ευρώ. Φήμες στην αγορά κάνουν λόγο για υπερδιπλάσια τιμή αγοράς του ποσοστού των αδελφών Καλλιτσάντση από την πλευρά Μπόμπολα, απογειώνοντας το τίμημα στα 2,8 ευρώ ανά μετοχή και το τίμημα  κοντά στα 47 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι ανάλογες φήμες είχαν κυκλοφορήσει στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, ενώ κάποιοι από την πιάτσα των κατασκευαστών υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι και οι καλύτερες.

 

Πάντως, η σοβούσα αρνητική οικονομική συγκυρία και το πάγωμα των μεγάλων οδικών έργων έχει επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Σε πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Χρηματιστηριακή τονιζόταν πως, υπάρχουν περιθώρια σημαντικής υποχώρησης του χρέους του ομίλου, ιδίως σε περίπτωση ρευστοποίησης του 2,6% της Eldorado Gold και μέσα από την είσπραξη μερισμάτων από την Αττική Οδό. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο καθαρός δανεισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει στη 1,9 φορά του EBITDA το 2014, έναντι 2,9 φορών όπου βρίσκεται σήμερα, καταλήγει η Eurobank Χρηματιστηριακή. Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος σκοπεύει να αποχωρήσει και από το ενεργειακό σκέλος δραστηριοτήτων του, αναζητώντας αγοραστές.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη σημερινή επιχειρηματική, οργανωτική και διοικητική του μορφή είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης των εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και ΤΕΒ Α.Ε. και μιας σειράς στρατηγικών, επιχειρηματικών και διαρθρωτικών κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από το 1998 έως και σήμερα. Οι σημαντικότερες από τις κινήσεις αυτές ήταν οι αποσχίσεις των κατασκευαστικών κλάδων των τριών εταιρειών και η ενσωμάτωσή τους στην ΑΚΤΩΡ - η οποία αποτελεί σήμερα την κύρια παραγωγική μονάδα του Ομίλου στον τομέα των κατασκευών - και η συγχώνευση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗΣ δι' απορροφήσεως της "ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΟΛΟΥ", από την οποία προέκυψε η νέα μητρική εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε." η οποία μετονομάστηκε σε "ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.", με διευρυμένο αντικείμενο δραστηριότητας που περιλαμβάνει διαχείριση έργων, συμμετοχών και παραχωρήσεων στους τομείς των υποδομών και της ανάπτυξης γης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 20 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.