ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις σε Leroy Merlin και Praktiker

01:01 - 18 Φεβ 2013 | Επιχειρήσεις
Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις σε Leroy Merlin και Praktiker
Ο τζίρος τον πρώτο μήνα του 2013 εμφανίζει πτώση...
 Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζουν να βρίσκονται οι πωλήσεις των τεχνικών πολυκαταστημάτων Leroy Merlin και Praktiker, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις διοικήσεις των εταιρειών, οι οποίες παρά τις συνεχείς και πλουσιοπάροχες εκπτώσεις δεν μπορούν να την ανακόψουν. Γεγονός που οφείλεται αφενός στο κατρακύλισμα της οικοδομικής δραστηριότητας σε ποσοστό πάνω από 60% και αφετέρου στο μειωμένο οικογενειακό εισόδημα, που έχει εκμηδενίσει κάθε διάθεση ανανέωσης του σπιτιού. Στο πλαίσιο αυτό, οι απώλειες στα έσοδα των δύο βασικών παικτών της αγοράς εκτιμάται ότι έφθασαν τον πρώτο μήνα της τρέχουσας περιόδου το 15%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις πέρυσι ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 20%. Απώλειες που υπερδιπλασιάζονται στην περίπτωση των μικρότερων καταστημάτων, αναφέρει ένας από τους βασικότερους προμηθευτές των καταστημάτων, εξηγώντας έτσι και γιατί οι επισφάλειες στον κλάδο έχουν φθάσει στο κόκκινο, με τις επιταγές να σφραγίζονται κατά δεκάδες κάθε μέρα.
 

Η δραματική ύφεση επιβεβαιώνεται και από την χρεοκοπία του Alex Pak, που απευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό σε επαγγελματίες τεχνίτες. Όπως αναφέρει παράγοντας του κλάδου, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για περιπτώσεις πολλών συνεργατών που τον καλούν κατά δεκάδες καθημερινά προκειμένου να μην τους σφραγίσει επιταγές που έχουν λήξει.

 

Eνδεχόμενο

Υπό αυτές τις συνθήκες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι  οι διοικήσεις των Leroy Merlin και Praktiker όχι μόνο δεν κάνουν λόγο για νέα καταστήματα αλλά αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο να αναστείλουν την λειτουργία καταστημάτων που είναι ασύμφορα. 

Οσον αφορά την Leroy Merlin Ηellas, που λειτουργεί σήμερα τέσσερα καταστήματα στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο δεν προγραμματίζει άμεσα την δημιουργία νέου σημείου, παρά το ότι όπως λέγεται έχει αγοράσει εκτάσεις προς εκμετάλλευση. Σήμερα η Leroy Merlin λειτουργεί στην Ελλάδα τέσσερα καταστήματα: δύο στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Λάρισα.

 

Πρωταγωνιστές

Πρωταγωνιστική θέση στον κλάδο, παρά την έλευση της Leroy Merlin, συνεχίζει να διατηρεί η Praktiker με τα 13 καταστήματα που λειτουργεί στην εσωτερική αγορά. Η εταιρεία είχε στην δικαιοδοσία της και το κατάστημα της Αλβανίας, το οποίο όμως ανέστειλε την λειτουργία του πέρυσι. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας εντοπίζεται στα μικρά σημεία πώλησης της αλυσίδας που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα άμεσα πλάνα της εταιρείας δεν προβλέπεται το άνοιγμα κάποιου νέου κατάστημάτος (συμπεριλαμβανομένου και του σημείου που έχει προγραμματιστεί στο Smart Park). To 2011 ο τζίρος της εταιρείας περιορίστηκε στα 232 εκατ. ευρώ από 258 εκατ. ευρώ το 2010. Παράλληλα, το 2011 η εταιρεία εμφάνισε ζημιές ύψους 3,32 εκατ. ευρώ από κέρδη 20 εκατ. ευρώ το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό κατέθεσε αίτηση  πτώχευσης η θυγατρική της εταιρίας Praktiker στην Τουρκία, Praktiker Yapi Marketleri η οποία διαθέτει εννέα καταστήματα στη γειτονική χώρα. Σε απόφαση της διοίκησης της μητρικής εταιρείας οικιακού εξοπλισμού Praktiker, αποδίδεται η εγκατάλειψη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Τουρκία, υπό το πρίσμα σχεδίου ευρείας αναδιάρθρωσης με στόχο την εξυγίανση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της. 


Σε απάντηση του δημοσιεύματος του "R", η SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών A.E. (Leroy Merlin) αναφέρει τα εξής:  

 
Αναφορικά με δημοσίευμα που εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα www.reporter.gr με τίτλο «Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις σε Leroy Merlin και Praktiker», σας γνωρίζουμε ότι:
(1) το 2012 ο τζίρος των καταστημάτων Leroy Merlin παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2011, ενώ μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στον τζίρο του Ιανουαρίου 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
(2)  ουδεμία σκέψη υπάρχει για αναστολή λειτουργίας καταστήματος Leroy Merlin.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:38 - 18 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.