ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με εκπτώσεις η Gazprom απαντά στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί η Ε.Ε. ενεργειακά

01:01 - 13 Φεβ 2013 | Επιχειρήσεις
Με εκπτώσεις η Gazprom απαντά στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί η Ε.Ε. ενεργειακά
Με όπλο τη Gazprom και τις μεγάλες δυνατότητες, που έχει τόσο για τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο, όσο και για ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική, η Ρωσία σχεδιάζει να αποκρούσει την πίεση που δέχεται από αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα με το άνοιγμα του αμερικανικής έμπνευσης Νοτίου Διαδρόμου, που βασικό στόχο έχει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Στο «μεγάλο παιχνίδι» αυτό που στόχο έχει τον ενεργειακό έλεγχο της Ευρώπης κομβικό ρόλο έχει και η εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Ωστόσο, η πρώτη κίνηση που καταθέτει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός σε αυτό το πόκερ είναι η έκφραση πρόθεσης για σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Υψηλόβαθμοι κύκλοι της Γκαζπρόμ (Gazprom) εκτιμούν ότι θα υπάρξει το 2013 μείωση στις τιμές μπορεί να φτάσει το ποσό συνολικού ύψους 4,7 δις δολαρίων για τους Ευρωπαίους πελάτες του ομίλου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Έτσι, το μέσο κόστος του «γαλάζιου χρυσού», όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ (Ρωσία Σήμερα) θα φτάσει τα 360 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με τα 413,1 δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (ο μέσος όρος της τιμής πώλησης φυσικού αερίου για το σύνολο του 2012 εκτιμάται στα 386,7 δολάρια). Σε αυτή την περίπτωση, σε μια σειρά από χώρες οι εκπτώσεις θα είναι σημαντικές. Θα φτάσουν μέχρι και το 25% των πραγματικών τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2012, ειδικά για τις χώρες: Ελβετία, Δανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βοσνία και Σλοβενία.
Οι αντίστοιχες προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το 2012 ήταν 386,7 δολάρια και για το 2011, 383 δολάρια. Η εταιρεία προβλέπει μάλιστα, ότι οι μέσες τιμές πώλησης θα μειωθούν κατά περίπου 14%, αλλά οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα εξαχθούν, θα αυξηθούν κατά 8%. Πηγές της Gazprom σημειώνουν ότι το κρατικό μονοπώλιο σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη το 2013, από τα 140,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στα 151,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το 2015, η εταιρεία αναμένει ότι θα πουλήσει 209 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.
Οι πιο τσουχτερές τιμές της Gazprom στην Ευρώπη, ήταν στην ΠΓΔΜ ($ 564,3 δολάρια), στην Πολωνία (525,5 δολάρια), στη Βοσνία (515,2 δολάρια), στη Τσεχία (503,1 δολάρια) και στη Βουλγαρία (501 δολάρια). Το ρώσικο κρατικό μονοπώλιο προμηθεύει με φυσικό αέριο τις χώρες της γηραιάς ηπείρου με ξεχωριστές συμβάσεις. Η τιμή είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου
Για την Ελλάδα, προβλέπεται επίσης να γίνει έκπτωση στην τιμή, αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Η χώρα πλήρωνε το 2012 για το εισαγόμενο φυσικό αέριο 476,7 δολάρια, ενώ το 2013 αναμένεται να πληρώσει στη Gazprom 427,2 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα. Οι ρώσικες προμήθειες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της ποσότητας που καταναλώνεται στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη στη λίστα των χωρών με το ακριβότερο φυσικό αέριο, μετά την μικρή ΠΓΔΜ. Στην δεύτερη, η τιμή του φυσικού αερίου θα αγγίξει τα 497,5 δολάρια.
Οι ευρωπαίοι, βέβαια, και ειδικά οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τη Gazprom, κινούνται παρασκηνιακά για την ισχυροποίηση της θέση τους στις διαπραγματεύσεις με το ρώσικο γίγαντα. Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή την πρακτική της απειλής της δικαστικής (διαιτητικής) προσφυγής, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αντιμονοπωλιακή έρευνα της αγοράς φυσικού αερίου που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Ρωσικά ΜΜΕ: Δε θέλουν τους Ρώσους για τη ΔΕΠΑ
Την ίδια ώρα με ένα εκτενές ρεπορτάζ  αναφερόμενο στις προτάσεις των ρωσικών εταιριών που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, η εφημερίδα, Κομμερσάντ, συνεχίζει την ενασχόλησή της με το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, Η αρθρογράφος του δημοσιεύματος εκτιμά ότι, μπορεί τελικά να μην προτιμηθούν οι ρωσικές προτάσεις, παρά την εντυπωσιακή οικονομική υπεροχή τους
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές σκόπευαν ακόμα και να ματαιώσουν το διαγωνισμό και να ξεκινήσουν ένα νέο "προκειμένου να συμμετάσχουν ορισμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες".
Τελικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα προτίμησε να πάρει ένα ημίμετρο, δηλαδή να επιτρέψει στις εταιρίες που είχαν βγει νωρίτερα εκτός διαγωνισμού, να συστήσουν κοινοπραξία και με αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι  "προσπαθεί να αυξήσει τις πιθανότητες πώλησης της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ..." «Προφανώς σε μη ρωσικές εταιρίες!!!», όπως καταγράφει η εφημερίδα…
Τελευταία τροποποίηση στις 00:11 - 13 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.