ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός για τις εισηγμένες που έχουν δουλειές με την Κύπρο

16:37 - 26 Μαρ 2013 | Επιχειρήσεις
Συναγερμός για τις εισηγμένες που έχουν δουλειές με την Κύπρο
Όποια Ελληνική επιχείρηση έχει εμπορικές συναλλαγές στην Κύπρο ή με έδρα την Κύπρο, αλλά και σχέσεις με το Κυπριακό Δημόσιο, έχει… πρόβλημα, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Ισχυρούς κραδασμούς, σύμφωνα με την αγορά, δέχεται η Jumbo, η οποία εκτός από τη θέση που έχει στη Μεγαλόνησο έχει και την Jumbo Trade, η οποία ουσιαστικά κλείνει τις «δουλειές»  με τους προμηθευτές, ενώ διαθέτει ένα Ταμείο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες της τάξης των 45 με 50 εκατ. ευρώ.

 

Πλέον πρόβλημα με το Κυπριακό Δημόσιο όπως εκτιμά η αγορά αποκτά και η J&P Άβαξ, η οποία έχει σε εξέλιξη έργα ή περιμένει να πληρωθεί για παλαιότερα. Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, ενδεχομένως και κούρεμα στα οφειλόμενα ποσά. Επίσης, εμπλοκή θα υπάρξουν και στα ιδιωτικά έργα, δεδομένου ότι με βάση τις προβλέψεις η συρρίκνωση της Κυπριακής οικονομίας αναμένεται να πλησιάσει ακόμα και το 15%.

 

Κι όχι μόνο αυτό. Ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχτεί η κατανάλωση επηρεάζοντας προσωρινά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το ΙΚΕΑ στην Κύπρο. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Φουρλής κάνουν λόγο για παροδικό φαινόμενο, ενώ τα μετρητά που έχει η εταιρεία στην Κύπρο είναι λίγα, κάτω του 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, η σχέση που έχει η Φουρλής με την Κύπρο είναι ένα δάνειο 5 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει το 2018 και έχει συναφθεί με την Τράπεζα Κύπρου. 

 

Επίσης, μικρές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στα ΕΛΠΕ, τα οποία αν και έχουν πρατήρια της ΕΚΟ στην Κύπρο, οι λογαριασμοί της βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο και στη χώρα μας.

 

Δεν αποκλείεται πάντως, το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποστείλει επιστολές στις εισηγμένες που έχουν δραστηριότητα και εμπορικές σχέσεις στην Κύπρο προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να εξηγήσουν αν και κατά πόσο επηρεάζονται από τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο.   

 

Τριγωνικό εμπόριο

 

Ήδη, αρκετές εταιρείες, ειδικά όσες κάνουν τριγωνικό εμπόριο, με βάση την Κύπρο για λόγους φορολογικούς έχουν δεμένα τα χέρια τους χωρίς να μπορούν να λάβουν ή να καταβάλουν πληρωμές. Το ίδιο ισχύει και για όσους συνεργάζονται με τα εδώ τμήματά τους. Ακόμα και πιστωτικές κάρτες Κυπριακών Τραπεζών δε γίνονται δεκτές, καθώς δεν μπορούν να γίνουν απαιτητά τα χρήματα από τις επιχειρήσεις. Κι αυτό σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες στην οικονομία είναι εύθραυστες και η αγορά ειδικά το Μάρτιο κινούνταν με δυσκολία.

 

 Άλλο ένα θέμα που απασχολεί είναι η συνολική απομείωση του όγκου των συναλλαγών σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία που αγγίζουν και τις δύο χώρες. Πολλές ήταν οι επιχειρήσεις, ειδικά σε Ρόδο και Κρήτη, που περίμεναν μέσω των αυξημένων πτήσεων τελευταία από το νησί, αρκετή πελατεία.

 

Επιπλέον, ναυτιλιακές, έστω κι αν δεν αντιπροσωπεύουν μεγάλο τμήμα του ελληνόκτητου στόλου έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι. Πολλοί είναι οι Κύπριοι και οι Έλληνες εφοπλιστές και οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες και στα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το επίπεδο του κουρέματος. Βέβαια οι ναυτιλιακές χορηγήσεις σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις είναι μικρές, δεν υπερβαίνουν τα 2 δισεκ. δολάρια, (την ώρα που στην Ελλάδα έχουν συρρικνωθεί κοντά στα 5 δισεκ) και άρα δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα.

 

Πάντως, ως έδρα τους έχουν επιλέξει την Κύπρο 147 ναυτιλιακές εταιρείες με 4.500 εργαζόμενους και 55.000 ναυτικούς. Το κυπριακό νηολόγιο βρίσκεται στη 10η θέση του παγκόσμιου στόλου και στην τρίτη στην Ευρώπη, με εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.650 πλοία ολικής χωρητικότητας που προσεγγίζει τους 20 εκατ. gt, πολλά από τα οποία σχετίζονται με ελληνικά συμφέροντα.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 16:59 - 26 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.