ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΕΕ: Ο τουρισμός "έσωσε" τα μαγαζιά των νησιών

11:02 - 03 Σεπ 2013 | Επιχειρήσεις
Επιβράδυνση της πτώσης των πωλήσεων στις φετινές θερινές εκπτώσεις διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σε έρευνα που διεξήγε σε 82 περιοχές της χώρας. Επιπλέον, καταγράφει τέσσερις ταχύτητες στον ρυθμό μείωσης του τζίρου, με τις τουριστικές περιοχές του νότου να παίρνουν ανάσα από το αυξημένο ρεύμα τουριστών.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ, ύστερα από έρευνα που κατέγραψε σε 82 περιοχές της χώρας, διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις στις φετινές θερινές εκπτώσεις έπεσαν 25% κατά μέσον όρο. Πέρυσι, σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2011, η μείωση ήταν 29%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με εμπόρους, αφενός στις μεγάλες μειώσεις τιμών που έχουν γίνει στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης και στην τριετία κυμαίνονται από 28% έως 37% με αποτέλεσμα να «τσιμπήσει» η ζήτηση στην αγορά αλλά και στην αυξημένη τουριστική κίνηση, που κατεγράφη φέτος το καλοκαίρι στα νησιά.
4 «ταχύτητες»
Πέραν αυτών όμως των δεδομένων, η ΕΣΕΕ διέκρινε στην έρευνά της τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ή τέσσερις «ταχύτητες» κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφεται μία σταθερή μείωση της τάξης του 15% με 20%. Για παράδειγμα, στην Αθήνα (-15% έως -20%), στη Θεσσαλονίκη (-20% έως -30%), στον Πειραιά (-20% έως -40%), στην ηπειρωτική βόρεια χώρα η μείωση ήταν 25% με 35%, όπως στην Καβάλα, στα Γιαννιτσά, στην Κοζάνη κ.ο.κ.
 
Στις ακριτικές περιοχές η πτώση ήταν μεγαλύτερη 40% με 60%. Αντίθετα στα νησιά η μείωση ήταν 5% με 10%.
 

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι έμποροι - μέλη της συνεχίζουν να πωλούν με χαμηλές τιμές μέσα από 10ήμερα προσφορών. Παράλληλα σύμφωνα με τους δείκτες που δημοσιοποιεί η συνομοσπονδία Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο (χωρίς τα καύσιμα) συνέχισε το πρώτο τρίμηνο του 2013 την πτωτική του πορεία με ρυθμό 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Οι απασχολούμενοι στον κλάδο έχουν φτάσει στον αριθμό των 650.500 με πτώση 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.