ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται ανακατατάξεις στον κλάδο των τροφίμων;

13:08 - 13 Σεπ 2013 | Επιχειρήσεις
Έρχονται ανακατατάξεις στον κλάδο των τροφίμων;
Το σενάριο επιστροφής της Chipita στο Χ.Α. και οι φήμες -που όμως διαψεύδονται- περί ενδιαφέροντος Δασκαλόπουλου για ΔΕΛΤΑ.

Μεγάλες ανακατατάξεις συντελούνται παρασκηνιακά στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή με μεγάλο αντίκτυπο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ανακατατάξεις, που αφορούν κυρίως στον κλάδο των τροφίμων και έχουν να κάνουν με τις χαμηλές αποτιμήσεις που έχουν δημιουργηθεί πια, στο ταμπλό, παρά τη σημαντική άνοδο στην αγορά, την κρίση κα τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και βεβαίως το φως στο βάθος του τούνελ.

 

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι το τελευταίο διάστημα και μάλιστα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δεν είναι καθόλου τυχαία η πορεία συγκεκριμένων μετοχών, αν και η αιτιολογία που δίνουν πηγές πολύ κοντά σε επιχειρηματίες είναι ότι η κεφαλαιοποίηση των μετοχών είχε υποχωρήσει σημαντικά τον Αύγουστο, οπότε σε αυτή τη φάση δίδεται ευκαιρία για βελτίωση των αποτιμήσεων.

 

Πληροφορίες λοιπόν, αναφέρουν ότι επανακάμπτει στην αγορά των τροφίμων βιομήχανος ο οποίος είχε αποσυρθεί, ευρισκόμενος σε διαπραγματεύσεις για να πάρει και πάλι την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας του. Αν και διαψεύδεται από τις δύο πλευρές, οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά κάνουν λόγο για προσέγγιση της διοίκησης της MIG από την πλευρά του πρώην ιδιοκτήτη κ. Δ. Δασκαλόπουλου.

daskalopoulos660 130913

Από την άλλη, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Chipita, έχει ανοίξει τη συζητηση για την επιστροφή της στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Στ. Θεοδωρόπουλος µαζί µε τον όµιλο Olayan, ορισµένες τράπεζες και κάποιους φίλους του πήρε ίσως το µεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του. Επαναγόρασε την Chipita από τον όµιλο της Vivartia µια εταιρεία που ο ίδιος δηµιούργησε και τη γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα  και συνεχίζει την ανάπτυξή της.   

super market660ii

Στο τέλος του πρώτου εξαµήνου του 2010, µε τη βοήθεια του σαουδαραβικού οµίλου Οlayan και οµάδας επιχειρηµατιών κατέβαλε 400 εκατ. ευρώ στη Vivartia και απέκτησε το 100% του κλάδου ζαχαρωδών και αρτοσκευασµάτων, αναλαµβάνοντας χρέη 327 εκατ. ευρώ. Στη «νέα» Chipita συµµετέχουν µε ποσοστό 60% ο όµιλος Οlayan, µε 20% ο κ. Θεοδωρόπουλος και µε µικρότερα ποσοστά οι επιχειρηµατίες Αχ. Φώλιας, Λ. Φρέρης, Στ. Νένδος, οι τράπεζες Εθνική, Εurobank και το επενδυτικό fund της Global Finance.

Το 2012 παρουσίασε κέρδη προ φόρων 48 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 420 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος τα μεγέθη της κινούνται με αύξηση 25%.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:29 - 13 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.