ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλώρη για τις 900 μονάδες έβαλε το ΧΑ

18:38 - 11 Δεκ 2012 | Επιχειρήσεις
Πλώρη για τις 900 μονάδες έβαλε το ΧΑ
Πολύ κοντά στα υψηλότερα συνεδριακά επίπεδα, στις 873 μονάδες, έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., που παραπέμπουν σε υψηλά σχεδόν δύο μηνών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε για την ακρίβεια στις 872,03 μονάδες και με κέρδη 2,28% και μάλιστα με αυξημένο τζίρο σε σχέση με χθες, στα 62,457 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την Κύπρου (-1,4%) και τη Λαϊκή (-1,9%), οι οποίες βρίσκονται στον αστερισμό του κυπριακού μνημονίου και της επικείμενης έκθεσης της Pimco, ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε τη χθεσινή του αντίδραση. Η Εθνική έφτασε και πάλι τα 1,40 ευρώ με κέρδη 2,19%, η Alpha bank βρέθηκε στο +5% και στα 1,67 ευρώ, ενώ στο +3,7% και στο +2,8% βρέθηκαν η Πειραιώς και η Eurobank αντίστοιχα.

Οδηγός της αγοράς ωστόσο σήμερα ήταν η ΔΕΗ, η οποία έφτασε στα 5,56 ευρώ και στο +7,54%. Η μετοχή έχει 6 ανοδικές συνεδριάσεις, φτάνοντας την άνοδο στο 20,9%. Στο +5,87% και η Μπέλα και στο +4,65% η Μυτιληναίος, συμπληρώνουν την τριάδα των υπεραποδώσεων στον 25άρη (πλην τραπεζικών μετοχών).

Στον αντίποδα, η ΦΦΓΚΡΠ, η οποία διόρθωσε (-1,8%), μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων 3 συνεδριάσεων που την έφερε στο +19% από τις 6/12. Από κοντά και η Τιτάν η οποία σήμερα έχασε 0,87% και η Frigoglass που βρέθηκε στο -0,64%.

Η αγορά προεξόφλησε και σήμερα την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Όπως είναι γνωστό, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης θα κλείσει το βιβλίο προσφορών του ΟΔΔΗΧ, καθώς η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων παρατάθηκε ώστε να συγκεντρωθεί ποσό της τάξεως των 30 δισ. ευρώ περίπου και να καλυφθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Το σύνολο των ομολόγων που διαθέτουν έδωσαν προς ανταλλαγή με ζεστό χρήμα οι Ελληνικές τράπεζες, εκκαθαρίζοντας στην κυριολεξία το χαρτοφυλάκιό τους από ελληνικά ομόλογα που κατείχαν συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ.

Αυτό τονίζουν στο “R” κορυφαίες τραπεζικές πηγές, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πικρία τους για τη συμμετοχή των ξένων funds, που πήραν και την τιμή που ήθελαν, αλλά και είχαν την επιλογή να συμμετάσχουν ή όχι. Συγκεκριμένα, όπως τόνισαν στο 'R”, Ααπό τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι υπήρχαν επενδυτές δύο ταχυτήτων με κάποιους να είναι πιο... “πονηροί”, περιμένοντας να πληρωθούν στο τέλος, ή να τα μετακυλήσουν στο μέλλον σε καλύτερες αποτιμήσεις, δικαίωμα που δεν είχαν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Όπως είπαν, εκείνο που μπορεί να κρατήσει κανείς είναι ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες δεν θα διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τοξικά ελληνικά ομόλογα και ταυτόχρονα θα έχουν οφέλη από τον αναβαλλόμενο φόρο. Συνολικά, το όφελος υπολογίζεται πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.