ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το καλύτερο ποδαρικό της τελευταίας 12ετίας...

18:28 - 02 Ιαν 2013 | Επιχειρήσεις
Το καλύτερο ποδαρικό της τελευταίας 12ετίας...
Ποδαρικό με τον καλύτερο τρόπο έκανε το Χ.Α. στο 2013 σε ένα... πρώιμο January effect, που έφερε, όπως όλα δείχνουν τις χίλιες μονάδες πιο κοντά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 941,26 μονάδες και στο +3,67% θέτοντας ως πρώτο στόχο τις 950 μονάδες και ως επόμενο τις 1.000 οι οποίες αποτελούν και το ψυχολογικό όριο που έχουμε να δούμε από 30/8/2011. Η σημερινή πρεμιέρα ήταν η καλύτερη της τελευταίας 12ετίας, ενώ και ο τζίρος έφτασε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα για τα δεδομένα των ημερών, στα 48,1 εκατ. ευρώ

Αλματώδης ήταν η είσοδος των τραπεζών στο νέο έτος, οι οποίες αποποιήθηκαν τουλάχιστον για σήμερα το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Ο κλαδικός έκλεισε με κέρδη 4,9%, έχοντας την Εθνική στο +5,43%, την Alpha Bank στο +6,25%, την Eurobank στο +5,93% και την Πειραιώς στο +4,14%. Με μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά κέρδη και οι κυπριακές τράπεζες, την Κύπρου στο +2,35% και την Λαϊκή στο +2,27%. Αν και η αγορά ανησυχεί για το μέλλον των τραπεζών, προς το παρόν, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες τους ήταν οι προβλεπόμενες και πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν περισσότερα από τα 27,5 δισ. ευρώ.
Σούπερ κέρδη 6,86% για τον ΟΤΕ και τις φήμες ότι οι Γερμανοί θέλουν να πουλήσουν τ6ον Οργανισμό να δίνουν και να παίρνουν. Κέρδη πάνω από 4% για την Ιντραλότ (διεκδικεί τον ΟΠΑΠ), την Ελλάκτωρ (ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα και συζητείται η οικογένεια Μπόμπολα να αγοράσει το ποσοστό των αδελφών Καλλιτσάντση) και τη Βιοχάλκο. Πάνω από 3% ενισχύθηκαν η Τέρνα Ενεργειακή και ο Μυτιληναίος, με ισχυρές εντολές κυρίως από εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Την ίδια ώρα, έντονη φημολογία επικρατεί στα χρηματιστηριακά γραφεία ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω το φόρο υπεραξίας στις συναλλαγές, ακούγοντας τα αιτήματα των ανθρώπων της αγοράς, που θεωρούν ότι θα πληγεί το ήδη δοκιμαζόμενο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πάντως, σε περίπτωση που ισχύσει ο φόρος υπεραξίας, οι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να στρέφονται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και εισηγμένες με γεμάτα ταμεία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Καρέλια που έχει μηδενικό δανεισμό και ταυτόχρονα 210,8 εκατ. ευρώ στο ταμείο του. Μηδενικό δανεισμό έχει και η Ελληνικά Χρηματιστήρια, με το ταμείο να ξεπερνάει τα 117 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, ο ΟΛΘ ο οποίος οδεύει προς ιδιωτικοποίηση εμφανίζει cash flow της τάξης των 82,2 εκατ. ευρώ. Μηδενικό δανεισμό έχει και η Alpha Αστικά Ακίνητα, με 18,2 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, η Ευρωπαϊκή Πίστη με 6,9 εκατ. ευρώ και καθόλου δανεισμό, το ίδιο και η Ιντεάλ με 6,3 εκατ. ευρώ, αλλά και η ΓΕΚΕ, υπό τη διαχείριση της οποίας βρίσκεται το ξενοδοχείο President στη Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα. Το Ταμείο της εταιρείας διαθέτει περίπου 6 εκατ. ευρώ. Μηδενικό δανεισμό, αλλά περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ στο ταμείο της έχει και ο όμιλος Ιντεάλ, ενώ μηδενικό δανεισμό και 1,7 εκατ. ευρώ έχει η Κανάκης. Λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο ταμείο της και μηδενικό δανεισμό έχει η MLS.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:29 - 02 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.