ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

550 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% σε ΜμΕ από το Ταμείο «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» και 14 τράπεζες

14:34 - 30 Απρ 2013 | Επιχειρήσεις
Ξεκινάει άμεσα, μετά από κάποιους μήνες καθυστέρηση, το Πρόγραμμα «Επιχειρηματική επανεκκίνηση», με «προίκα» 275 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑΝ και 275 εκατ. από τις τράπεζες.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης και για επενδύσεις, που αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, με επιδοτούμενο επιτόκιο κατά 50%. Πράγμα που σημαίνει ότι με τις σημερινές τιμές τα δάνεια από το πρόγραμμα «επιχειρηματική επανεκκίνηση» θα είναι στο ύψος περίπου του 4,5%. Η επιλεξιμότητα, ωστόσο, κάθε επιχείρησης θα καθορίζεται αποκλειστικά από τις τράπεζες, με βάση τα κείμενα από την Ε.Ε. κριτήρια (ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα), γεγονός, βέβαια, που αυτομάτως θέτει εκτός πολλές εταιρίες.

 

«Είναι πιστεύω μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι κάτι για το οποίο χρειάστηκε να δουλέψουμε για κάμποσους μήνες, λόγω και των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή την ώρα όμως ολοκληρώθηκε η διαδρομή και από σήμερα μπορεί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είτε εκείνοι που έχουν υφιστάμενες σήμερα επιχειρήσεις είτε αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις, να απευθυνθούν σε 14 διαφορετικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων φυσικά όλων των μεγάλων τραπεζών, προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα, που είναι το πιο φιλικό πρόγραμμα που υπάρχει σήμερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

 

Τα κριτήρια

 

Η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών για την προσχώρηση σε συνεργασία στο νέο Ταμείο έχει ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν άμεσα να απευθύνονται στην τράπεζα της επιλογής τους για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης, ακόμα κι αν έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλα προγράμματα ενισχύσεων υπό την αίρεση του κανόνα de minimis.


Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.


Τα δάνεια που θα χορηγηθούν από τη συγκεκριμένη δράση θα έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις καθώς το 50 % των κεφαλαίων που εισφέρει το ΕΤΕΑΝ θα είναι άτοκα. Έτσι το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 50 % του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού της επιχειρήσεως.


Τα ποσά


Τα δάνεια κεφαλαίου κινήσεως θα ανέρχονται από 10.000 έως 300.000 Ευρώ ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 μήνες. Τα επενδυτικά δάνεια διαμορφώνονται από 10.000 έως 800.000 ευρώ με διάρκεια 5-12 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη, ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δράσης καθώς και των λοιπών ενεργών δράσεων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, μέσω της ιστοσελίδας www.etean.com.gr και από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

 

Τα ποσά που εισφέρουν οι τράπεζες

 

Η λίστα των τραπεζών και τα κεφάλαια που προσέφεραν στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του ΕΤΕΑΝ, τα οποία υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό του ταμείου, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

 

pinakas300413

 

Διαβάστε περισσότερα:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 30 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.